Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Emlékparktervek elvi hozzájárulással

Éles vitát váltott ki a képviselő-testületben a jobbikos képviselő kezdeményezése a magyar áldozatok emlékparkjának létrehozásáról. Végül elvi hozzájárulást adtak a kezdeményezéshez.

„Magyar áldozatok emlékparkja" létrehozását kezdeményezte Kopetti Tamás jobbikos önkormányzati képviselő. Ötletével a tavaly decemberi ülésen sürgősséggel állt elő először, amikor a holokauszt-emlékpark létesítéséhez adta hozzájárulását a testület. A képviselő akkor nem titkolta, hogy emiatt nyújtotta be sürgősséggel indítványát. Mivel a sürgősséget semmi sem indokolta, így a testület nem vette napirendre. A legutóbbi ülésen viszont tárgyalták az emlékpark létrehozásának kérdését.

A képviselő indítványában leírta, az emlékhely kialakítása a magyar áldozatokat követelő történelmi üldöztetésekre, bántalmazásokra és megtorlásokra való emlékezést szolgálja. A felállítandó emlékmű az 1848–49-es szabadságharc erdélyi és délvidéki áldozatainak, az 1944–45-ös délvidéki vérengzés során kivégzetteknek, a felvidéki kitelepítetteknek, a gulágokra, a recski és hortobágyi munkatáborokba elhurcoltaknak, az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozatainak állítana emléket. A képviselő ehhez az Erkel Ferenc utcai, a rendőrség és művelődési ház közötti füves területet szemelte ki. Ebből kért száz négyzetmétert az emlékpark kialakításához.

Amennyiben országos pályázatra nyílik lehetőség, a képviselő abból készíttetné el az emlékhelyet, ellenkező esetben pedig helyi adományokból finanszíroznák. Látványtervvázlatot is mellékelt az előterjesztéshez, ezen egy Nagy-Magyarország körvonalú emlékmű látható.

Az emlékműállítás és a helyszín kiválasztása körültekintő tervezést igényel, ezért a képviselők többsége szerint a kezdeményezés jelen szakában nem indokolt a létesítési hely pontos megjelölése. Az önkormányzat elvi támogató nyilatkozatának azonban nincs akadálya. Nagy István polgármester szerint az előterjesztésben a képviselő felsorolásából történelmi események és népcsoportok maradtak ki. Azt javasolta, a testület elvi hozzájárulását adja az emlékpark kialakításához, a helyszín megjelölése nélkül. A végleges hozzájárulást pedig az emlékmű kialakítására vonatkozó részletes tervek ismeretében, azok jóváhagyását követően adják meg.

Hushegyi Róbert (DK) kifejtette: nem kellően kidolgozott az előterjesztés, az emlékmű városhoz való kötődését és aktualitását sem fejezi ki. „Felháborító és cinikus a holokauszt emlékévében ez az előterjesztés" – hangsúlyozta a képviselő. Szabó Miklós (MPKE) elmondta: nem szerencsés választás a látványtervben felvázolt Nagy-Magyarország forma, mert ez nem az előterjesztésben megfogalmazott valódi szándékról szólna.

Azon képviselői felvetésekre, miszerint miért éppen ezt a helyszínt választotta, Kopetti Tamás elmondta: kevés olyan közterület van a városban, ahol egy nagyobb emlékparkot kialakíthatnának. Ez a terület pedig alkalmas lenne erre, ráadásul frekventált helyen van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járvány után újra fogad a bölcsőde

Náthával, köhögéssel jelentkezett az orvosnál a rajkai kisgyerekek többsége a helyi bölcsődéből. Az RS-vírus okozta közösségi járvány miatt múlt hétre szünetet rendeltek el az intézményben. Tovább olvasom