Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Emlékparkot és emlékművet szeretnének az évfordulóra

Emlékpark és benne egy emlékmű létrehozását tervezi a Mosoni Zsidó Hitközség az izraelita temető előtti területen. A megvalósításhoz szükséges forrást közadakozásból és egy most megnyílt pályázat segítségével szeretnék előteremteni a holokauszt hetvenedik évfordulójára.
A Magyar Holokauszt Emlékévévé nyilvánították a 2014-es esztendőt. A hetvenedik évfordulón számos, a méltó megemlékezést szolgáló program valósul meg és olyan beruházásokra is lehetőség nyílik – köztük zsinagóga- és temetőfelújításokra, valamint emlékhelyek kialakítására –, amelyek a kegyeleti szempontok mellett közös építészeti-kulturális értékeink megóvását is szolgálják. A kormány ehhez a közelmúltban döntött egy másfél milliárdos civil alap létrehozásáról.

A kezdeményezés célja, hogy az emlékévet a magyarországi zsidó közösségek bevonásával „társadalmasítsák", segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását. Az alappályázat keretében egyebek mellett társadalmi emlékezést segítő programokat támogat és segíti a zsidóság hagyományait, a helyi közösségeket ért veszteségeket bemutató programok szervezését, valamint a holokauszt új művészi feldolgozásainak elkészítését.

Az emlékparkot az izraelita temető előtti fás területen alakítaná ki a hitközség – mutatja Ligeti László elnök.
Az emlékparkot az izraelita temető előtti fás területen alakítaná ki a hitközség – mutatja Ligeti László elnök.

A november 15-ig nyitott pályázati lehetőség segítségével szeretne emlékparkot kialakítani a Mosoni Zsidó Hitközség temetőjük bejárata előtt. A hitközség temetőjének imaházában emléktáblák őrzik annak a közel ötszáz embernek a nevét, akiket 1944–45-ben meggyilkoltak a náci haláltáborokban. A holokauszt hetvenedik évfordulójára a hitközség szeretne méltó emlékhelyet létrehozni az elhurcolt mosoni zsidók tiszteletére – mondta a Kisalföldnek Ligeti László, a hitközség elnöke.

Az emlékmű látványterve.
Az emlékmű látványterve.

A zsidó temető bejárata előtti mintegy négyszáz négyzetméteres önkormányzati területet hosszú ideje a hitközség használja és gondozza. Most kérésükre a képviselő-testület határozott arról, hogy biztosítja ezt a helyet az emlékpark kialakításához.

Az elnök hozzátette: a megbékélést és az együttélést szeretnék kifejezni a park létrehozásával, közepén egy méltó emlékmű-
vel. Terveik szerint a temető bejáratával szemben egy négyméteres átmérőjű Dávid-csillag alakú talapzaton állna két mózesi kőtábla a tízparancsolattal. Körülötte padokat helyeznek el és fákkal, cserjékkel parkot alakítanak ki.

A mindehhez szükséges pénzt közadakozásból és a most megnyílt pályázat útján kívánják biztosítani. Amennyiben elnyerik a támogatást, úgy a tervek szerint jövő tavasszal adják át az emlékművet és parkot.

Olvasóink írták

 • 16. amivarosunk 2013. november 12. 15:20
  „Véleményem szerint nem az önkormányzat vagyis a város területét kellene átadni az emlékmű és az emlékpark részére, hanem bent a temetőben is lenne hely a memento kialakítására.
  A mostani terület pedig maradjon olyan zöld, mint amilyen most.
  Egyébként az óvári és a mosoni temetők előtt sincsenek emlékparkok, emlékművek.”
 • 15. 01010 2013. október 19. 12:58
  „14 amit ön említ az jó??
  mert ez is ilyen méretben ""felesleges""”
 • 14. oxana 2013. október 19. 11:11
  „13. 01010

  ..mert ez nagyon sokba kerül..." Rákérdezhetnék a stadionokra, kisvasútra, a kampányra kidobott pénzre, országon kívül élö magyarok megvásárlására és így tovább. Egy kicsit messzebb kellene nézni és gondolkodni.”
 • 13. 01010 2013. október 19. 09:13
  „4 méter ???
  kisebb nem lenne elég....mert ez nagyon sokba kerül...KINEK?”
 • 12. pancser 2013. október 18. 22:42
  „10. Citizen 2013.10.18. 20:46
  Nem ez a hely az, hogy méltó választ kapjál, mondd keresztény vagy egyáltalán?
  Magamra vállalom meg sokan mások is minden gyalázkodó helyett a bocsánatkérést. Tisztelet az áldozatok emlékének.”
 • 11. RickCartman 2013. október 18. 20:56
  „3. Nyepet "...társaid is így csinálják. Cáfold meg! Sajnos az egyre nehezebb, ez a baj!"
  Milyen társaim? A szakállas bácsik? Nincsenek társaim, az 1. hozzászóló "férgek" kifejezésére reagáltam, ehhez nem kell társ, elég hozzá egy csepp történelmi ismeret. Cáfoljam meg? Vajon mit? Egyre nehezebb? Vajon mi? Már a kérdésed sem világos. Sajnálatom.”
 • 10. Citizen 2013. október 18. 20:46
  „9. pancser Akkor a hold lenne a megfelelő hely erre !!!!”
 • 9. pancser 2013. október 18. 16:41
  „8. kékcinke 2013.10.18. 15:20
  Nem, az ilyesminek ott a helye ahol sokan láthatják. Aki tud olvasni, olvashatta a önkormányzat respektálta a kérést, így helyes.”
 • 8. kékcinke 2013. október 18. 15:20
  „Kár a szép fás területet ilyenre használni!
  Legyen az emlékmű a temető területén belül!
  Ott a helye!”
 • 7. pancser 2013. október 18. 13:59
  „6. oxana 2013.10.18. 12:39
  Sajnálatos, hogy a gyűlölség itt lappang közöttünk, bár elhiheted nekem itt a városban a leghalványabb jelét nem látni a hétköznapokban. Lappangva van jelen, hiszen nem szalonképes hangos antiszemitának lenni. Maradjon is így talán a lappangó gyűlölködés is alábbhagy idő múltával. A véleményem az, hogy az az ötszáz helyi áldozat elég indok az egyébként elgondolkodtató emlékmű létrehozására.”
 • 6. oxana 2013. október 18. 12:39
  „1. fityesz

  Döbbenetesen buta vagy, aki trágár szóval igyekszik felhívni magára a figyelmet. Szánalmas vagy.”
 • 5. Japo 2013. október 18. 09:54
  „Persze,legyen mindenkinek emlékparkja és itt a lényeg a mindenkin van. Előbb azt hiszem talán az 56-os múzeum,valódi emlékpark,lenne fontosabb.Aztán ha mindenhol úgy járhatunk a városba,hogy nem kell a kormányt rángatni mert a gödörbe kitörik a kereked,akkor jöhetnek ilyen megvalósítások. Továbbá ez a holokauszt homályos,előbb talán tisztázni kellene,hogy mi is az. Európa szintjén ment ez az egész holokausztozás,ha jól láttam a kormány csináltat jó drága pénzért egy holokauszt emlékparkot,vagy emlékművet és ez legyen is elég. Jó hogy nem minden kis faluba,városba önálló ilyen parkokat kellene csinálni,mikor lassan ennivalóra nincs pénze az embereknek. AZt sem bánnám,ha az emlékpark a zsidó hitközség által felügyelt és vigyázott zsidó temetőben lenne. Sokszor szerettem volna oda is bemenni mint bármely más temetőbe,de ez nem lehetséges. Igaz nem tudom,hogy kik vannak oda eltemetve,milyen szerepet töltöttek be a város korábbi életébe,de egy biztos. Flesch Károly sírja ott van,de nem lehet megnézni csak,ha megengedik. Az is egy temető amelynek kellene lenni napi nyitva-tartásnak,be lehetne menni nézelődni,elgondolkozni. Amikor be akartam menni nem tudtam,be kell jelentkezni mint a miniszterelnökhöz? Az a temető maga egy emlékpark,azt kellene rendesen üzemeltetni,nem egy másikra elszórni a pénzt. Persze ez az én véleményem.”
 • 4. nyuszipuszi 2013. október 18. 08:50
  „Én pedig azt gondolom, hogy nagyon itt az ideje, hogy a városban "élő" hitközség jelezze létezését. Meglepődve tapasztaltam februárban ( a házasság heti rendezvény kapcsán) hogy van imaházuk, közösségük.
  A zsidó népcsoport léte - múltja hozzátartozik a város történelméhez, igenis legyen emléke a holokausztnak akár egy emlékmű/park létesítésével is!
  Szokás mostanában köpködni, szidni őket de azt mondom, hogy egyrészt valószínűleg mindenki családjában van/volt zsidó származású (ahogy sváb, krobot, stb...) másrészt ugyanúgy részei a magyar népnek ahogy a többi kisebbség max. jobban asszimilálódtak...
  Akit érdekel annak javaslom a frauenkircheni bazilika melletti rendházban a környék zsidóságáról szóló kiállítást, nagyon érdekes.”
 • 3. Nyepet 2013. október 18. 06:35
  „Jellemző, valaki állít valamit, neked nem tetszik, leantiszemitázod és részedről ennyi, nem kell vele foglalkozni, társaid is így csinálják. Cáfold meg! Sajnos az egyre nehezebb, ez a baj!
  Nekem ebből az írásból az jött le, hogy a Kisalföldön keresztül a Zsidó Hitközség megüzente az önkörmányzatnak, hogy oda emlékművet építenek. Biztos vagyok benne, hogy mindenki bólogatni fog hozzá.
  Amúgy a látványterv nagyon gáz, nincs valami szobrász a csapatba?”
 • 2. RickCartman 2013. október 18. 02:30
  „még szerencse, antiszemita barátom, hogy a moderáció ezúttal elnéző volt veled”
 • 1. fityesz 2013. október 17. 19:31
  „Felvásárolják az egész országot a férgek hamarosan.Szégyen és gyalázat!Nagylelkű önkormányzat,remélem közületek se lesz ott senki a következő ciklusban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A visszaítélt puszta

A települést az első világháborút lezáró békeszerződés Ausztriának ítélte, néhány hónap elteltével mégis Magyarországhoz került vissza. Tovább olvasom