Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Emlékoszlop a forradalmak tiszteletére

Máriakálnok - A kistérség több települése után most Máriakálnoknak faragott emlékoszlopot az 1848–1849-es szabadságharc nagy tisztelője, Németh Alajos. A szigetközi motívumokkal díszített tölgyfa emlékjelet ma leplezik le a faluban.
Legutóbb Levélen avattak ’48-as emlékoszlopot, mely Németh Alajos nevelőtanár munkáját dicséri, de faragványai láthatók többek közt Feketeerdőn, Mosonmagyaróváron az ’56-os fejfák őrzik kézügyességét. Ezúttal Máriakálnoknak készített egy emlékoszlopot, melyet ma a millenniumi emlékkeresztnél dr. Kökény László esperes szentel fel.

– A mezőgépgyár gépészeként elsősorban a fém- és ötvösmunkák érdekeltek korábban. Horváth Gábor barátomtól tanultam a fafaragást, ő adott először fát és vésőt a kezembe. Tudásomat kimlei kultúrház-igazgatóként szakkör keretében adtam át az érdeklődőknek – magyarázta Németh Alajos.

Németh Alajos nevelőtanár tölgyfából faragja a szigetközi motívumokkal díszített emlékoszlopot.
Németh Alajos nevelőtanár tölgyfából faragja a szigetközi motívumokkal díszített emlékoszlopot.

A máriakálnoki alkotás az 1848–49-es és az 1956-os forradalom hőseinek állít emléket. Erre utal a ’48-as forradalmi címer és az oszlopra vésett ’56-os Kossuth-címer, a kopjafacsúcs a katonasírokra vagy a hadi emlékekre elhelyezett formát idézi.

Mint megtudtuk, az emlékoszlop anyaga tölgyfa, szigetközi motívumok díszítik.

Az alkotó még a ’60–70-es években gyűjtötte a XVIII. század végi, XIX. század eleji tárgyakon még fellelhető, a tájegységre jellemző stíluselemeket, melyekből már igen keveset találunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleseti gócpontok nincsenek, csak kockázatos útszakaszok

Mosonmagyaróvár - Csaknem felére csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma a tavalyi év… Tovább olvasom