Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Emlékmű a kikötőben

A volt dunaremetei kikötő területén az önkormányzat emlékművet állíttatott a dunai hajósoknak.
A dunaremeteiek nem feledik egykor forgalmas, a kereskedelemben fontos szerepet játszó kikötőjüket. A területet négy évvel ezelőtt a vízügyi igazgatóság közreműködésével emlékhellyé nyilvánították. Kialakítottak egy pihenőparkot, amit folyamatosan gondoznak. Marovics Géza polgármester is szívügyének tekinti a hajóállomást: a folyamat részeként a hét végén emlékművet állítottak a dunai hajósok tiszteletére.

Az önkormányzat ezt cégek segítségével állíttatta: a tervek elkészülte után volt, amelyik a horgonyzásban, más a kivágásban segédkezett, így pénzébe nem került a településnek az emlékmű. Marovics Géza hangsúlyozta: a remeteiek bíznak benne, hogy hallanak még hajókürtöt megszólalni az öreg mederben. Egy korábban kialakított emlékhely is jelképezi a 270 és a 340 centiméter közötti átlagvízállást Dunaremeténél, s reméli, hogy ez még visszatérhet. Dunaremete polgárai gondozott, ápolt Szigetközt szeretnének. Úgy v élik, nem kell tartani a turistáktól, ha megfelelő körülményeket teremtenek számukra. A polgármester elmondta: jövő év április 15-től Dunaremete határátkelőhely lesz, a szerződést már aláírta a két állam.

Pap János országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: leginkább a kistelepülések szenvedtek kárt a Duna eltereléséből. Weibl Lipót plébános áldásában elmondta: a hajósok megérdemlik, hogy emlékművet kapjanak, hiszen emberségük, lelkiismeretes munkájuk példaként állhat előttünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piroshullám a városon át

Nem lehet összehangolni egymással a mosonmagyaróvári jelzőlámpák mindegyikét, szakemberek szerint. Tovább olvasom