Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Emlékkiállítás az 1848-49-es szabadságharc relikviáiból Mosonmagyaróváron

A tárlat alapját Fekete György és Máday Norbert magángyűjteménye képezi.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulójához kapcsolódva korabeli fegyverekből és egyenruhákból, a nevezetes csatákat és a kor jeles személyiségeit ábrázoló litográfiákból nyílik emlékkiállítás szombaton Mosonmagyaróváron, a Hansági Múzeumban.

A tárlat alapját Fekete György és Máday Norbert magángyűjteménye képezi - mondta el Székely Zoltán igazgató az MTI-nek. A "Forgatom fegyverem vitézek módjára…" című kiállítás bepillantást nyújt a szabadságharc hadtörténetébe, az érdeklődők elé tárja a honvéd és a császári-királyi seregek fegyverzetét, egyenruháját. A képi ábrázolások révén pedig megelevenednek a nagy csaták és az események fontos személyiségei.

A bemutató változatosságát jelzi, hogy a reformkor empire ízlésű díszszablyája is helyet kap a hadseregben rendszeresített szabvány fegyverek, a bécsi légiósok pallosa vagy az osztrák nehézlovasok mellvasa mellett.

A viseleti darabok közül külön említést érdemelnek a nemzetőr és a huszártiszti öltözékek, valamint utóbbiak kiegészítője, a jellegzetes huszártarsoly. Ezek különleges darabok, ma már ritkaságszámba mennek, mert anyaguk az idő múlásának nehezen áll ellen - mondta a múzeum vezetője.

Székely Zoltán a képzőművészeti anyaggal összefüggésben szólt arról, hogy a litográfiák 1848 kultuszának alakulásáról is képet adnak. Petőfi Sándor vendégfogadóbeli megörökítése, illetve az a kép, amely a költőt a harctéren ábrázolja, már az önkényuralom után készült, s 1848 kultuszának formálódását jelzi - mutatott rá.

A magángyűjtemények relikviái mellett helyi vonatkozású anyagok is láthatóak lesznek a Hansági Múzeum kollekciójából a május 5-ig nyitva tartó kiállításon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai gyakorlat zsiráfok közt egyetemistáknak

Tovább olvasom