Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Emlékfát farag az öreg hársból

Darnózselin, a tűzoltószertár előtti hársfa már egy ideje útban volt.

A község vezetése a kivágás helyett más sorsot szánt az ötven-hatvan évesre becsült hársnak. Közeleg a falu egyesítésének 80. évfordulója, melyre méltó emléket szeretne állítani a település. Felkérték Bálint József faszobrászt (a felvételen), hogy készítse el a község emlékfáját.

Fotó: Talpas Balázs
Fotó: Talpas Balázs

A helyi önkéntes tűzoltók a hársat megszabadították koronájától, hogy az alkotó hozzáférjen faragható törzséhez. Az emlékoszlop tetején egy rétisas alakja bontakozik ki a véső nyomán, majd rákerülnek a Szigetköz jelképei is.

Olvasóink írták

  • 3. Tmoha 2013. október 26. 14:56
    „A fa sajnos beteg volt, mely a faragás során elő is jött, hozzá kellet igazítani a kompozíciót. Bár máshol is így mentenék át az elöregedett, beteg fákat! A Facebook-n a mű elkészültének fázisai is láthatóak, hamarosan e lap hasábjain is megjelennek /remélem/.”
  • 2. mosonmegye 2013. október 25. 15:49
    „Én megnéztem már vasárnap amikor a Bécs - Pozsony - Budapest ultramaratonhoz csapódva Halásziból Győrig kerekeztünk. Elmondták a helyiek és a fafaragó is (a neve Bálint József és a fejér megyei Jenőben lakik) az ágai eléggé rongálták a szomszédos szertár tűzfalát és a tetőzetét, több felső ága elvolt már száradva. Ezért, vagy talán másért, a helyi tűzoltók már évekkel ezelőtt ki akarták vágni, de mindíg jött egy mentő ötlet, ami csak húzta az időt. Hogy vandalizmus e, ez megint nézőpont kérdése. Egy biztos, nem zöldellő fa maradt, hanem egy olyan érték, amelyre büszkék lehetnek a Darnózseliek. Gyönyörű kompozíció lesz! Igazi Szigetköz fája. Tegnap voltam újra arra, a mellette levő senkit és semmit nem zavaró hárs már a kályha felé közeledik. Hogy az kit és mit zavart jó kérdés. Esetleg valakinek kellett? De ennek kibogozása legyen már a faluvezetés gondja. Ettől függetlenül szépül Darnózseli. Büszke is vagyok őseim falujára.”
  • 1. Madarász 2013. október 25. 12:28
    „Egészséges fa volt? Akkor vandalizmus! Ha beteg volt, akkor szép gesztus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok a gyásznapon

A városi gyásznapi megemlékezés október 26-án tartják Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom