Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Emlékfa a mártíroknak

Emlékfát adtak át tegnap az 1956 és 1958 közötti győri perben halálra ítélt, valamint a megtorlások éveiben halálra kínzott ismert és ismeretlen mártírok előtt tisztelegve a mosonmagyaróvári Gyász téren.
Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Weintrager László, Zsigmond Imre, az 1956 és 1958 közötti győri perben halálra ítélt mártíroknak és a megtorlások éveiben halálra kínzott ismert és ismeretlen áldozatoknak állít örök mementót az az emlékfa, amelyet tegnap adtak át a mosonmagyar- óvári Gyász téren. Az 1956-os mártírok emléknapján a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület szervezésében Bodó Zoltán plébános áldotta meg a Németh Alajos által faragott emléket.

– 1990 áprilisában, hosszú procedúra után kezdődött a mártírok kihantolása a sopronkőhidai temetőből: Mosonmagyaróváron 1991. március 23-án Antall József miniszterelnök részvételével vettek végső búcsút Czifrik Lajos, Kiss Antal, Weintrager László, Zsigmond Imre vértanúktól, Gulyás Lajos református paptól 1991. május 11-én Levélen. Szigethy Attilát Kapuváron, Tihanyi Árpádot Győrben, Földes Gábort a budapesti Rákoskeresztúri köztemető 300-as parcellájában búcsúztatták – emlékeztetett Simon Zsuzsanna egyesületi titkár, aki elmondta, ’56-os személyről a Lajta-parti városban csak 2007-ben neveztek el utcákat: dr. Dohy Lajos elítéltről és Gulyás Lajos mártírról.

Emlékfa. A mártírok hozzátartozói is fejet hajtottak, a felvételen Gulyás Lajos lányai koszorúznak.
Emlékfa. A mártírok hozzátartozói is fejet hajtottak, a felvételen Gulyás Lajos lányai koszorúznak.

104 halottat követelt az 1956. október 26-án a város életét megpecsételő sortűz. Közülük 56-nak készülhetett fejfa Horváth Gábor és Németh Alajos jóvoltából. Az emlékfát létrehozó alkotó szerint a Mártírok Emléknapján egy hiánypótló mementót adtak át a mártírok tiszteletére, kiegészítve Rieger Tibor Golgotáját, a haranglábat és az itt elhunyt áldozatok fejfáit.

Az emlékműavatót követően a résztvevők megtekintették a szomszédos – és mára elszomorítóan kifosztott – határőrlaktanyát, ahonnan a gyilkos golyók záporoztak a védtelen tömegre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangversenybérlet extrákkal

Szulák Andrea, Litkai Gergely és Perényi Miklós közreműködésével válthatnak bérletet a következő… Tovább olvasom