Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Emlékezés Trianonra: összetartozás határon belül és azon túl

A Nemzeti Összetartozás Napja közelgő alkalmából, a trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulójára emlékezve ünnepséget szerveztek vasárnap Mosonmagyaróváron a Trianon-keresztnél.

A piarista iskola diákjainak műsora után ünnepi beszédet mondott dr. Tőkéczki László történész. Történelmi áttekintésében felvázolta a trianoni békeszerződést megelőző európai politikai és gazdasági változásokat. Megemlítette az osztrák–magyar kiegyezést: „1867-ben létrejött
az Osztrák–Magyar Monarchia, amely Magyarországnak megadott egy olyan széles körű belső autonómiát és gazdasági fejlődési, társadalmi változási lehetőséget, aminek következtében a korabeli Európa egyik legvirágzóbb országa lett" – mondta.


Dr. Tőkéczki László kiemelte a határon belüli és határon túli magyarok összetartozását. „Trianon sokkal kevésbé lenne keserű, ha a hozzánk közeli szlovák határ valójában az akkor stabilan meglévő szlovák–magyar nyelvhatáron lenne. Úgy döntöttek akkor emberekről, hogy meg sem kérdezték őket. Nem szavazhattak arról, hová akarnak tartozni. Az egész történetnek ez a legsötétebb oldala. A kisebbségi sorba került magyaroknak a mai napig nem biztosítanak általuk is megígért jogokat, hazafias lehetőséget" – tette hozzá.

A piarista iskola diákjainak műsorával kezdődött az ünnepség.
A piarista iskola diákjainak műsorával kezdődött az ünnepség.

A beszéd után ökumenikus imát mondott Farkas István piarista atya és Kiss Miklós evangélikus esperes.

Olvasóink írták

 • 9. embertelen 2013. június 08. 21:30
  „Látom, hogy nagy a tömeg a rendezvényen, óriási az érdeklődés! Persze ez csak egy kis irónia, a lényeg az, hogy ez is bizonyítja azt, hogy a magyarok zömét ez a kérdés már nem nagyon izgatja.”
 • 8. justitia18 2013. június 05. 10:09
  „Remélem elénekelték az összetartozás dalát...::))
  Meg osztottak egy-két barackot, oszt jó napot...:::))”
 • 7. pancser 2013. június 04. 18:53
  „1. amivarosunk 2013.06.03. 12:49
  Megint a Városi Kollégium, gondolhattam volna!”
 • 6. zöldike 2013. június 04. 13:31
  „Popper Péter írja, csak a lényegét idézem: az emberek mindig arról beszélnek, ami nincs. Pl. a hódításaival dicsekvő férfitől nyugdtan meg lehet kérdezni, mióta impontens. Vagy pl. korábban a "szabad" jelzőt tették minden főnév elé. Volt Szabad Nép, Szabad Föld, stb, csak szabadság nem volt. Manapság kígyót-békát kiált egymásra a jobb- és baloldal, a civil és a rendvédelmis, a beteg és az orvos, a rokkant és az egészséges, az öreg savas bácsi és a fiatal egyetemista, folytathatnánk a sort. Nos, mi az ami nincs? Nemzeti összetartozás. Sajnos!”
 • 5. oxana 2013. június 04. 12:26
  „4. almaviva

  Valahogy így van. Anyákat sem csak egy napon kellene ünnepelni, hanem egész évben. Akkor lenne igazi, családi összetartás, ami összetartaná a nemzetet is. De sajnos nem így van.”
 • 4. almaviva 2013. június 04. 11:37
  „Ha lenne "Nemzeti Összetartozás",akkor nem kellene neki egy napot kijelölni, "ünnepnapként".(És ez persze elmondható mindenről, aminek van egy kijelölt napja...)”
 • 3. oxana 2013. június 04. 10:52
  „2. narrator

  Jól kommentálsz. Az egész már nevetségességbe torkollik. Meddig akarunk még a határon túlra kacsintgatni?”
 • 2. narrator 2013. június 04. 00:34
  „Ünnepség?Normálisak ezek?
  Óváron ünneplik Trianont?
  Ezt még a románok sem engedik meg maguknak.
  Ünnepeljünk jaj de jó. Csak kár, hogy ennyit meghagytak.
  Nagyobb lenne az öröm ezek szerint, ha minden elveszett volna.
  Legközelebb mit ünnepelnek?Halottak napját?”
 • 1. amivarosunk 2013. június 03. 12:49
  „MEGHÍVÓ

  A mosonmagyaróvári Városi Kollégium ( Gorkij u.3.) a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Klebelsberg Kuno, a "legnagyobb álmú magyar kultuszminiszter" címmel előadást és kiállítást szervez 2013.június 4-én ( kedd) 17:00 órai kezdettel. Előadó: Pausits István történelem tanár. Várjuk mindazokat, akiket érdekel Trianon hatása a magyar kultúpolitikára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1: tengelysúlymérő Mosonmagyaróvárnál

Tengelysúlymérő állomást kíván létesíteni a Magyar Autópálya Kezelő Zrt. az M1-es sztrádán… Tovább olvasom