Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Emlékérem és híd Széchenyi tiszteletére

Hidat neveznének el a legnagyobb magyar tiszteletére Mosonmagyaróváron.

Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából emellett emlékérmet is kiadtak, valamint versenyt szerveztek diákoknak.

150 éve, április 8-án Döblingben hunyt el a legnagyobb magyar. Az évforduló alkalmából több rendezvényt is szerveznek, a programsorozatba Mosonmagyaróvár és környéke bekapcsolódik.

A Deák téri Habsburg főhercegi kastélyban szállt meg 1847 októberében Széchenyi István, majd itt választották Moson vármegye követévé. Ennek emlékét tábla őrzi az épület falán, sőt, itt egy termet is elneveztek róla. Ezt az emléktáblát, valamint a Széchenyiről elnevezett lakótelepen álló mellszobrot csütörtökön koszorúzták meg.

Április 17-én Széchenyi-emléktúra indul Bécsből Nagycenk, Mosonmagyaróvár, Pozsony érintésével Döblingbe. A Lajta-parti városban délben a városházán fogadják a vendégeket. A Széchenyi Polgári Kör az évfordulóra egy háromszáz példányos emlékérmet veretett. A bronzból készült érem Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotása: egyik oldala Széchenyit lovon ábrázolja születési és elhalálozási évével, másik oldalán az emléktúra állomásai láthatók. Az érem egyébként a Hansági Múzeumban is megvásárolható, de az érdeklődők hozzájuthatnak majd a vármegye ezer évét ünneplő rendezvénysorozat keretében is – tájékoztatott Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke.

Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke kezében a bronzból készült érem.
Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke kezében a bronzból készült érem.

– Mosonmagyaróvár a vizek városa, ahol 11 önkormányzati és 7 állami híd köti össze a települést – hívta fel a figyelmet Botos Gábor egyesületi elnök. Széchenyi munkássága szorosan kapcsolódik a vizekhez, a közlekedéshez, a hidakhoz. A helyieknek, de az ide látogatóknak is fontos, hogy nevet kapjanak a mosonmagyaróvári hidak. Innen jött az ötlet, hogy az elsőt – a Deák tér mellettit – éppen Széchenyi Istvánról nevezzék el. Az állami híd elnevezésére a jóváhagyás megérkezett, a következő testületi ülésen tárgyalják majd a kérdést a képviselők, és várhatóan őszre tábla is őrzi majd ennek emlékét. Felhívták a figyelmet a gróf Zichy Henrich által 1861-ben a vármegyének Wéber Henrichtől rendelt Széchenyiportréjára, mely jelenleg a Hansági Múzeumban látható.

Vetélkedő az emlékév alkalmából

A Széchenyi-emlékév alkalmából szervezett vetélkedő döntőjét április 8-án, Széchenyi István halálának 150. évfordulóján tartotta a Hansági Múzeum, a Huszár Gál Városi Könyvtár és a Széchenyi Polgári Kör a Cselley-házban. Első lett Darnózseli iskolai csapata: Hábereiter Aliz, Megyimóri Rebeka és Nagy Orsolya. Felkészítő tanáruk Kállainé Angyal Melinda. Ezüstérmes a helyi Móra-iskola: Neuberger Hanna, Sipos Karola és Váradi Enikő. Felkészítő tanár Havasmezőiné Tóth Adél. Harmadik lett a piarista iskola együttese: Hajszán Anett, Kammerhofer Gábor és Palotás Anna. Felkészítő tanáruk Erdősné Benke Éva.

Olvasóink írták

  • 1. Lone_wolf.. 2010. április 16. 14:30
    „Ha feltámadna és meglátná a róla elnevezett hidat biztos újra főbe lőné magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós bírság a Nyugat-magyarországi Egyetemnek

Kétmillió forintra bírságolták a Nyugat-magyarországi Egyetemet – a mosonmagyaróvári tender… Tovább olvasom