Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Emelkednek a lakásbérleti díjak

Jánossomorján az önkormányzati ingatlanok bérleti díjait 8 százalékkal emelték.

Jánossomorja önkormányzata legutóbbi ülésén kiderült: a megyei közigazgatási hivatal állásfoglalása szerint Hanságliget ügyében mégsem kell népszavazást tartani. Az önkormányzati ingatlanok bérleti díjait 8 százalékkal emelték.

Jánossomorja tavalyi költségvetését már a februári ülésén tárgyalta a testület, az adatok nem változtak az akkori helyzethez képest. A szerdai ülésen a pénzügyi és gazdasági bizottság javaslatára a testület a 2004. évi költségvetés beszámolóját 806 millió 78 ezer forint bevétellel és 790 millió 817 ezer forint kiadással egyhangúlag jóváhagyta.

Halasztott napirendi pont

Az előzetes napirendben szerepelt, hogy a képviselő-testület rendeletet alkot az önkormányzati lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. A napirend tárgyalását azonban későbbi időpontra halasztották, mert a pénzügyi és gazdasági bizottság ülésén a bizottsági tagok úgy vélték, a rendelettervezet több ponton kiegészítésre szorul.

Egyhangú döntéssel

A képviselő-testület március 30-i ülésén tárgyalta a város idei büdzséjét. Ekkor arról döntöttek, hogy szükséges az önkormányzati ingatlanok bérleti díjának emelése. Ezúttal egyhangúlag döntöttek a lakbérek 8 százalékos emeléséről. E szerint az összkomfortos lakások bérleti díja havonta 157, a komfortosoké 119, a félkomfortosoké 63, a szükséglakásoké pedig 40 forint négyzetméterenként. A garázsok esetében 10 százalékos az emelés, így azokat május 1-jétől havonta 4200 forintért adják bérbe. A földek haszonbérleti díját is 10 százalékkal emelték egy terület kivételével.

Visszavont népszavazás

Mint az ülésen kiderült, a hanságligetiek népi kezdeményezése újabb fordulóponthoz érkezett. Kurunczi Károly polgármester a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal szakmai véleményét kérte Hanságliget átadásával, a népszavazás kiírásával kapcsolatosan. Dr. Németh Éva hivatalvezető  állásfoglalása szerint az érintett képviselő-testületek előzetes megállapodást köthetnek a területrész átadásáról,
vagyis ez nem kötelező. Akkor nem tagadható meg a területrész átadása, ha az érintett képviselő-testületek az előzetes megállapodást megkötötték.

A népszavazás mintegy csak megerősíti az előzetes megállapodást. Ennek hiányában a népszavazás kiírására a törvény nem kötelezi az önkormányzatot. A városatyák tavaly november 24-én úgy döntöttek, hogy nem kívánnak megállapodást kötni a területrész átadásáról a bősárkányi önkormányzattal, ezért nem kell kiírni a népszavazást. Így a hivatalvezető a tavaly novemberi döntést jogszerűnek minősítette.

A múlt havi testületi ülésen – jogi képviselőjük tanácsára – a városatyák mégis a népszavazás kiírásáról határoztak. Most azonban – a megyei közigazgatási hivatal állásfoglalását megismerve – visszavonták  márciusi határozatukat.

Így továbbra is a város szerves részének tekintik Hanságligetet, és elcsatolásáról nem kívánnak tárgyalni Bősárkánnyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névre szóló emlékfák

Az elmúlt öt évben született 34 helyi gyermek egy-egy emlékfát kapott névre szólóan. Tovább olvasom