Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Embercsempészek helyett garázdák

Mosonmagyaróvár - Csaknem teljesen eltűntek az embercsempészettel kapcsolatos perek a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon, noha korábban a büntetőügyek harmadát tették ki. Oka a schengeni csatlakozás. Összességében az ügyek száma azonban nem, csak aránya változott, más bűncselekményfajtából lett több.

Hazánk schengeni csatlakozása, a határellenőrzés megszűnése némi csúszással ugyan, de a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság munkájában is változást hozott. A hegyeshalmi határátkelőn korábban szinte naponta buktak le embercsempészek vagy hamis okmányokkal próbálkozók, a nyomozást követően ügyük pedig zömében a Lajta-parti város bíróságán folytatódott.

Schengeni tagságunkkal ez a folyamat megállt, csaknem teljesen eltűntek az embercsempészek a környékről.

Az elmúlt közel másfél évben a még korábban indult ügyeket lezárták, mindegyikben megszületett az elsőfokú ítélet. A mosonmagyaróvári bíróságon az év eleje óta már csak elvétve találkoznak embercsempészettel, illetve ehhez kapcsolódó ügyekkel.

A hegyeshalmi határátkelőn korábban szinte naponta buktak le embercsempészek.
A hegyeshalmi határátkelőn korábban szinte naponta buktak le embercsempészek.

Korábban a büntetőügyek harmadát tették ki a migrációval kapcsolatos esetek, embercsempészetek, közokirat-hamisítások – tudtuk meg dr. Németh Csabától. A Mosonmagyaróvári Városi Bíróság elnöke a Kisalföldnek elmondta: a schengeni csatlakozással egy időben nem állt le azonnal ez a folyamat, közel egyéves átmeneti időszak volt, amíg a nyomozó hatóságok lezárták ezeket az eljárásokat és megtörténtek a vádemelések. Az elmúlt évben még számos ilyen ügyet tárgyaltak, idén azonban már alig akad néhány. Míg például 2007 első négy hónapjában a 211 büntetőügyből 58 volt migrációval kapcsolatos, addig idén április végéig a 179 esetből csupán nyolc.

Mára lényegesen kevesebb migrációval kapcsolatos büntetőügy kerül dr. Németh Csaba bíró elé.
Mára lényegesen kevesebb migrációval kapcsolatos büntetőügy kerül dr. Németh Csaba bíró elé.

Dr. Németh Csaba hozzátette: annak ellenére, hogy az embercsempészet és közokirat-hamisítás drasztikusan csökkent, a bíróságon a büntetőperek száma nem lett kevesebb, más bűncselekménytípusok vették át a helyüket. Az elnök szerint ennek oka lehet egyrészt, hogy a rendőrség és határőrség integrációjával nőtt a közterületen lévő rendőrök száma, így több – elsősorban garázda jellegű – bűncselekményt tudnak felderíteni. Érezhető azonban a gazdasági válság hatása is, jóval több magánvádas büntetőügy indul főként testi sértések miatt, de nőtt a lopások száma is.

Az elmúlt időszakban az ügyek szerkezete is átalakult, kevesebb már például a külföldi elkövető, így lényegesen rövidültek az eljárási határidők is. A vádlottak többsége inkább helybeli vagy a város környékén lakik. Vannak olyan bűnözők is, akik állandó „visszatérők", több bűncselekményfajtában is kipróbálták már magukat.

Olvasóink írták

  • 1. rivotril2mg 2009. május 25. 00:20
    „hol csempésszenek embert? nincs is határ ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafogott érdeklődés a gazdasági fórumon

Mosonmagyaróvár - Meglehetősen visszafogott érdeklődés övezte az önkormányzat által a minap… Tovább olvasom