Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Elviselhetetlen mértékű szúnyoginvázió

Szigetköz - „Elviselhetetlen mértékű szúnyoginvázió van a Szigetközben" – áll Darvas Béla, az MTA doktora szakvéleményében. Az ártéren óránként 200–500 csípést mértek. A vis maior alapokból már hétvégén újra gyérítenének.
A szakvélemény szerint katasztrófahelyzet van, a hétvégén újra gyérítenének, ha sikerül vis maior forrást találni

A Szigetköz elárasztása után nagy kiterjedésű sekély pangó vizek keletkeztek, amelyek élőhelyül szolgálnak a szúnyoglárvák tömeges kikeléséhez – áll Darvas Béla professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szakvéleményében. Úgy fogalmaz: az elárasztott terület vízállását nem a csapadékmennyiség és a hőmérséklet (párolgás) határozza meg, hanem a vízügyi hatóságok szabályozása, így a terület nagy része jelenleg is vízzel borított. A domináns fajként meghatározott gyötrőszúnyog-lárva fejlődési ideje mintegy 10 nap, vagyis nagyjából két hét alatt fejlődik vérszívásra képes új generáció.

A sekély vízben a természetes ellenségek nem tudnak megjelenni. Az érintett települések belterületén az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által előírt módon elvégzett csípésszámlálás eredménye nyílt területen – egy önkéntes bevonásával – óránként 50–300 csípés volt, míg a fás-bokros részeken ennél is magasabb: ezen módszerrel gyakorlatilag nem mérhető. Az elvi beavatkozási határérték óránként 30 csípés. A május végi légi kémiai szúnyoggyérítés hatása mindössze 1–3 nap volt, az elárasztott területekről történő csípőszúnyog-bevándorlás miatt.

Az érintett településeken óránként 50–300 csípést mértek a számlálók, míg a fás-bokros részeken még ennél is többet.
Az érintett településeken óránként 50–300 csípést mértek a számlálók, míg a fás-bokros részeken még ennél is többet.

A töltéseken belül a csípésszám az esti órákban nem mérhető, napközben, 30 fokos hőmérséklet mellett is óránként 200–500 csípés.

„A Szigetközben a mesterséges elárasztás és a csípőszúnyogok számára optimális környezeti viszonyok miatt elviselhetetlen mértékű csípőszúnyog-invázió alakult ki, mely a lakosok életminőségét jelentős mértékben rontja, súlyosan veszélyezteti a turizmust (hazainduló turistákkal volt alkalmunk beszélgetni), ezenkívül a helyi vadállomány utódállományát is kockára teszi" – áll a szakvéleményben.

A Mosonmagyaróvári kistérség településein, 5130 hektáron légi kémiai védekezést rendelt meg alkalmanként, amely átlagos viszonyok között elegendő. Ez azonban nem átlagos helyzet: a professzor megoldási javaslata szerint a jelenlegi viszonyok mellett a kezeléseket 3–4 naponta kellene megismételni, ami anyagi, humán-egészségügyi és környezetvédelmi szempontok miatt sem megvalósítható. A víz szintjének csökkentése középtávon segíti a helyzet normalizálódását, azonban ez időigényes folyamat, ráadásul a lárvák 3–5 hétig életképesek. A csípőszúnyogok utánpótlását a települések kezelése mellett az elárasztott területeken végrehajtandó kémiai gyérítéssel és egyidejűleg biológiai lárvagyérítéssel lehet megszüntetni.

A kialakult helyzet miatt a Regionális Fejlesztési Tanács új elnökéhez, Balogh Józsefhez fordult levélben a kistérségi szúnyogirtásért felelős alelnök. Tóth István tapasztalata szerint „vis maior jellegű katasztrófahelyzet alakult ki". A sok szúnyog megnehezíti a helyiek életét. „Június eleje minden évben egybeesik a turistaszezon kezdetével: a Németországból és Ausztriából érkező kerékpáros és a vízi turizmusban részt vevő turistákat máris visszafordulásra kényszerítette a szúnyoginvázió. Fennáll annak a veszélye, hogy az eddigiek folyamán állami pénzforrásokból támogatott, turizmusból élő kisvállalkozások az elmaradt vendégek hiányában tönkremennek" – írja levelében.

A Magyar Turizmus Zrt. a kistérségi társulás részére forrást biztosít majd a szúnyoggyérítésre, azonban ez a pénz a turizmus komfortosabbá tételét szolgálja, nem pedig katasztrófaelhárítási célokat biztosít. „A helyzet megoldása nem tűr halasztást, azonnali állásfoglalás és intézkedés megtétele szükséges." Tóth István alelnök levelében arra kérte Balogh Józsefet: a kialakult rendkívüli helyzet megszüntetése érdekében azonnal nyissanak egy vis maior keretet a beavatkozás megkezdéséhez, hogy hétvégén már megkezdődhessenek a felszállások.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. nem vagyok zsidó 2008. július 07. 19:07
  „kuntakintének: - a rabszolgákat szimbolizáló álnév mögé bújva van képed burkoltan a szúnyoginváziót is a zsidókra kenni?
  Ha hasmenést kapnál a szúnyogcsípéstől azért is a zsidók felelnének mi?
  Olyan mérgezőek a beszédeid, hogy veled lehetne a Szigetközben gyéríteni a szúnyogokat. Gyorsan beadom a szabadalmat, aztán osztozunk a hasznon oké? Remélem közreműködsz, mert nélküled nem működne.”
 • 22. revolution 2008. június 16. 15:30
  „Lucifer elismerésem.
  Amúgy Én nem közalkalmazott vagyok szerencsére csak tudom mi folyik ott.

  Amúgy egy 5let szúnyogok ellen a minap láttam egy babakocsit tologató embert és szúnyoghálló volt a babakocsin. De egy győri túra boltban is láttam átlátszó szúnyoghállóból készült felsőruházati terméket :-)”
 • 21. Lucifer,a közalkalmazott 2008. június 06. 20:48
  „Kedves 12. és 13.!
  Az,aki klimatizált irodában csücsül,kávézgat,kiskegyedezik és vállvonogat:az a köztisztviselő.
  Nem összekeverendő a 12 órás folyamatos műszakban dolgozó közalkalmazottal,akinek nincs hétvégéje,ünnepe.Sőt!Fizetésemelése sincs!!!
  Egyébként meg kiváncsi vagyok ,melyikük végezné el a munkámat azért a marha nagy közalkalmazotti fizetésemért,amiért székletben-vérben-hányadékban úszok,amiért fertőzésveszélynek vagyok kitéve(meg a családom is rajtam keresztül...),amiért a kollégámnak az orrát törte egy agresszív beteg,amiért dolgozok hétvégén-karácsonykor-szilveszterkor,amiért büntetőjogi felelősségem van,és ha neadj´ég valamit rosszul csinálnék,börtönben végezhetem...
  Erről ennyit.
  Nem az én fizetésem hiányzik a kasszából ahhoz,hogy a szúnyogokat irtani lehessen.
  Ne keverjük szezont a fazonnal!
  Köszi!”
 • 20. kuntakinte1980 2008. június 06. 18:18
  „Hát én Tényön lakom de hál istennek itt egy szunyog sincs.de eggyütt érzek azzal aki ott a szigetközbe lakik.De erre a kibaszott tetü mocskos országba nincs semmire se pénz?!vagy talán nem is akarják,hogy legyen rá,vagy van rá lové csak elbasszák valami értelmetlen más dologra?!?!hogy van ez????kérdem én?kérdezzük meg a zsidó államfönket????”
 • 19. lakos 2 2008. június 06. 06:29
  „A két éves kislányom bőg a fájdalomtól mert úgy néz ki mint aki bárányhimlős. Ez normális? Nem csak este nem lehet megmaradni kint, reggeltől estig csípnek. Arról nem beszélve hogy mennyi betegséget terjesztenek a szúnyogok. Az normális hogy az ember mindenféle szúnyogriasztót magára ken és semmit nem ér? Hiába fujják csak a falukat a bajt a győkereknél kell megszüntetni.”
 • 18. lakos 2008. június 06. 00:39
  „Én ugy tudom, hogy a korházban dolgozók is közalkalmazottak. Márpedig ott van 3műszak, nemcsak vasárnap hanem karácsonykor is. (ezt kispetinek üzenem) ki lehet bárkinek próbálni, tapasztalatból tudom h nem olyan egyszerű mint kívulről látszik. És nem is fizetik meg!
  A szugogokat meg a jól fizetett politikusokkal kéne agyoncsapdosni. ha meg elfáradnak, akkor csípkedhetik őket. Szerintem akkor majd megtudnák h mennyi pénzt s mire kéne költeni valójában, mert ez a szunyogmennyiség már elviselhetetlen!”
 • 17. Dikoca 2008. június 06. 00:10
  „szép lesz ez...
  tavaly már nem lehetett nyáron normálisan kenuzni Doborgaznál mert este fenistilpakolásban ücsörögtünk cserébe a sátorban. a koleszból nem lehetett kimenni egy délutánra Győrben az Aranypartra röpizni vagy úszkálni két érettségi közt levezetőnek mert az ember utána véresre vakarta magát, és ez minden évben egyre rosszabb!
  ezaaaz!!! a múltkor épp azon filóztunk hogy vajon az ember Földfeletti uralmának mi fog véget vetni. megvan a megoldás: megesznek minket a kis vámpíííírok! mint a régi Mizoreklámban: kifííívomavéredeeeeeet!!!:D fasza... még jó hogy idén nem megyek kenuzni:S
  baromira sajnálom az ottélőket, de komolyan. kurva szar dolog...”
 • 16. Korrekt 2008. június 05. 21:49
  „....szóljatok a polgármester-úrnak és majd lebirkóz náhányat, ha máshoz nem ért :))

  ...szerintem csak irtani kellene öket mint eddig~~~~~~”
 • 15. bantu 2008. június 05. 13:35
  „Óvár költségvetése???? nah mi van nem fizetnek a maffiózok???? ugye ugye!!
  remélem az ő ..... is csípik!!!!!
  bár azok nem itt nyaralnak!”
 • 14. zenelady12 2008. június 05. 13:30
  „Nem a közalkalmazottakról van szó. Nekik marha nagy mázlijuk, ha sikerült ott elhelyezkednie. Én nem irigylem őket. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, nekik ebből a szempontból jobb jutott. De most tényleg nem is róluk van szó. (Amúgy én néztem közalkalmazotti állást, amikor munkahelyet kerestem, és visszautasítottam. Nem keresnek ők olyan jól...) A SZÚNYOGOK ELLEN TEGYÜNK MÁR VALAMIT!!!”
 • 13. kispeti 2008. június 05. 12:28
  „Az összes közalkalmazott naplopó... Majd 3 műszakban szombat vasárnap is megnézném, hogy állna a szájuk...”
 • 12. Okoskodó 2008. június 05. 11:30
  „Ó Kedves Revolution, micsoda megható gondolatok! Biztosan sajnálni kellene a közalkalmazottakat, olyan szegények!! Nem látják azokat akik güriznek! Persze nem is láthatják, a kellemes klimatizált irodában, kávézgatva, Avonozgatva, Kiskegyedezgetve, csak egy kicsit kiugorgatva vásárolni, telefonálgatva, netes fórumokra válaszolgatva, ...stb! A 3 műszak, norma, minimálbér, zsebbe fizetés, bejelentés nélküli foglalkoztatás, csődeljárás, munkanélküli segély, álláskeresés, ellehetetlenülés, stb......sorolhatnám ismeretlen fogalom számukra! A topik a szunyogokról szólt! Nem az éhezőkről! Ilyen alapon ne irtsunk szúnyogot, ne építsünk utat, hídat, ne költsünk növényvédelemre, inkább adjuk oda az éhezőknek......
  Még egyszer kérdezem, a szúnyogokkal ki foglalkozik? Ha senki elindul a láncreakció.....és azt majd az idegenforgalom is megérzi, meg a gazdaság is......”
 • 11. zenelady12 2008. június 05. 11:26
  „kedves 10. hozzászóló! Ha maga pici baba lenne, aki nem tudja agyoncsapni magán a szúnyogot, vagy táborozó kisgyerek, akinek a szülei szinte azért fizettek táborozást, hogy megismerkedjen a gyekek a szigetköz szúnyogjaival, másképp gondolkodna. Az éhen haldokló embereket is csak tovább sanyargatják a szúnyogok. Valami megoldás mégiscsak kellene.”
 • 10. revolution 2008. június 05. 10:24
  „"Közalkalmazottak béremeléshéhez van lóvé, a szúnyogírtáshoz nincs"
  Ember! Nem tudom Maga hol él. De h nem közalkalmazott az biztos. Idén nem h emelés lett volna hanem kevesebbett kapnak 30-35 év munkaviszony után mint valaha. Óvár költségvetése olyan hiánnyal szenved mint még soha.

  Meg amúgy is na nehogy már a szúnyogokra költsük a lóvét miközbe majdnem emberek halnak éhen.
  Hihetetlen milyen emberek vannak... kész....”
 • 9. aki 2008. június 05. 09:45
  „Szunyog van, volt és lessz. Ezt főleg a Szigetközben mindenki tudja ! ? Akinek kell tudnia, kedves polgármester urak nem hisztizni, INTÉZKEDNI kell, IDŐBEN.”
 • 8. Okoskodó 2008. június 05. 08:56
  „Emberek a szúnyogok voltak, vannak, lesznek...!!Hogy miként gyérítsük a számukat arra ezer szakemberünk van!! Oldják meg! A legolcsóbb megoldás, ne menjünk ki a lakásból! :-)) Közalkalmazottak béremeléséhez van lóvé, szúnyogirtásra nincs....érdekes nem?? Egyetértek a 7. hozzászólóval!! Nos??”
 • 7. tibitebitang 2008. június 05. 08:06
  „Na DR Tóthné DR lehet nyilatkozni!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. véneki 2008. június 05. 07:27
  „Ha már egyszer árasztanak, akkor árasszanak rendesen! Ha "mossák" az árteret, akkor mossák rendesen! 3 éve nincs víz az ásottkútban!!! Ideengednek 1 lavór vizet, majd gyorsan el is engedik. A szúnyognak ennyi elég is, de a természetes ellenségeinek -halak, békák, szitakötők- ez az idő egy kicsit kevés. Láttam már cipő lábnyomában megrekedt vízben maroknyi szúnyoglárvát!!!”
 • 5. Jakab Janos 2008. június 04. 23:32
  „Tegnapi Kisalfold-ben meg arrol sopankodtak, hogy visszaesett az idegenforgalom. A szunyoginvazio majd visszacsalogatja a turistakat, hiszen az 50-es evek nyaresti hangulatat hozza vissza.
  Tovabba fejleszti a karizmokat a csapkodas. Kevesebb lesz a tulsulyos ember”
 • 4. Segítek 2008. június 04. 22:03
  „Álljon már ki valaki! ÉN VAGYOK A FELELŐS! Megkönnyítem a dolgát, töltse ki a hiányzó részeket: Tisztelt szenvedő Polgárok! ..... ... vagyok, a ... /szervezet neve/ .... -ja /beosztás/. Elismerem, eqrtam, nem kicsit! Nagyon! Elnézésüket kérem! Benyújtottam a felmentési kérelmemet. Édesanyám neve: ....!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen: egy hónap szünet

Hegyeshalom - Tilos átlépni a zöldhatáron Ausztriába a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. A… Tovább olvasom