Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Elvi vízjogi engedélyre várnak Dunakilitin

A szlovák konzorcium által tervezett mobil törpevízerőmű megvalósításához adottak a feltételek Dunakilitin. A tervek szerint árvíz esetén hamar kivehető turbinák összesen másfél megawatt energiát termelnének.
illusztráció
Amint arról lapunk hétfői számában már beszámoltunk, a Mavel Group nevű szlovák konzorcium egy éven belül megépítheti azt a mobil törpeerőművet Dunakilitinél, melynek segítségével nemcsak vízkormányzási feladatok ellátására lenne alkalmas a létesítmény, hanem áramtermelésre is. A cseh CKD Turbo Technics, a kanadai Mavel Turbina North America, a lengyel Madex és a szlovák Mavel cég közös tervei között szerepel, hogy Dunakilitinél a hajózsilip melletti három elzárótábla helyén turbinák működnének.

A vízkülönbség lehetővé tenné

A három szabadon maradt nyílás – feltéve, ha nincs árvízveszély – vízkormányzási feladatokra alkalmas és elégséges lenne. A tervek szerint az elzárótáblák behelyezésével és az azokra elhelyezett törpevízturbinák szivornyás elhelyezésével környezetbarát energiatermelés valósulhatna meg. Nagyobb árvizek esetén a nyílások a bakdaruk segítségével szabaddá tehetők lennének. A még 1996 és 1999 között végzett mérések alapján a felvíz (vagyis ami szlovák oldalról az erőműhöz beérkezik) tengerszint feletti magassága 123 méter, míg az alsó rész 119 méteren áll.

A nyári időszakban átlagosan 4,3, míg télen 3,5 méteres vízszintkülönbség lehetővé teszi több kis teljesítményű mobil turbina gazdaságos működtetését. A Mavel vízturbinagyárában a komplett technológiát – törpevízturbina, generátor, elosztó, elektromágneses szelep, szivornya, digitális vezérlő – legyártaná, és a szerelési munkákat, valamint az üzembe helyezést is vállalná. Információink szerint egy TM6 típusú turbina felépítését vélik legelőnyösebbnek a potenciális befektetők, s egy nyílásba tíz kis turbinát kívánnak telepíteni.

Magánvállalkozás formájában

Mindezt magánvállalkozás formájában kívánják megvalósítani, s az erőmű használati jogáról megállapodást kívánnak kötni annak kezelőjével, a vízügyi igazgatósággal. Egyébként ez utóbbi, a hatóság szakembereivel történt konzultáció után készültek el a projekttervek. Információink szerint szeretnének magyar cégeket is bevonni a nagyszabású beruházásba. Jelenleg az elvi vízjogi létesítési engedély kiadására várnak, s ettől függően akár egy éven belül bekerülhetnének a turbinák a dunakiliti duzzasztómű vizébe.

Három éven belül megtérülne

Ladislav Tóth, a konzorcium illetékes képviselője szerint néhány éve már próbálkoztak mobil törpeerőmű létesítésével Dunakilitinél, ám akkor megrekedtek a tárgyalások.

– Az egy szelvénybe beszerelhető tíz kis turbina egy köbméter vizet engedne át, s fél megawattnyi energiát termelne – kezdte Ladislav Tóth. – Három éve kezdtünk el foglalkozni a dunakiliti lehetőséggel, s akkor az ÉDÁSZ és a vízügy mint beruházók is érdekeltek voltak ebben az ügyben, most azonban nem szerepelnek a projektben. Dunakiliti sajnos még mindig „vörös posztó" néhány szaktekintély szemében, s az akkori puhatolózásaink egy bizonyos szinten – tudomásom szerint a Miniszterelnöki Hivatalnál – nem jutottak tovább.

Az 1977-es egyezmény értelmében azonban a szlovák fél beleegyezése is kell a beruházáshoz, ezért Kocinger kormánybiztossal is felvettük a kapcsolatot, aki a magyar fél hatáskörébe tartozónak nevezte az ügyet. A megvalósítás költségeiről nem szívesen beszélnék, annyit azonban elmondhatok: három éven belül megtérülhetne a befektetés. Az engedélyek beszerzése után fél éven belül befejezhetnénk a technológiai gyártásokat.

„ Ha megvalósulna a projektünk – amire jelenleg ötven százalék esélyt látok –, akkor magyar befektetőket is szívesen látunk."
– Az erőmű biztosítaná Dunakiliti saját fogyasztását, az ezen felül megtermelt energiát adnánk el az ÉDÁSZ-nak – mondta Ladislav Tóth.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió a bankszámlán

A nyári szünet után megkezdi az érdemi munkát Mosonmagyaróvár önkormányzata. A vakáció előtti utolsó… Tovább olvasom