Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Elvetett adóemelés politikai citromdíjjal

Éles politikai vitát követően vetette el a testület a jobbikos képviselő javaslatára előterjesztett adórendelet-módosítást.
A változtatással a nagyobb cégek ingatlanadója nőtt volna csaknem a duplájára.

Az építmények adóztatása a hasznos alapterület alapján történik Mosonmagyaróváron. A gazdasági körülményekhez igazodva az adó mértéke többször is változott az évek folyamán, a törvényi maximum figyelembevételével. Az építmények adóztatása 2006 óta változatlan. Az építményadó rendszerének átgondolására Kopetti Tamás (Jobbik) képviselő javasolta: az arányos közteherviselés érdekében ajánlatos lenne, hogy a nagyobb ingatlannal rendelkező vállalkozások nagyobb mértékben fizessenek építményadót. A képviselő javaslata alapján a kereskedelmi célú ingatlanok, valamint az irodák differenciált adóztatásának lehetőségéről készült előterjesztés a testület elé. A változtatásból várhatóan 22,6 millióval több építményadó folyna be az önkormányzathoz. Körülbelül húsz céget érintene a változás, míg az irodák esetében közel ötven számára jelentene ez többletkiadást. A tervezet konkrétan arról szólt, hogy a kereskedelmi célú ingatlanoknál ezer, míg az irodáknál a száz négyzetméternél nagyobbak adóját emeljék csaknem a duplájára. A javaslatot az önkormányzat szakbizottsága nem támogatta.

A tanácskozáson Pető Péter (Fidesz) elmondta: a javaslat előkészítetlen és túlságosan nagy adminisztrációs terhet jelentene, ami elvinné a többletbevétel nagy részét. A képviselő úgy véli, nem pártpolitikai célzattal kellene az adórendeleten változtatni. Kopetti Tamás azt javasolta a testületnek, hogy noha a bizottságban szakmai ellenérvek felmerültek, mégis el kellene fogadni a módosítást. Az adórendeletet ugyanis csak évente egy alkalommal változtathatják, így a javaslat átdolgozásával egyévnyi többletbevételtől esik el az önkormányzat. Kovács Tamás (MSZP) szerint országosan is egyedülálló, hogy egy ellenzéki képviselő áll elő adóemelési javaslattal, ezért politikai citromdíjként egy citromot adott át jobbikos társának. Nagy István arra figyelmeztette a szocialista képviselőt, hogy eddig nem voltak jellemzőek a hasonló megnyilvánulások a testületben, és nem is vezetne jó irányba, ha ez rendszeressé válna. A polgármester szerint Kovács Tamásra nézve kínos ez, arra kérte a testületet, tartsák tiszteletben az ülés méltóságát és a képviselők véleményszabadságát.

Kopetti Tamás kijelentette: valóban csak a Jobbik meri felvállalni ezt ellenzékből az emberek érdekében. A javaslata éppen arról szólt, hogy ne a kisembereket sújtsa az adóemelés. Kovács Tamás válaszul a citrom mellé egy közgazdasági továbbképzést is felajánlott a jobbikos képviselőnek, mivel szerinte ez az intézkedés éppen a kisembereken fog lecsapódni áremelés formájában. Szabó Miklós (MPKE) úgy véli: a javaslat amellett, hogy kidolgozatlan, még veszélyeket is rejt magában, hiszen az adóemelés elkerülése érdekében a cégek elkezdhetnek „trükközni".

Árvay István alpolgármester elmondta: a bizonytalanságok, a ráfordított munka és várható többletbevétel mértéke miatt nem éri meg bevezetni ezt a módosítást, az alig több mint húszmilliós többlet nem oldaná meg a város gazdasági helyzetét. A testület végül egyetlen támogató szavazat mellett elvetette a javaslatot.

Olvasóink írták

  • 1. kerekes652 2012. december 05. 08:57
    „Műbalhék...

    Kopetti Úr! Nagy halat akar? Városi termálvízkincs közhasznosítása!!! Eu 90%-os hozzájárulással támogatja a megújuló energiák hasznosítását! Fillérekért lehetne fűteni a várost!!! Közintézményeket, Kórházat, Óvodákat, Iskolákat, Lakásokat!!! Milliárdos business a városnak és lakóinak! ERRŐL kellene inkább beszélni!!! Nem hülye "fillérekkel" foglalkozni. Ez IGAZÁN nagy dobás lenne!!!

    Csak hát oda "EMBER" is kéne... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most a ˝szennyvizes˝ követelést vizsgálják

A decemberi testületi ülésig kell kivizsgálnia az újra összeállt eseti bizottságnak a szennyvizes… Tovább olvasom