Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elutasított hegyeshalmi iskolaremények

A hegyeshalmiak több millió forintot fordítottak iskolapályázatukra: most forrás hiányában elutasították. A megye hét kistérségéből három település pályázott sikeresen.
A téti és győrzámolyi mellett a Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás által működtetett iskola korszerűsítése kezdődhet meg mintegy kilencszázmillió forintból. A megye további négy kistérségéből pályázókat nem támogatták.

– Múlt pénteken érkezett hivatalos értesítés, hogy nem nyert támogatást az iskolabővítésre és korszerűsítésre benyújtott projektünk, mert nincs rá fedezet – osztotta meg csalódottságát a Kisalfölddel Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A Mosonmagyaróvári kistérségből a hat jelentkező közül választották ki a határszéli nagyközség projektjét. A településvezető számításai szerint a pályázat előkészületeire mintegy nyolcmillió forintot költöttek. A tervek szerint az alsósok és a felsősök egy fedél alá költöztek volna.

– A hét alsó tagozatos osztály jelenleg három épületben tanul. Az egyikben a fiú-, a másikban a lánymosdó található. A gyerekeknek kézmosási lehetőség sincs minden épületben – panaszolja Stuthné Salzer Erika tanítónő. Az alsó tagozaton megkérdezett pedagógusok, de a gyerekek is szomorúan fogadták a hírt, hogy maradniuk kell a régi épületekben. Az énekkaros alsósok is szívesen költöztek volna a korszerűbb ingatlanba (a projekt ennek felújítását tartalmazta), amely a felső tagozatosokat fogadja.

Szőke László hozzáfűzte: a projekthez mintegy harmincmillió forint önrészt kellett volna biztosítaniuk. A mostanra szükségessé vált felújításokra, mosdók kialakítására azonban ennél jóval többet kell költeniük. Úgy tudja, hogy iskolafejlesztésre nem is várható a következő években pályázat.

Hegyeshalom nem nyert támogatást az iskolabővítésre és korszerűsítésre. A tervek szerint az alsósok és a felsősök egy fedél alá költöztek volna. Képünkön a 2. a osztályosok.
Hegyeshalom nem nyert támogatást az iskolabővítésre és korszerűsítésre. A tervek szerint az alsósok és a felsősök egy fedél alá költöztek volna. Képünkön a 2. a osztályosok.


– Fájdalmasan éltük meg, hogy nem nyert pályázatunk – mondta el érdeklődésünkre Horváth László, Bágyogszovát első embere. A Csornai kistérség pályázója hetvenmilliós projektjéhez szeretett volna támogatást nyerni. A Kapuvári kistérségből a beledi projekt indulhatott. Tompáné Balogh Mária polgármester szerint a pályázatot már annak beadásakor, formai okok miatt visszautasították.

A településvezető bízik benne, hogy lesz más pályázati forrás, mert a mellékhelyiségek kialakítása itt is sürgető lenne.

Dr. Bihari István, a sopron–fertődi kistérségi iroda vezetője megerősítette: a pályázaton induló soproni Fenyő téri általános iskola ugyancsak forrás hiányában maradt ki a támogatottak köréből, míg a fertődi iskola projektjénél az önrész biztosítása jelentett volna nehézséget.

Tétnek iskolafejlesztésre 285,6 millió forintot ítéltek oda. Dr. Czébán Jenő, a Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője már tavaly augusztusra várta az értesítést a sikerről.
– A projekt teljes költsége háromszázharmincmillió forint. Sok feladat áll előttünk: a támogatási szerződés megkötése, közbeszerzés. A munkálatokat az iskolai évhez kell igazítanunk – hangsúlyozta a munkaszervezet-vezető, aki szerint a beruházás java része a jövő évre fog áttolódni.

Ezzel szemben az ugyancsak nyertes Győrzámoly polgármestere, Horváth Gábor bízik benne, hogy a nyár folyamán már meg tudják oldani a fejlesztéseket. Ők 346 millió forintot fordítanak iskolájukra, óvodájukra.

– Elképzeléseink szerint a munkálatokat május 28-án indíthatnánk, és reméljük, hogy szeptember 12-én át is adhatnánk. Az építési engedély már rendelkezésünkre áll, a közbeszerzést is hamarosan megoldjuk – emelte ki a győrzámolyi polgármester.

Olvasóink írták

 • 1. mosonmegye 2011. február 18. 12:56
  „Sajnálom Hegyeshalmot, s szoríttok, hogy a kedves szülők, mivel csak egy ugrás a Sugár, meg Győr, ne csak alvófalunak tekintsék Győrzámolyt, hanem a gyermekeiket ide járassák. Úgy tudom, néhány Győrtől távolabbi szigetközi iskolában nagy a gond, a Győrbe járatott gyerekek miatt pedig a település nem kicsi!!!!
  Azonban lenne néhány kérdésem, még mielőtt a 2010 előtti és 2010 utáni éra pro és kontrelemzésére sor kerülne:
  1./ Ki és mikor írta ki ezeket a pályázatokat?
  2./ mikor is kellett ezeket a pályázatokat beadni, és azóta hány nap (ÉV!!!!) telt el?
  3./ eddig kik bírálták, vagy pontosabban előzsűrizték és mikortól, majd ültek rajta eddig, amikor is valakiknek ki kellett mondani a "ítéletet" - köztudott nincs és nem is volt annyi pénz amennyiről 2009-2011-ben szó volt.
  Kedvenc falum, színtén bebukta ezt, csak még 2010 elején

  Kedves szerkesztőség, megérne ez egy misét a Leader-es pályázatokkal egyetemben!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rotaract Club a múzeumért

A Rotaract Club Mosonmagyaróvár csatlakozott azon civil szervezetekhez, melyek tiltakozásukat… Tovább olvasom