Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Eltűntek az útszéli lányok

Prostitúció: Tavaly csupán hét esetben indult eljárás

Míg néhány éve tucatjával álltak a bájaikat kínáló örömlányok a mosoni főutcán, addig mostanra teljesen eltűnt a városból az utcai prostitúció. Ez a kiépített kamerarendszernek és a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhető.

Ki ne emlékezne Mosonmagyaróváron azokra az időkre, amikor az örömlányok egymást érték a mosoni városrész főutcáján? A Szent István király út mellett hétről hétre egyre több hölgy árulta bájait. A mosoni prostitúció fénykorának idején már nemcsak sötétedés után, hanem a nap minden szakában kint álltak a lányok a járda szélén és félre nem érthető mozdulataikkal vadásztak a kuncsaftokra. A rendőrség hatékony fellépésének köszönhetően azonban mára teljesen sikerült felszámolni az utcai prostitúciót a városban, s néhány éve már csupán az emlékekben élnek a mosoni örömlányok, akik gyakran szinte a templom kapujában árulták bájaikat.

Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető a Kisalföldnek elmondta: a kilencvenes években hatalmas méreteket öltött a városban az utcai prostitúció. A rendőrség erőteljes lépéseket tett ennek visszaszorítására. Folyamatos akciókkal, kemény munkával sikerült elérni, hogy mára teljesen kiszorult a városból ez a tevékenység. Noha időnként más városrészeken és Mosonmagyaróváron kívül is felütötte fejét a prostitúció, elsősorban a mosoni belváros volt ebben a tekintetben a legfertőzöttebb. Emellett igencsak elszaporodtak az úgynevezett kéjlopások is. Ezekben az esetekben, amíg az „ügyfél" az „üzletet" bonyolította, addig a „hölgy" segítői kifosztották áldozatukat.

Amíg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság 1999-ben 547 esetben járt el prostitúcióval kapcsolatos ügyekben, addig az elmúlt évben mindössze hét ilyen jellegű eljárást indítottak. A tavalyi esetek egyike sem Mosonmagyaróváron, hanem a környező, határhoz közeli településeken történtek. A kéjlopások pedig teljesen megszűntek az elmúlt években. A kapitányságvezető kiemelte: a mosoni utcai prostitúciót a folyamatos rendőri jelenlétnek és a kiépített térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően sikerült teljesen felszámolni. Néhány éve egy jogszabályi változás következtében nagymértékben szigorodtak a prostitúcióért kiszabható büntetési tételek. Ennek eredményeként az ilyen jellegű szabálysértések elkövetőit akár hatvan napig terjedő elzárásra is ítélheti a bíróság. Az alezredes szerint a prostitúció visszaszorításában nagy szerepe volt annak is, hogy a bíróság minden ilyen esetben következetesen és szigorúan járt el.

Méhes Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetést a rapsicoknak!

A Kisalföldben múlt héten már beszámoltunk arról, hogy a környező országokban jóval szigorúbb büntetést kapnak a tetten ért orvhalászok, mint nálunk (Szlovákiában ez például bűncselekménynek számít). Megkeresésünkre két megyei országgyűlési képviselő is szigorúbb büntetés mellett foglalt állást. A lapunk által megkérdezett halászati ellenőr a szigetközi orvhalászokról, a „halmaffiáról" beszélt. Tovább olvasom