Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Eltűntek a halak

A Duna elterelése óta több halfaj szinte teljesen eltűnt a Szigetköz mellékágaiból, mert a vízpótló rendszerek sem biztosítanak az újbóli elszaporodásához szükséges vízmennyiséget.
1992-ben a Duna elterelése tömeges halpusztulást okozott a Szigetközben. Közel három métert apadt a víz szintje a mellékágakban, így az ott rekedt halak elvesztették életterüket. Alig néhány hét leforgása alatt körülbelül 150 tonna hal pusztult el a Szigetközben – mondta el a Kisalföldnek Guti Gábor, az MTA Magyar Duna-kutató Állomás munkatársa.

Állóvizek keletkeztek

A halbiológus szerint az ezután történt különböző vízpótló próbálkozások nem hoztak teljes eredményt. 1995-ben, a fenékküszöb megépítésével a szivattyúzást a gravitációs vízpótlás váltotta fel. Ez a megoldás már korántsem annyira költséges és lényegesen több vizet juttat a mellékágakba: a Duna elterelés előtti közepes vízállását biztosítja. A tájkép szempontjából elegendő a mennyiség, ám ez az állapot biológiailag nem megfelelő.
A Szigetközben ma már alig fognak pontyot és süllőt, ami korábban jellemző volt erre a területre. A tájegységből teljesen eltűnt a fokozottan védett lápi póc.

Helyhez kötött halak

Guti szerint a fő probléma az, hogy a mellékágrendszer nincs közvetlen kapcsolatban a Dunával. Az ágak átlagos vízszintje 3–4 méterrel magasabban áll, mint az Öreg-Dunáé, így a halak nem tudnak az egyik víztérből a másikba vándorolni. A dunai halaknak nincs bejutási lehetősége a mellékágakba, korábbi szaporodó- és táplálékszerző helyükre.
További gondot okoz, hogy míg korábban a Duna évente teljesen elöntötte az árteret, addig a vízpótló rendszer nem képes az ehhez szükséges vízmennyiséget biztosítani. Az ártéri életközösség megfelelő működéséhez és a halak ívóhelyeinek kialakulásához azonban fontos lenne, hogy a felhalmozódott szerves üledéket a víz esetenként kimossa a mellékágakból.
A térségben becslések szerint mintegy 600 pár kormorán él: évente közel 400 tonna halat esznek meg, ami jelentősen meghaladja a horgászok éves fogását.

A telepítés önmagában nem elegendő

A telepítésekkel nem lehet számottevő módon növelni a halállományt. Biztosítani kellene a megfelelő élőhelyet a halak számára. Olyan vízdinamikára van szükség, ami az elterelés előtti időkben jellemezte a Szigetközt – vélekedett a halbiológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél év alatt 255 forgalmit vontak be

Az intézkedő rendőrnek számos esetben jogszabály írja elő, hogy elvegye a jármű forgalmi engedélyét.… Tovább olvasom