Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Eltűnt egy üzem a hétvégén

Mosonmagyaróvár - Mintegy félszáz ember toporgott tegnap délelőtt a mosonmagyaróvári Garda Hungária 2001 Kft. előtt: az üzemet hétvégén kipakolták. A tulajdonost keresték: a dolgozóknak állítólag többhavi bérével, a pénzintézeteknek tízmilliókkal, a beszállítóknak milliókkal tartozik.

„Fél éve nem számlára, hanem kézbe kapjuk a fizetésünket – azt is késve. Nekem tizenegy hónapom van a nyugdíjig, a szeptemberi és októberi fizetésemmel is tartozik a cég" – panaszolta szerdán reggel a Barátság utcai Garda bejárata előtt Szokolics Jánosné mintegy ötven másik pórul járt munkatársa szószólójaként. Amint elmondták, az édesipari termékeket gyártó cég gondjai már hónapokkal ezelőttre nyúlnak vissza: a fizetési késedelmek mellett a bejárók egy ideje már nem kapták meg a bérletpénzüket s a túlórákért sem fizettek.

Sokan felmondtak, míg végül november 13-án leállt az üzem. A dolgozók nem érik utol a cégvezetőt, holott a Kisalföld által megkérdezettek között olyan is akadt, aki állítólag július(!) óta nem kapott fizetést.

A dolgozók nem érik utol a cégvezetőt, holott a Kisalföld által megkérdezettek között olyan is akadt, aki állítólag július óta nem kapott fizetést. Fotó: Méhes Ákos

Végül olyan üzenetet kaptak: szerda délelőtt jöjjenek az üzemhez, ugyanis az új tulajdonos akkor tájékoztatja majd őket a további sorsukról. Ám úgy tűnik, munka itt már nem lesz: az üzemet ugyanis kipakolták.

„Hétvégén láttam, amint két kamion viszi el a gépeket. Szóltam a rendőröknek, azt hittem, lopnak. Kiderült, hogy a tulajdonos irányítja a munkát. Mindent letaroltak, a falból kitépték a vezetékeket, semmi nem maradt itt" – meséli az egyik dolgozó.

„Nemcsak a pénzünkre várunk, hanem a papírjainkra is: ezek nélkül nem tudunk máshol elhelyezkedni" – mondja Szokolics Jánosné. „Idegileg teljesen tönkrementünk, itt állunk karácsony előtt munka és fizetés nélkül" – mondja egy másik károsult.

Egy fővárosi cég képviselője a tejpor után neki járó pénzére vár. „Egy szlovák beszállító szólt, hogy vigyázzak a tulajdonossal, mert neki több millió forinttal tartozik. Így aztán egy jó ideig csak akkor vihette el az árut, ha fizetett. Aztán később ez úgy változott, hogy elvitte az árut, s a következő alkalommal, amikor jött, hozta az előző árát. Emiatt nekem most több mint félmillióval tartozik" – mondja a férfi. A dolgozók közben azon tanakodnak, vajon a társadalombiztosítást fizette-e utánuk a cég.
Időközben egy gépkocsi érkezett. „Megjött az egyik károsult" – mondják a dolgozók.

Az autóból kiszálló férfi szerint az egyik pénzintézetnek körülbelül nyolcvanmillió forinttal tartozik a Garda a lízingelt munkagépek után. „Sok cégnek adósa még, most voltam a tulajdonos feketeerdei házánál, az ő része ott is ki van ürítve. Hétfőn nagy értékű sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tettem. Itt pedig felszámolási eljárás lesz" – mondja.

A dolgozók tőle kérdezik: bemehetnek-e a gyárba, kihozhatják-e személyes holmijaikat. Tétováznak, s végül befelé indulnak. Kiderül, nyitva minden, a cégvezető még a kulcsát is a zárban hagyta. Közben egy másik bank képviselője is megjelenik, értékeit keresve – mindhiába.

„A három céges autót eltüntették pénteken" – mondja valaki. Két percen belül egy szlovák rendszámú kocsi is befut, a középkorú pár ki sem száll.

„A szlovák beszállítóknak több mint 50 ezer euróval, egy németnek a háromszorosával lógnak" – mondja az egyik bennfentes. Egy ismeretlen férfi egyenest az üzembe tart, majd csalódottan visszafordul: a fokozódó izgalmakat lehűti, elárulja, neki is tartoznak. „Elkeserítő, amit benn láttam: megyek a bíróságra, felszámoltatom az egészet" – mondja a lehúzott ablaknál, majd elhajt. A dolgozók a holmijukat kihozzák a szellemgyárból, lassan hazafelé indulnak. „Szerintem a tulajdonos már nincs is Magyarországon. Nincs értelme az üzem előtt várakozni, átverés volt az egész" – mondják a munkások, s velük együtt dúlva-fúlva a hitelezők is távoztak.

A dolgozók hosszas hezitálás után végül személyes holmijaikért indultak a kipakolt üzembe. Fotó: Méhes Ákos

A Kisalföld a Garda dolgozóihoz hasonlóan kereste Schrempf Róbert cégvezetőt, ám a megadott mobiltelefonszám egész nap néma maradt.

Támogatásokat nyert

A Garda Hungária 2001 Kft. 2005-ben a megyei munkaügyi központtól „fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek munkaviszonyban történő foglalkoztatásának támogatására" 3,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Sőt, több mint 11 millió forintos uniós támogatásban is részesült, míg a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól 10 millió forintot nyert.

Több feljelentés érkezett
Kocsis Tünde, a megyei rendőrkapitányság szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy „az üggyel kapcsolatos irat szerdán érkezett meg a főkapitányságra. Miután a kollégák tanulmányozták, leghamarabb pénteken tudunk az ügyről tényközlő tájékoztatást adni." A Kisalföld információi szerint több feljelentés is érkezett az ügyben. A legutolsó néhány napja, mely egy 60 millió forintos feltételezett „lízingcsalásról" szól. Az ügy a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára került.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. kasza balázsné kati 2008. március 13. 16:20
  „Kaszáné Kati vagyok,én is a gardánál dolgoztam nagyon sajnálom a családját és az anyukáját de ez a szemét állat megérdemelte amit kapott nekem 80000 ft-al tartozik /ami a bérem/,plussz a rajka és vidéke takarék felé további 80000ft-al amit én tőlem levont de a takarékszövetkezetnek nem utalta át,beszéltem vele telefonon és azt mondta kössek vele alkut:adjam be a felmondásom és akkor kifizeti a tartozásom a takarék felé,de ebbe nem mentem bele mert tudtam hogy nem fizet,sajnos azóta is munkanélküli vagyok nagyon sok adósságom összegyült nem tudom hogy keveredek ki belöle,lehet hogy a lakásomat is elfogom vesziteni,ezt mind a róbertgidának köszönhetem,novemberben jeleztem az ügyvédnek hogy mi történik a gyárban és mivel tartozik,küldtek neki felszólitást amire azt a válasz irta a köcsög hogy én hazug ember vagyok nem tartom be a szavam,kérdem én most ki hazudik ki nem!!!!!!!!!!!!!!!! volt munkatársaimnak üzenem hogy jó volt velük dolgozni szinte egy család voltunk. KIVÁNOK NEKIK SOK SZERENCSÉT !!!!!! ÜDV: KASZÁNÉ KATI”
 • 26. másik üzletkötő 2007. december 06. 15:45
  „Teljesen igazad va 25-ös! A Bokáról én is tudnék mesélni, bár ő csak a Robinak volt a kutyája. Nekem az volt a legrosszabb hogy a boltosoknak ígértünk mindent, és a végén kaptak egy nagy semmit. Volt hogy be se engedték több helyre a Garda üzletkőit, vajh miért???? én is mindenkinek Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!”
 • 25. egy volt üzletkötő 2007. december 06. 15:23
  „Én több mint egy éve voltam Gardás, el kell hogy mondjam hogy tartozások sorakoztak már akkor is, üzletkötők ott maradtak a kutakon, saját pénzből tankolva, elmaradt fizuk, jutalékok... mindemellé Robi megalázó stílusa... nem véletlen cserélődtünk, aki tudott ment máshova... talán tanul egy kis tiszteletet tisztelt S. Robi... a Boka Gyurit meg ne féltse senki... megvoltak a dolgai neki is!!!! Robi Családjának és volt gardásoknak Boldog Karácsonyt!!”
 • 24. P 2007. december 05. 20:17
  „Üdv Mindenkinek! Mindenki mondhat akármit, de a lényegről senki nem beszél. Itt "lelépett egy cég". Egy valag embert vágott haza és nem a beszállítóiról beszélek, hanem a munkásairól, munkatársairól. Bár aki már sejtett valamit, már tavasszal lelépett! Sokan viszont hittek neki... Robit ismertem, 10-15 millás kocsikkal (BMW, Rover, Rover,..) kavart folyamatosan, nem eggyel! Külsős cégként én is dolgoztam nekik. Nekem is tartozik...+ tudom keresztet vethetek rá... Tudom nem egyszerű egy cég vezetése, de abban stílusban - ahogy ő tárgyalt emberekkel - nem lehet beszélni! Gondolom faterjától tanulta, az is hasonló állat! Néhányszor vele is "sikerült" találkoznom... A stílus maga az ember... Velem nem tudott így beszélni, meg nem is mert volna. Hallottam én is, ott helyben hogyan beszélt az embereivel, de velem soha nem merte. Rögtön ott hagytam volna az asztalnál! Anyukáját sajnálom, egy tündéri kedves nő, édes hülye gyermeke nem is hasonlít rá. A családról, asszonyról nem is beszélek, most ők isszák meg a levét. Mégis, remélem őket nem piszkálja senki! Sajnos viszont bizonyos dolgok alól nem húzhatják ki akkor sem magukat. Robi külön élt már jó ideje a családjától... Tehát érdekes dolgok fognak itt még kiderülni... Na fel a fejjel. Van Óváron még néhány hasonló állat!”
 • 23. jaj nekem 2007. december 04. 12:42
  „DRÁGÁCSKÁIM!
  Minden dolgozót mérhetetlenül sajnálok, mert munka és kereset nélkül várni a karácsonyt, az borzasztó! Az a régió pedig messze híres munkanélüliség tekintetében, úgyhogy gondolom a helyzet kilátástalan. Az eljárás, ahogyan elbántak a dolgozókkal, az példa nélküli. Azt már nehéz megállapítani, hogy a vezetőség eljátszotta a céget a bevétel-KIADÁS egyensúlyának felborításával, vagy pedig a kintlévőségek, tehát a be nem érkezett pénzek miatt állt elő ez a likviditási helyzet. Ma ez már jólmenő cégeket is gödörbe sodorhat, illetve tudjuk, hogy magyar cégek tönretételére ilyen kiforrott tecnológiákat alkalmaznak. Amennyire a dolgózókat sajnálom, annyira sajnálom magamat is, mert a KRÓWKA volt az egyetlen édesség, amit az utolsó 2 néhány évben fogyaszthattam, minden más cukorka és csokoládé termékre allergiás vagyok. Ez azt jelenti, hogy a Garda Kft. feloszlásával semmilyen édesség forrásom nem maradt. Én nem ehetek meg egy szelet tortát, mert nem tudom megemészteni és semmivel nem is tudom pótolni az édesség hiányomat. Ettől még a Föld tovább forog persze, de aki édesszájú, az tudja mit jelent ez. Majdnem olyan lehet mint a dohány vagy az alkohol hiánya. Ráadásul érezhető volt, hogy ez lesz a dolog vége, mert az utóbbi hónapokban egyre nehezebb volt beszerezni, tehát látszott, hogy a termeléssel valami baj volt. Nekem is volt olyan periódus az életemben, mikor évekig nem volt tisztességes munkám. Akkor készültem ki ennyire, hogy alig van néhány élelmiszer, amit ehetek, annyira összeomlott az emésztésem. Nagyon remélem, hogy a Garda dolgozói mihamarabb munkát találnak. Nincs ötletem, hogy Nemzetünket hogyan lehet ezen a lejtőn megállítani. Az ország vezetői itt a Fővárosban már nem tudják milyen (budai) villákban lakjanak, a dolgozó embereknek pedig időnként még kenyér sincs a kezükben. Nagyon együttérzek mindenkivel, azt kívánom soha senki ne adja föl a reményt, mert a remény még megmaradt nekünk. Még hihetünk abban, hogy meg tudjuk oldani a nehéz helyzeteket is, hiszen Nemzetünk több ezer éves történelme mutatja, hogy a magyarság minden nehézségben megmaradt, talpon maradt.
  Boldog karácsonyt kívánok minden Garda károsultnak!!!
  Anikó Tökről”
 • 22. FEKETEHERCEG 2007. november 27. 12:37
  „EMBEREK!!!

  Kár itt és így egymásnak esni, szükségtelen. Ami megtörtént azon már nem lehet változtatni. Anno OMICOM kft volt arról az időről is lehetne mesélni de már az sem számít.
  Szidni a családját attól kinek lesz jobb? Ha valaki ismeri őket, azt mondja
  "Az alma nem esik messze a fájától."”
 • 21. Volt dolgozó 2007. november 26. 12:34
  „Nem igazán értem, hogy miért a legnagyobb vesztes Boka Úr!
  Nézz körül egy kicsit, hogy mennyi embert károsított meg a nagy Schrepf. Itt nem egy emberről és nem legnagyobb vesztesről van szó. És annyira azért nem kellene védeni Boka Urat.. Én is a cégnél dolgoztam, amíg volt hol, ezért tudom amit tudok.”
 • 20. perzsa 2007. november 25. 13:38
  „Csak a rend kedvéért: ennek az ügynek az egyik legnagyobb vesztese a Boka György. Aki benne volt az tudja miért, aki nem, az jobban tenné, ha nem írkálna hülyeségeket!”
 • 19. Volt dolgozó 2007. november 25. 12:34
  „Kedves Boka Úr!
  Ha ennyire jól tudja a nyelvtant, ne csak mások helyesírási hibáit javítsa ki. Az "összes" két ssz-szel írandó! Kellemes mi? Csak maga kicsit tanultabb, mint azok az emberek! Egyébként teljesen igazuk van magával kapcsolatban.”
 • 18. pancser 2007. november 24. 23:01
  „Csodálom a dolgozókat, még személyes holmijaikért is hosszas hezitálás után mertek bemenni. Talán nem is voltak nagyon felbőszülve, pedig alaposan beléjük rúgtak. Az ipse megszökött mert félt a haragtól szerintem indokolatlanul. Jámbor nép a magyar, betyár urai így nevelték, ezt az Robi nem tudta, ő még azt hitte kiadós verést is kap mint mondjuk Franciaországban kapna.”
 • 17. Tajtianyu 2007. november 24. 09:08
  „Ezek tények,amit nem kitalációk alapján mondtak el a dolgozók.Hogy miért nem mentek el másik munkahelyre?Talán mert ebben a mai világban nem olyan könnyű munkahelyet találni,és ha van egy jól összeszokott csapat ,meg egy normális főnök,-S.Robit én is mindig jó fej ,normális embernek ismertem , -akkor a dolgozók bíznak az átmeneti hiányokkal küzdő cégben,hogy kifizeti őket.Az ,hogy ez végül nem történt meg...borzasztó...
  Igen ,meg kell hallgatni a másik felet is ,ha majd elérhető lesz.Én csak a családját sajnálom,el tudom képzelni ,mit élhetnek meg ők is .
  Illetve a legnagyobb vesztesek a dolgozók,megtört,csalódott,elkeseredett ,átvert és anyagilag kihasznált emberek.EZ A MEGBOCSÁTHATATLAN.Ideje lenne elgondolkodni a gazdasági szaktárcának,még hány bőrt akarnak lehúzni a vállalkozókról,cégekről,hogy végül a teljes csőd felé hajszolják őket.Szándékosan ez a helyzet nem alakulhatott ki,megfelelni mindenki felé,baromi nehéz ma Magyarországon.Itt a TB,APEH és egyéb kellemes kis állami szervezetekre gondolok.De ez van ,aki vállalja ,hogy cégvezető lesz ,annak ezt is vállalnia kell,ha nem megy ,agyő vállalkozás.Remélem tisztázódik ez a helyzet és a dolgozók ,mégha utólag is kártalanítva lesznek .”
 • 16. BK 2007. november 23. 15:40
  „Rendkívüli módon sajnálom azokat az embereket, akiket így vernek át, és használnak ki. Nem akarok demagógnak tűnni, de egy normális ország, normális városában, egy normális vezetés mellett nem történhet meg ilyesmi. Vagy ha meg is történik, akkor annak minél előbb meg van a bűntetőjogi következménye és a kártérítése. Kérdezem én, mi itt a nem normális! Az ország? A város? A vezetés? Kérdezem, hol van ilyenkor bárki is a képviselő testületből, hogy reagáljon bármit is a dolgokra, legyen az jobb- vagy baloldali? Hol vannak azok, akiknek törődniük kellene a hétköznapi emberekkel? Vagy talán nem is érdekli őket az egész? Hiszen nem olyan fontos az, ha egy, vagy több cég tönkre megy, nem is olyan fontos, ha az emberek nem találnak épp ezért munkát a városban, rosszabb esetben az elmaradt fizetésüket sem látják, és nem olyan fontos az sem, hogy így még az kevés iparűzési adó sem folyik be! Persze, mert sokkal fontosabb az, hogy ki hagyja el a feleségét, ki nem, ki szerepel pornóoldalon és ki nem, ki kivel és hogyan és hogyan nem, és hogy jobboldalról köpünk-e jobbra, vagy balról jobbra...Ugye ez fontos???”
 • 15. Capr 2007. november 23. 00:56
  „Kedves Olvasó!
  Ebben a cikkben mi a bulvár? Ez egy jelentés egy cég végnapjairól. Az újságíró közlést ad Önnek a kialakult helyzetről, a dolgozók és a hitelezők elkeseredettségéről. A "hallgattassék meg a másik fél" alapelvet is szerette volna az író érvényre juttatni, ha S.R elérhető lett volna. A cikkíró lehet hogy kiszínezte illetve stilárisan átdolgozta az üzem előtt megjelent - megjegyzem: becsapott - emberek keresetlen szavait, de ez ettől még nem bulvár. Most szemezgessünk az Ön véleményéből:
  "minden utánajárás nélkül" - Honnan tudja?
  "egy csapat felbőszült vádaskodó ember" - Tudja, Ők azok, akiknek lehet, hogy komoly egzisztenciális (likviditási) problémájuk lehet az ügyből. Ön felbőszült lenne, ha nem fizetik ki az elvégzett munkáját?
  "semmi belelátásuk nem volt a cég dolgaiba" - ez nem igaz. Ha ott dolgozik valaki, akkor azt nem becsukott szemekkel és befogott fülekkel teszi, ha beszállító akkor pedig biztos, hogy rendelkezik megfelelő piaci információkkal.
  "állítólag nem kapták meg a bérüket,elmehettek volna már korábban másik munkahelyre,esetleg bíróságra" - Önben egy fikarcnyi helyzetértékelő képesség sincs. Gondolkodjon el: Munkahelye két havi bérével tartozik, és előtte is csúszásokkal kapta meg a fizetését. 11 hónapja van hátra nyugdíjazásáig. Mit tesz? Rögvest felmond és Igazságos Igaz Tiborként bírósághoz fordul? Ugye, ezt teszi....???
  "már mindenki átélte a megalázást,szégyent" - A dolgozók valószínű elkeseredettek és nem megalázottak (hacsak nem S. Róbert által), akárcsak a hitelezők. E derék, magvas gondolattal S. Róbertra célzott? Tán védi is őt...? Itt jegyezném meg: ha a lízingelt tárgyakat ismeretlen helyre viszem az lopás és nem sikkasztás, ha szándékosan "kijátszom" a cég vagyonát a hitelezők elől az pedig csődbűntett (és megint nem sikkasztás)

  NOS! Kedves Olvasó! Akkor ki is volt bulvár, ki hiteltelen, ki szánalmas, ki szégyellje magát?
  Ha csendben maradt volna, bölcs maradt volna....”
 • 14. perzsa 2007. november 22. 22:38
  „Kedves Olvasó!
  Mit tartasz hiteltelennek? Mi az ami nem igaz az újságcikkben? Talán ha az újságíró elérte volna a mélyen tisztelt Schrempf Urat akkor biztosan hitelesebb cikket tudott volna írni. De ezek szerint Te többet tudsz, van/volt belelátásod a cég ügyeibe, akkor ha megkérhetnélek ugyan írd már ide hogy mi a jóságos úristen folyik, ugyanis az az ötven felbőszült vádaskodó ember éz égvilágon SEMMIT sem tud! Érted?????? SEMMIT!!! A kedves Schrempf Úr még annyit sem közölt velünk, hogy bú vagy bá. Fel tudod ezt fogni? Máshol is volt már csőd, vagy valami hasonló, de ott az embereknek legalább megmondták, hogy nincs tovább, mindenki mehet amerre lát, papírjaikat megkapták. Ebben az esetben ez nem történt meg! Izgatottan várom megtisztelő válaszod!”
 • 13. Rokker Zsolti 2007. november 22. 20:55
  „ne szojjjá be”
 • 12. olvasó 2007. november 22. 20:39
  „Kedves én,aki!

  Nyugodtan vállald avéleményed!Nem mered?”
 • 11. én, aki 2007. november 22. 20:11
  „10-es, te ...............,
  ............,..............,
  .......ez a véleményem rólad.”
 • 10. olvasó 2007. november 22. 19:55
  „É a kedves újságírót szeretném minősíteni,aki minden utánajárás nélkül hitelt ad,és nem csak hitelt ad,de nyilvánosságra hozza egy csapat felbőszült vádaskodó ember véleményét,akiknek semmi belelátásuk nem volt a cég dolgaiba.Kíváncsi vagyok,ő milyen felelősséget vállal a hiteltelen állításokért,amiket közzé tett.A Kisalföld című újság színvoala egy bulvár újság színvonalával vetekszik.Azok a dolgzók,akik állítólag nem kapták meg a bérüket,elmehettek volna már korábban másik munkahelyre,esetleg bíróságra!
  De sajnos más cégeknél sem rózsásabb a helyzet!
  Legegyszerűbb dolog a másikat szidni,és a más kárának örülni!
  HOL VAN A SZAVAHIHETŐ ÚJSÁGÍRÁS!SZÁNALMAS!!! Talán találunk a lapban 1 hét múlva egy icipici elnézést az utolsó oldalon,mikor már mindenki átélte a megalázást,szégyent,amit az újságíró okozott.De az már senkit nem fog érdekelni!Talán csak azokat,akiknek mindezt okozta a felelőtlen rágalmazások leírásával!Gratulálok,szégyellje megát a Kisalföld szerkesztősége!”
 • 9. F.jné 2007. november 22. 19:00
  „Hát az igaz hogy nagyon sok embernek tartozik a Robi,de sok embert nem igazánértek mert annak ellenére hogy nem fizetett mégis felmondás után vissza mentek dolgozni és ez benne a vicc hogy dolgoztak kőnyőrőgtek a fizetésükért de csak vak fülekre találtak.én még idöbe váltottam .volt aki feljelentette a céget a munkaügyibiroságon de semmi nem tőrtént”
 • 8. Boka Gyuri 2007. november 22. 16:45
  „Kedves Volt Alkalmazott,
  akárcsak Te, én is Volt Alkalmazott vagyok, ugyanolyan körülmények között "búcsúztattak",mint az öszes dolgozót,sőt. Az állítólagos erkölcstelen ügyekkel kapcsolatban nyilván megtetted még alkalmazottként a lépéseket, vagy talán személyes bosszú vezérel,hogy engem rágalmazol. Az asszisztáló szó pedig dupla ssz.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az A6-os sztrádát

Ausztria - A hét eleje óta már használhatják az autósok azt a 22 kilométeres autópálya-szakaszt, ami… Tovább olvasom