Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Eltűnt a víz a Lajta-ágból

Tegnap délelőtt teljesen eltűnt a víz a Malom-ági Lajta medréből Mosonmagyaróváron. A kórház-rekonstrukció miatt kellett lezárni a zsilipeket a folyó mindkét végén és várhatóan két hónapig nem is nyitják meg.
Szinte teljesen eltűnt a víz tegnap délelőtt Mosonmagyaróváron a Malom-ági Lajtából. A drasztikus apadás oka, hogy a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. lezárta a zsilipeket a folyó mindkét végén. Bednarik György ügyvezető a Kisalföldnek elmondta: a kórház-rekonstrukció részeként a kivitelezést végző cég megkezdte a Vízpart utcai területen a partszakasz rendbetételét. A polgármesteri hivatal és a kivitelező emiatt kérte a társaságtól, hogy engedjék le a vizet a Lajta-ágból.

A kft. munkatársai az alsó műtárgynál egy átemelőszivattyút helyeztek el, hogy a termál zavartalan működését ne befolyásolja a vízhiány. A fürdőben az elhasznált termálvíz ugyanis a Malomszernél a Lajta-ágba ömlik. Az alsó zsilipnél lévő szivattyúval így naponta átemelik a felgyülemlett vizet a Lajtába.

A kiszáradt mederben rothadó növények és iszap a nyári kánikulában elviselhetetlen bűzt okoznának a belvárosban, ezért a városüzemeltető a kórház-rekonstrukció kivitelezőjével egyeztetett program szerint bizonyos időszakonként átöblíti majd a Malom-ági Lajtát.
Az előzetes megállapodás szerint a Vízpart utcai tereprendezés előreláthatólag két hónapig tart, így aki idén nyárra itt tervezett vízi túrát, annak más helyszínt kell választania, hiszen októberig a száraz mederben legfeljebb gyalogolni lehet majd ezen az egyébként vízi útvonalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom története napjainkig

Milyen volt és milyen ma az a település, amelyet több mint 800 éve Hegyeshalom néven emleget a… Tovább olvasom