Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Eltűnt a 120 milliós adósság

120 milliós tartozással vette át közel négy éve Ásványráró vezetését Tatainé Popp Rita. Mára sikerült megszabadulniuk az évek óta maguk előtt görgetett tehertől. Sőt, még fejleszteni is tudnak.
Mostanra sikerült megmenekülnie a múlt kellemetlen örökségétől Ásványrárónak. Amint arról többször is írtunk a Kisalföldben (legutóbb 2013. november 12-én „Ásványráró még ma is tartozik – milliókkal" címmel), Tatainé Popp Rita megválasztásakor szembesült a ténnyel: 120 milliós adósság terheli a falu kasszáját.

– Mára nulla forint a tartozásunk. Úgy gondolom, hogy ez egy jó eredmény, hogy a ciklus vége felé sikerült ezt elérnünk. Nemcsak a magánszemély felé való adósságunkat rendeztük, hanem a különféle társulásoknak is teljesítettük fizetési kötelezettségeinket. A fizetésekkel, számlákkal is mostanra naprakészek vagyunk – osztotta meg örömét a faluvezető.

Mint elmondta, négy éve nem is tudta, hogyan kezdjen a tetemes adósság lefaragásába, melynek mértékével a képviselő-testület is akkor szembesült.

Tatainé Popp Rita: Az adósságaink rendezése mellett útfelújítást végeztünk és épületeinket korszerűsítjük (a felvételen az IKSZT épülete, háttérben a felújított utcarészlet).
Tatainé Popp Rita: Az adósságaink rendezése mellett útfelújítást végeztünk és épületeinket korszerűsítjük (a felvételen az IKSZT épülete, háttérben a felújított utcarészlet).


– 2011-ben és 2012-ben is indultunk az önhikis pályázaton, melyhez a számláinkat, könyvelésünket is rendbe tettük. Két éve ősszel hallottuk a hírt, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságát, ám arról később értesültünk, hogy csak a banki hitelt. Nekünk akkor húszmilliós folyószámlahitelünk volt és több tízmilliós tartozásunk egy magánszemélynek. Előbbitől megszabadultunk a konszolidáció során. Utóbbi és egyéb tartozásaink 2012 decemberére mintegy ötvenmillió forintra csökkentek az önhikivel. Tavaly év végén a működést segítő pályázaton 83 millió forintra nyújtottunk be igényt, melyből 45,6 millió forintot ítéltek meg. Ebből valamennyi tartozásunkat sikerült kiegyenlítenünk – avatott be a számokba a faluvezető.

A falu adósságainak rendezése mellett az utak javítását is célul tűzte ki a fiatal polgármester megválasztásakor. A tavaly a községet is sújtó árvíz és az azzal járó védekezés folyományaként a vis maior keretből sikerült forrást szereznie az önkormányzatnak aszfaltozásra.

– A Rákóczi utcát részlegesen állítottuk helyre, míg a Sport, Petőfi és Kikötő utcák teljes szélességben megújultak. A munkálatokat tavasszal végezték és a napokban volt a műszaki átadás. 24,7 millió forintot nyertünk, melyhez még a tizedét kellett önrészként hozzátennünk. Idén még saját forrásból szeretnénk egy útfelújítást, melyről a képviselő-testület következő ülésén dönthet – szögezte le az ásványrárói polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új telephely létesítése a Haemmerling Group Logistic Kft-nél.

A Haemmerling Kft 98,5 millió Ft uniós támogatást nyert a Telephelyfejlesztés című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházás teljes összege 233,2 millió Ft. Tovább olvasom