Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Eltűnőben az üzletek a sétálóutcából

Mosonmagyaróvár - Kiadó, lelakatolt üzlethelyiségek, kis forgalmú, egyik napról a másikra élő butikok, olcsó, keleti árut forgalmazó vállalkozások és valamelyest forgalmasabb élelmiszerboltok, vendéglátó-ipari egységek. Így fest ma a mosonmagyaróvári sétálóutca.
A mosonmagyaróvári városháza tájékoztatása szerint a Magyar utcában száznyolc vállalkozás rendelkezik működési engedéllyel. Több üzlethelyiség az önkormányzaté, bérelni négyzetméterenkénti 1200–3000 forintért lehet elhelyezkedéstől, nagyságtól, állapottól függően – világosított fel Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője, aki azt is elmondta: vannak olyan albérlőik, akik évtizedekig igényelnek egy-egy helyiséget, viszont a gyakori bérlőcserére is akad példa.

– A város a partnerünk, azon dolgozunk, hogy elősegítsük munkájukat – reagált arra a felvetésre Szabó Miklós polgármester, hogy mit tud tenni az önkormányzat a sétálóutca vállalkozásainak fellendítéséért. – A bevásárlóturizmus a ’90-es évek végén „elhalt", de reméljük, a termálfürdő rekonstrukciója, a rendezvények – mint például a téli fesztivál vagy a hamarosan sorra kerülő országos építészkonferencia – élénkítik majd a belváros forgalmát – fűzte hozzá a városvezető.
Az önkormányzat tavaly év végén egyeztetett az itt működő üzletvezetőkkel.


Ötletként felmerült, hogy minden második héten közös akciókkal csábítsák ide a vásárlókat, változtassanak nyitvatartási idejükön; később nyissanak és zárjanak.
A polgármester szerint az akciók, kedvezmények mellett minőségi termékek forgalmazásával vehetik fel a versenyt a multikkal.
Már jó néhányan bezárták a boltot. Több üzlethelyiség hónapok óta üresen áll, bérlőre várva. Öt éve rohamosan csökken a kereslet, fogyatkozik a vásárlóerő.
– A sétálóutcának ma már nincs vonzereje, elvesztette egykori funkcióját. Amikor 22 éve a jelenlegi helyiségbe költöztünk, hosszú sorok álltak nálunk. Több vállalkozó panaszkodik, sorra zárnak be az üzletek, egyre rosszabb a helyzetünk, a fennmaradásunkért küzdünk – állítja Lautner Mária, a neves cukrászdinasztia képviselője. Vállalkozása egyre zsugorodik, egyre kevesebb az alkalmazott, mint mondja, tovább már nem lehet szűkíteni. Akciókkal próbálja becsalogatni a vásárlókat. Olyan nap is volt, amikor csupán néhány ezer forint jött be a kasszába. Ezzel szemben a terhek, fenntartási költségek egyre nőnek. Már a nagyszülei is cukrászattal keresték meg a kenyerüket, úgyhogy az nem is fordult meg a fejében, hogy profilt váltson a jobb jövedelmezőség reményében.
Egy másik vállalkozás vezetőjének viszont igen. Közel tíz éve vásárolta meg a család az üzlethelyiséget, amelyben jelenleg is működnek. Akkor még jó befektetésnek tűnt ez a vétel.
– A multik tönkretesznek bennünket, mi lesz velünk? – teszi fel a kérdést a vállalkozó, aki szerint az önkormányzat a parkolással is elfojtja, ellehetetleníti az üzleteket. Ha lejárt a parkolójegy, szigorú büntetést rónak ki az autó tulajdonosára. Szabó Miklós a felvetésre azt mondta: megoldásként javasolják a mobiltelefonos parkolójegy-vásárlást.

Olvasóink írták

 • 8. mc 2008. április 22. 11:21
  „Talán körbe kellene nézni Gyulán, netán Hévizen, ahol ugyanakkora lakosszámra, vagy kevesebbhez tízszeres szálláshely csatolható.
  A Magyar utca általában úgy néz ki, mintha bombariadó lett volna.
  A helyi lakosság nap közben dolgozik, aki munkanélküli, az pedig azért nem "óhajt" vásárolni.
  Egyébként nem csak a külföldi látogatóknak kellene eltartani az üzleteket, éttermeket, cukrászdákat. Sajna, az átlagmagyarnak csak ünnepek alkalmával, vagy még akkor sem jut erre a beosztandó havi jövedelméből.
  Ha elmagyarázza a kormány, vagy egy újságíró azt, hogy miért kell egy terméket, energiát, szolgáltatást ilyen mértékben megfizetni, akkor okosításként megtudjuk : ez a (világ, európa)piaci ár, de azt soha nem olvasom, bezzeg ott, a világban, európában ehez az árhoz milyen jövedelmek tartoznak...”
 • 7. pan.cser 2008. április 14. 20:36
  „Ami Óváron történik a belvárossal az fellelhető Győrben, Szombathelyen, Bp.en is. A bevásárlóközpontokban van a nyüzsgés, a bevásárlás, sőt a szórakozás is. A belvárosok profilt váltanak ez kétségtelen. Nem helyes ezért a dologért senkit sem hibáztatni. Hogy merre tartanak, nem tudjuk, mert a mai üzleti követelményeknek nem felelnek meg. Tartok tőle, hogy a kiüresedés miatt a fizikai romlás is megjelenik az épületek állagában. Talán majd egyszer újra találnak valamilyen funkciót a kihaló belvárosoknak. Ma inkáb díszlet a belváros, mint gazdasági tényező!”
 • 6. www 2008. április 14. 15:05
  „A Magyar utca és környéke lehangoló, inkább sétálok a Duna parti töltésen, mint ott. Mivel nincs ott semmi sem. A boltok kínai boltok...lehet, hogy a neve fashion-mode akármi, az árú kínai, az árak magasak. Az Ambrózia évek óta haldoklik, nem érdemes betérni, se fagyi, se süti. Nem egyszeri fesztiválok kellenének, hanem minden hétvégi kisebb megmozdulások, nem rögtön EXPO-t kell szervezni. Kis látogató csalogató stb. Egyedül a Templom örök... de sajnos oda is már egyre kevesebben járnak...
  Másrészt a Magyar utcán teljes a betonrengeteg, nincs egy kis zöldövezet, szökőkút vagy hasonló más érdekes dolog. Üljek le egy megrongált padra és nézzem a bezárt, tönkrement üzletek kirakatait. Vagy esetleg a bankok kedvezményes hítelkínálatát??? Mert tele van bankkal az utca.
  A levéli úti bevásárlóközpont kezd kialakulni, jó helyen van, közel a buszpályaudvar, van parkoló bőven. Ha vásárolni akarunk, akkor oda kell menni. De ha sétálni, szórakozni akarunk, akkor a MAgyar utca és környékét kellene megszépíteni, az üzleteknek vásárló csalogató politikát folytatni. És VASÁRNAP, első napsütéses tavaszi napon a cukrászdinasztiának tudni kellene, hogy friss és olcsó fagylalttal kellene kedveskedni...Hogy majd jövő héten is odamenjünk. Na de így kérem??????
  Egyébként nem igaz az, hogy más városok sétálóutcái is kufulladnak. Csak azok, ahol nincs újítás és fejlődés. Pl mint Móvár”
 • 5. LM 2008. április 14. 14:49
  „Szerintem a Magyar utcára nem a kiadó és lelakatolt üzlethelyiségek a jellemzők. Talán nyitott szemmel kellet volna végigsétálni... Szombaton délután jó idő volt, a makett kiállítás miatt sok turista volt a sétálóutcán is. Az üzletek természetes, hogy zárva vannak, de egy fagyit szívesen ettem volna a "kedves ZÁRVA tartó" cukrászdinasztiánál. Inkább ne panaszkodjon...”
 • 4. TB. 2008. április 14. 12:29
  „Azon még nem gondolkodott el senki, hogy a bevásárló (zömmel osztrák)turisták pénztárcájához igazított árakat a belföldi, esetleg helyi jövedelmekhez igazítsák? Amíg sokmilliós autók parkolnak a sétáló utcán az üzletek előtt, nem jut eszembe sajnálkozni!”
 • 3. vadkörte 2008. április 13. 23:29
  „Pancsernek: hát, te tényleg az vagy!”
 • 2. pan.cser 2008. április 12. 15:20
  „Ismereteim szerint a belvárosok elkopása nem helyi jelenség. Azemberek gépkocsival szeretnek bevásárolni manapság, erre a belvárosok nem alkalmasak. A bevásárlóturizmusnak is annyi. Viszont nagyon-nagyon örülök ami a város hegyeshalmi oldalán történik. Települjenek a vállakozások oda, ahol az emberek mozognak. A cukrászdinasztiának is el kellene ezen gondolkodnia. Szerintem simán megélnének az üzletközpontok szomszédságában.”
 • 1. Sipőcz Zoltánné 2008. április 12. 09:58
  „Sajnos személyesen is érintett vagyok a kisboltok eltűnése problémának. Szerintem felesleges ennyi nagy bevásárlóközpontot ideengedni. Most már ott tartunk, hogy ők se fognak megélni, mert a vásárlóerő véges, legfeljebb több helyen költődik el. Az árak néha emiatt lejjebb mennek, de a magyar áru egyre inkább kiszorul. Ezt hozta a "rendszerváltás", aki kapja, marja. Győr és Mosonmagyaróvár sétálóutcája is sokkal szegényesebb lett, sajnos változik a világ, ez esetben nekem rossz irányba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel rabolta ki a takarékszövetkezetet

Mosonszolnok - Alig negyed óráig örülhetett csak a zsákmányának az a fiatalember, aki a… Tovább olvasom