Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Eltiltás és százezres büntetés

Egy évre visszavonták halászjegyét, az áprilisban ásványrárói „hálós halászat" közben elfogott két férfinak.
Korábban már beszámoltunk arról, hogy két férfit ért tetten néhány hónapja a győri Marcal beavatkozócsoport Ásványrárónál „halászat" közben. A rendőrségi kamera rögzítette, amint százhúsz méter speciális halászhálót szednek ki a vízből, s összesen huszonnyolc kilogramm hal lett – egy ideig – a zsákmányuk.

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság végezte: a szakértők megállapították, hogy a hálóba akadt halak értéke több mint tízezer forint, így az eset már bűncselekményi kategóriába tartozhat. Süllő, márna, szilvaorrú keszeg és dévér szerepelt a kifogottak listáján. Időközben a megyei földművelésügyi (FM) hivatal vadászati és halászati osztálya is vizsgálatot indított az ügyben.

Információink szerint a tetten ért férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék, csak találták a hálót, s „nem akarták otthagyni a halakat". A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon nemrégiben megszüntették a nyomozást, mivel a hivatalos indoklás szerint „nem állt meg a lopás vétsége". Az engedélytől eltérően, de nem tiltott módon halásztak: jogszabályi hézag miatt – bűncselekmény hiányában – megszüntették a nyomozást.

Törvényi maximum

A másik vizsgálatot Pintér Csaba, az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője végezte. A rendőrséggel folyamatosan egyeztettek, s ők is meghallgatták az érintetteket. Arra a korábbi kérdésünkre, miszerint a rendőrségi vizsgálat eredménye befolyással lehet-e a hivatali vizsgálatra, Pintér Csaba nemmel válaszolt. „Csak szélesebb kitekintést ad" – tette akkor hozzá. Nos, úgy tűnik, valóban nem játszott szerepet a rendőrségi eredmény az ottani nyomozásban. A hivatal ugyanis megbüntette az engedéllyel rendelkező halászt és segítőjét.
– Nemrégiben határozatot hoztunk, s úgy döntöttünk, hogy a két „halászra" 100–100 ezer forint halvédelmi bírságot szabunk ki. Emellett a halászjegyét is visszavontuk egy évre a „főhalásznak": társa – akinek nem is volt engedélye – pedig egy évig nem válthat ki ilyet. Megjegyezném: ez volt a törvényi maximum, amit kiszabhattunk. Mindkét illető fellebbezett a döntés ellen – mondta Pintér Csaba.

Kapnak újra engedélyt?

Információink szerint az ásványrárói orv(?)halászok azzal is védekeztek, hogy a tilalmi időben fogott süllőjük már döglötten akadt bele a hálójukba. Az egyéves eltiltásuk lejárta után a győri Előre halászati szövetkezetnél lehet újra területi engedélyt kérniük: csak az ottani vezetőkön múlik, hogy a történtek után megkapják-e.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtót (csak) mutattak nekik

A kiss házaspár mosonmagyaróváron beltéri ajtókat és ablakot rendelt, ami a mai napig nem érkezett… Tovább olvasom