Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Eltiltás és százezres büntetés

Egy évre visszavonták halászjegyét, az áprilisban ásványrárói „hálós halászat" közben elfogott két férfinak.
Korábban már beszámoltunk arról, hogy két férfit ért tetten néhány hónapja a győri Marcal beavatkozócsoport Ásványrárónál „halászat" közben. A rendőrségi kamera rögzítette, amint százhúsz méter speciális halászhálót szednek ki a vízből, s összesen huszonnyolc kilogramm hal lett – egy ideig – a zsákmányuk.

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság végezte: a szakértők megállapították, hogy a hálóba akadt halak értéke több mint tízezer forint, így az eset már bűncselekményi kategóriába tartozhat. Süllő, márna, szilvaorrú keszeg és dévér szerepelt a kifogottak listáján. Időközben a megyei földművelésügyi (FM) hivatal vadászati és halászati osztálya is vizsgálatot indított az ügyben.

Információink szerint a tetten ért férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék, csak találták a hálót, s „nem akarták otthagyni a halakat". A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon nemrégiben megszüntették a nyomozást, mivel a hivatalos indoklás szerint „nem állt meg a lopás vétsége". Az engedélytől eltérően, de nem tiltott módon halásztak: jogszabályi hézag miatt – bűncselekmény hiányában – megszüntették a nyomozást.

Törvényi maximum

A másik vizsgálatot Pintér Csaba, az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője végezte. A rendőrséggel folyamatosan egyeztettek, s ők is meghallgatták az érintetteket. Arra a korábbi kérdésünkre, miszerint a rendőrségi vizsgálat eredménye befolyással lehet-e a hivatali vizsgálatra, Pintér Csaba nemmel válaszolt. „Csak szélesebb kitekintést ad" – tette akkor hozzá. Nos, úgy tűnik, valóban nem játszott szerepet a rendőrségi eredmény az ottani nyomozásban. A hivatal ugyanis megbüntette az engedéllyel rendelkező halászt és segítőjét.
– Nemrégiben határozatot hoztunk, s úgy döntöttünk, hogy a két „halászra" 100–100 ezer forint halvédelmi bírságot szabunk ki. Emellett a halászjegyét is visszavontuk egy évre a „főhalásznak": társa – akinek nem is volt engedélye – pedig egy évig nem válthat ki ilyet. Megjegyezném: ez volt a törvényi maximum, amit kiszabhattunk. Mindkét illető fellebbezett a döntés ellen – mondta Pintér Csaba.

Kapnak újra engedélyt?

Információink szerint az ásványrárói orv(?)halászok azzal is védekeztek, hogy a tilalmi időben fogott süllőjük már döglötten akadt bele a hálójukba. Az egyéves eltiltásuk lejárta után a győri Előre halászati szövetkezetnél lehet újra területi engedélyt kérniük: csak az ottani vezetőkön múlik, hogy a történtek után megkapják-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtót (csak) mutattak nekik

A kiss házaspár mosonmagyaróváron beltéri ajtókat és ablakot rendelt, ami a mai napig nem érkezett… Tovább olvasom