Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Éltető segítség a szondásoknak

Az önálló étkezésre képtelen emberek életében szó szerint az életet jelenti a mesterséges táplálás. A betegeket egy otthon ápoló szolgálat segíti és látja el jótanácsokkal.
Kószás Szilvia Laczó József állapotát ellenőrzi.
Első hallásra riasztónak tűnhet a szondán keresztül történő táplálás. A betegek megpróbálják megérteni a helyzetet, ám az utat a teljes elfogadásig nemegyszer félelem, elkeseredés kíséri. Segítségre szorulnak, amit napjainkban már meg is kaphatnak. Jobb esetben egy idő után megszabadulnak a kellemetlenségtől, ám daganatos vagy agyvérzésen átesett pácienseknél olyan visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki, amikor nincs más megoldás. A mesterséges táplálás jelenti a kiutat a speciális diétára szorulóknál, netán sérült gyermeket nevelőknél is.

A megfelelő táplálkozás a terápia része

Az önálló étkezésre képtelen betegek egy ideig kórházi ellátásra szorulnak, majd ha más nem indokolja, kikerülnek az intézményből. A tapasztalat bebizonyította, hogy a legjobb szándékkal elkészített turmixolt ételek elfogyasztása sem adja meg hosszú távon számukra a kellő kalóriát. Összeszűkült gyomruk nem képes nagy mennyiséget egyszerre befogadni, az ételt pedig hígítani kell, hogy átfolyhasson a csövön. Idővel így elkerülhetetlen a fogyás, a szervezet feléli tartalékait. Speciális ételekre, tápszerekre van szükség ahhoz, hogy az anyagcsere optimális legyen. A megfelelő táplálkozás a terápia szerves része, ám ehhez segítségre van szükség. Egy gyógyszergyártó cégnek köszönhetően „Gyógyító táplálás az ön otthonában" címmel 3 éve indult útjára egy ingyenes szolgálat hazánkban, amely lehetővé teszi a problémákkal küzdők otthoni ellátást.

Lélekben segítik a családot is

A beteg megfelelő tanácsokkal távozik a kórházból, bekerül a szolgálat adatbázisába és a szolgálat nővérei 48 órán belül felkeresik. Megvizsgálják, meghatározzák energiaigényét, megbeszélik vele a tápszer és egyéb ételek mennyiségének arányát és segítenek az etetésnél. Néhány hét után a beteg és családja önállóan végzi a feladatot, a nővér pedig már csak ellenőrzi a folyamatot, regisztrálja a gyarapodást, koordinálja a tápszerbeszerzést és jó tanácsaival segíti a beteget és a hozzátartozókat.

József a gyógyulás útján

Hazánkban jelenleg 230 tartósan szondát viselő beteghez jut el rendszeresen a szolgálat 16 munkatársa, de ennél több ember él hasonló problémával. Megyénkben pillanatnyilag 17 hasonló esetet tartanak nyilván, ebből öt a gyermek. Győr-Moson-Sopron, illetve Veszprém megye betegeit Kószás Szilvia klinikai táplálónővér látogatja. Szilvia a győri kórház intenzív osztályán mint szakasszisztens dolgozik, műszak után pedig indul szondás betegeihez. Ezúttal a mosonmagyaróvári Laczó József otthonába kísértük el, akinek egy nyelvgyöki műtét után vezették be a szondát a hasába.
A harmincas évei elején járó fiatalember ma már könnyebben beszél sorsáról, újra kerékpározik, emberek közé jár, sétálgat. Elfogadta a szondát és az ezzel járó teendőket. Mint mondta, már nem akadályozza mindennapi tevékenységében. Amióta tápszerekkel egészíti ki étrendjét, egy hónap alatt hat kilót hízott, erősebbnek, kiegyensúlyozottabbnak és munkára képesnek érzi magát. Korábban az építőiparban dolgozott, volt főnöke megkereste és alkalmanként szívesen látja a régi csapatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Területfejlesztési modellek kellenek

A napokban tartja alakuló ülését a Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága, melynek Szentkuti… Tovább olvasom