Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Eltérő vélemények az életpályamodellről

A bértáblázat a pedagógusok szerint „szép ígéret”, de nem biztos, hogy a gazdaság meg tudja termelni a fedezetéhez szükséges pénzt.
– A szándék tiszteletre méltó, hiszen vonzóbbá kell tenni a tanári pályát – mondta a jövő szeptemberben bevezetni tervezett pedagóguséletpálya-modellről Hegyeshalminé Varga Judit. A rendszer nem is annyira új keletű Veres Mária szerint.

A tervek szerint jövő szeptembertől vezetnék be a pedagóguséletpálya-modellt, aminek célja, hogy a legrátermettebb, legtehetségesebb emberek válasszák hivatásul a tanári hivatást, illetve a már gyakorló pedagógusok pályán maradjanak. A modell megteremtené a pedagógusi munka magas minőségét, a foglalkoztatási biztonságot és a szakmai fejlődés lehetőségét – olvasható a törvénytervezet vitaanyagában. De mi erről a tanárok véleménye? Megkérdeztünk két gyakorló mosonmagyaróvári pedagógust.

– A szándék tiszteletre méltó, hiszen vonzóbbá kell tenni a tanári pályát. Az, hogy mennyire válik majd be az új rendszer, a használat során derül ki: minden törvény annyit ér, amennyi megvalósul belőle – kezdi a beszélgetést Hegyeshalminé Varga Judit, a mosonmagyaróvári Haller-iskola tanára. – Ha most lennék kezdő, nem szívesen kerülnék bele egy hasonló rendszerbe. Aki gyerekekkel foglalkozik és erről diplomája is van, az nyugodtan lehet egyből osztályfőnök vagy helyettesítő tanár. A kategóriarendszer egy külső személőnek azt sugallhatja, hogy a gyakornok csak másodrangú, nem teljes értékű. A minősítés is életidegennek hat, hiszen egyrészt a szempontok gyakorlatilag a munkaköri leírásnak felelnek meg, másrészt a bizottság nagy része nem is ismeri a tanárt. Megnézik például a kijavított dolgozatokat, az összes dokumentációt, de hogy ebből mit szűrnek le, nem tudnám megmondani.

A minősítés egyébként is ellenőrzés jelleget sugall az értékelés helyett – vélekedett Hegyeshalminé Varga Judit.

– A köznevelési törvényben már olvashatunk az életpályamodellről, ami nem is annyira új keletű, mint azt sokan gondolnák – mondja Veres Mária, a Kossuth-gimnázium tanára. – Ellenőrzés és minősítés mindig is volt, csak más formában. Korábban szakfelügyelet működött, mely rendszeresen értékelte a tanárok munkáját, később ezt felváltotta egy szaktanácsadói rendszer, ami segítő szándékkal elsősorban tanácsokat adott a pedagógusoknak. A 2000-es évek eleje óta a tanári teljesítményértékelés iskolán belül zajlik. Minden intézmény saját értékelési eljárást dolgozott ki, így azonban nem volt egységes a rendszer.

– Várakozással tekintek az új modell elé, igyekszem meglátni benne a jó dolgokat. Nem tartom rossznak a kategóriarendszert sem, mert így könnyebb lesz kiszűrni a pályára alkalmatlanokat, illetve szinte minden szakterületen – például az egyetemeken – is van hasonló ranglétra. A kétéves gyakornokság elég időt biztosít a betanulásra. A minősítési szempontokkal is jórészt egyetértek, hiszen előfordulhat, hogy egy pedagógus tudja, mi a kötelessége, de mindenkinek szüksége van külső visszajelzésre is. A haladási napló, a dolgozatok ellenőrzése, a versenyeredmények és a továbbtanulási adatok figyelemmel kísérése pedig igazán tiszta képet adhat a munkánkról – tette hozzá Veres Mária.
A megkérdezett pedagógusok egy dologban egyetértettek: a törvényben szereplő bértáblázat szép ígéret, de kérdés: a gazdaság meg tudja-e termelni a fedezetéhez szükséges pénzt.

Az életpályamodellről. A pedagógus-életpálya egy kétéves gyakornoki időszakból és három – kivételes esetben négy – további szakaszból állna: Pedagógus I., Pedagógus II., Pedagógus III. és Tudóstanár fokozatból. A minősítés döntené el, hogy a pedagógus milyen speciális szakmai feladatokat láthat el.

Olvasóink írták

  • 1. abszurdisztán 2012. augusztus 07. 11:06
    „Agyrém az egész elképzelés.Hoffmann Rózsa igazán tölthetné ennél hasznosabban az idejét.Ettől nem maradnak pályán azok, akik képesek a versenyszférában is boldogulni.Én is pályaelhagyó vagyok, az első munkahelyemen ötszörös volt a fizetésem a tanári bérrel szemben.Persze van hivatástudat is, tudom, de elnézve gyerekeim tanárait, nagyon ritka.Elnyűtt, megkopott, ideges és gyerekeket unó embereket látok a suliban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adományozói kultúrát fejlesztenék

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület a helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében… Tovább olvasom