Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Eltaszított fele királyság - Sorsformálók a Szigetközről - 2. rész

Illés Zoltán volt államtitkár: „A Szigetközre semmilyen megoldás nincs, erre a Bibliára tett kézzel megesküszöm."
A Kisalföld-könyvek legújabb kötete, az Eltaszított fele királyság tizenegy nagyinterjút is magába foglal. Olyan személyiségeket szólaltatunk meg, akik hatással voltak a Szigetköz sorsára, akár pozitív, akár negatív irányban. Őszinte, eddig ki nem mondott mondatok hangzanak el. (2. rész)

Nyomdában a dokumentumkötet

Dokumentumkötetünk már nyomdában van és várhatóan november második felében jelenik meg. Jelentős előfizetői kedvezménnyel megrendelhető a múlt szerdai számunkba fűzött, ingyenesen feladható képeslap visszaküldésével, vagy munkaidőben a 06-96/504-504-es telefonszámon, vagy pedig interneten a terjesztes@kisalfold.hu e-mail címen.
Keresztes K. Sándor volt környezetvédelmi miniszter: „Mádl Ferenc kapta meg a feladatot még a Duna elterelése előtt, hogy a magyar küldöttséget vezesse. Rám nem merték bízni, mert ismerték a kompromisszumkészségemet. A vízügyet vezető Siklós Csabára szintén nem, mert akkor a zöldek azt mondhatták volna, hogy még mindig a vízügy befolyásolja a kormányt. Mádl miniszter úr ilyen szempontból nem volt elfogultnak tekinthető. De ő jogászként egészen másként látta ezt az ügyet és nem is értette, azt hiszem, a vízlépcső szakmai lényegét. Úgy gondolta, hogy nekünk ab ovo, miután környezetvédelmi ügyet képviselünk, igazunk van, és ezt a hágai bíróság meg fogja erősíteni. Ilyen módon a tárgyalások tulajdonképpen alibitárgyalások voltak, mert a magyar oldalról nem volt szándék a megegyezésre. Csak a lebontást akartuk elérni, de őszintén szólva akkor is úgy láttam, hogy nehezen igazolható érvekkel és gyenge eszközökkel."

Illés Zoltán volt államtitkár: „A Szigetközre semmilyen megoldás nincs, erre a Bibliára tett kézzel megesküszöm. Lehet engem kínpadra vonni, hogy nem tudok megoldást adni. Én azonban őszinte és becsületes vagyok ebben a tekintetben. Emberi ésszel, intelligenciával fel tudom fogni, hogy nincs megoldás. Még ötven százaléknál sincs."

Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke: „Valóban úgy nézett ki, hogy egy nagyon szűk kis pesti körrel kell megmérkőztetni ennek az egész régiónak a szándékát. Hiszen az érintett önkormányzatoktól a megyei közgyűlésen át a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési Tanácsig minden köztestület támogatta a Szite-javaslatot. Illés Zoltán ugyanakkor, akivel korábban még együtt küzdöttünk az osztrák szemétimport beszüntetéséért, itt kellően erős politikai pozícióból segített néhány fővárosi mozgalmárt a Szite-terv ellenében."Alexay Zoltán Szigetköz- kutató: „Mindenképpen kellenének a változatos vízterek, a mély, gyorsan folyó, a mély, lassan áramló, a sekély, lassan áramló és a sekély állóvizek. Az ezekben
élő élővilág, az alsóbb rendű szervezetek és a halak adják az alapját a magasabb rendű szervezetek létezésének. Ha ez a feltételrendszer nincs meg, akkor nyilván elszegényedik a természet. Ezért is kellene finomhangolásra alkalmas, szabályozható vízrendszer, egy olyan rendszer, amiben össze lehetne nyitni az ágrendszereket az Öreg-Dunával. Hogy megvalósuljon a keresztirányú biológiai átjárhatóság. Úgy egy ideális, majdhogynem a nagy folyamszabályozás előtti állapot alakulhatna ki."

Jakus György volt vízügyi igazgató: „Annak idején, 1992-ben hiába mondtam azt, hogy nem fog eliszapolódni a mellékágrendszer, nem megy tönkre az ivóvízkincs, ami a Szigetköz alatt rejtőzik. Minden akkori állításunkat igazolni lehet a mérési eredményekkel. Nem az a lényeg, hogy nekem akkor igazam volt, hanem az a legfájóbb, hogy a vízügyes szakmára, egy olyan szakmára, amely alapvető ebben a kérdésben, még a kormányok sem támaszkodtak. És azóta sem tudok olyan vizsgálatot, olyan őszinte szembenézést, ami arra irányult volna, hogy nézzük meg, mi az aktuális helyzet ezzel a vízlépcsőkérdéskörrel mostanában."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a képviselő-testület Mosonmagyaróváron

Egy társadalmi megbízatású alpolgármester és egy közbiztonsági tanácsnok segíti a polgármester… Tovább olvasom