Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Elsők között tettek eleget a törvénynek

Az országban elsők között sikerült többségi tulajdont szereznie a 71 települést tömörítő Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak egy lakossági hulladékgazdálkodást végző cégben – erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

Július elsejétől a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás többségi tulajdonában lévő vállalkozás végzi a lakossági hulladékgyűjtést 71 településen. Erről részletesen írtunk már. Csütörtökön a témában sajtótájékoztatót tartottak.

Gazdaságtörténeti pillanatnak nevezte Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, hogy Magyarországon elsőként tettek eleget a hulladékgazdálkodási törvény előírásainak azzal, hogy a társulás tulajdonjogot szerzett egy magáncégben. Dr. Árvay István társulási elnök arról beszélt, hogy őszre pénzügyileg és tulajdonjogilag is rendeződhetnek az új lakossági hulladékgazdálkodási cég keretei, mely decemberig 100 százalékban a társulás tulajdonába kerül.

A három nagy hulladékudvar – a képen látható mosonmagyaróvári mellett a csornai és jánossomorjai – szeptember közepétől fogadhatja a 11-féle hulladékot, utána nyílhat meg a további hét kisebb is.
A három nagy hulladékudvar – a képen látható mosonmagyaróvári mellett a csornai és jánossomorjai – szeptember közepétől fogadhatja a 11-féle hulladékot, utána nyílhat meg a további hét kisebb is.


Az árat tudakoló újságírói kérdésre a társulási elnök kifejtette: mivel egy magánszemélynek kell fizetniük, ezért konkrét számokról nem nyilatkozhat. Ám azt meg tudja erősíteni, hogy a korábban a sajtóban megjelent 1 millió eurós ár töredékében egyeztek meg Martin Zuserrel. Amint arról szintén írtunk, erre a forrást az önerőalapból elnyert 430 millióból tudják biztosítani.

Dr. Árvay István szerint legkésőbb szeptember közepéig megnyitják a mosonmagyaróvári, csornai és jánossomorjai hulladékudvart, ezt követően nyílhat a további hét is. A zöldhulladék kezeléséről a Rekultív Magyarország Kft.-vel egyeztetnek. Továbbá megerősítette: rezsicsökkentett áron szolgáltat az új cég, ám arra számítanak, hogy a hiányzó összeget majd az állam pótolja ki. A gyűjtés és szállítás eszközeire a napokban egyébként egy 460 millió forintos pályázatot is benyújtottak. E feladatot most bérelt eszközökkel látják el.

Olvasóink írták

 • 4. manosmanus 2013. augusztus 01. 20:31
  „Hát ebből is jól kioktattak minket, ez egy szuper komposztáló. Miért is kell nekem ez az izé. Velem együtt sokezer óvárinak sokkal jobban tetszett a zsák, jött a kukás autó és elvitte, ennyi. Ha visszateszem a komposztálóba a komposztot akkor el fog tűnni ??? Nekem nem kell, ingyen elvihető .”
 • 3. kotorék 2013. július 31. 08:46
  „Várjuk a 400 l.-es komposztálókat , az őszi falevelet is belerakhatjuk? Pancserkám ,a még szükséges barna zsákokat megveszed nekünk, hogy élvezhessük a rezsicsökkentések áldásos hatásait?
  Egyébként eddig , minden híradás a 60 literes komposztálóval foglalkozik.”
 • 2. pancser 2013. július 30. 22:09
  „1. kotorék 2013.07.30. 16:39
  A komposztáló kb. 400 l-es, simán elfér benne 3-400 nm fű nyesedéke. Teljesen zárt tetejű, az alja perforált, hogy az esetleges csurgalék a talajba szivároghasson. Alul van egy ajtó amin keresztül a kész komposzt kiszedhető, sőt az alja külön darab, ami azt is jelenti, hogy ha valaki meg akarja forgatni a komposztját lehúzza róla a kúpos műanyag felépítményt és simán meg tudja forgatni, aztán vagy visszateszi a komposztálóba vagy nem. Ez egy jól megkonstruált komposztáló edény, ennél jobbat még nem láttam.
  Nem nagyon kell ide barna zsák, minek?”
 • 1. kotorék 2013. július 30. 16:39
  „Mennyibe kerül ez a tranzakció meg a barna zsákok! A 60 literes komposztáló annyi mint halottnak a csók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi zarándokünnep Lébényben

Santiago de Compostela püspöke levélben köszöntötte a magyar zarándokokat. Tovább olvasom