Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Elrendelhetik a látogatási tilalmat

Mosonmagyaróvár - Ugyan országosan megyénkben az egyik legmagasabb az influenzás megbetegedések száma, eddig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) javaslatára még nem rendeltek el a kórházakban tilalmat. Az adatok alapján a napokban ezt is mérlegelik.
Az ÁNTSZ Mosonmagyaróvári Kistérségi Intézetének tájékoztatása szerint a Lajta-parti városban és környékén az influenzajárvány intenzitása elérte a magas szintet: az elmúlt héten 650-en jelentkeztek orvosuknál ilyen tünettel. A szolgálat munkatársai a napokban figyelik, merre billen a mutató és ennek függvényében javasolják a kórházaknak a látogatási tilalom bevezetését.

– Az év negyedik hetétől észleljük az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedését. Az elmúlt héten a mérsékelt aktivitási szintű mutató mára átbillent a magasba, és továbbra sem várható javulás – tájékoztatott dr. Bogdán Piroska, az ÁNTSZ munkatársa. Elmondta: amennyiben tovább emelkedik a megbetegedések száma, javasolni fogják a Karolina Kórháznak a látogatási tilalom elrendelését. Az egészségügyi intézmény vezetője döntheti el, hogy csak bizonyos, különösen veszélyeztetett részlegeket – mint a szülészet, nőgyógyászat, a csecsemő-, koraszülött-, intenzív osztály – zárnak le, vagy a kórház egészére vonatkozzon a tilalom.

Dr. Vermes Tamás, a Karolina főigazgató főorvosa megerősítette, hogy az ÁNTSZ-től hétről hétre kapott adatok alapján eddig még nem látták szükségesnek a kórházi zárlatot, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy-egy részlegen, esetleg az egész intézményben korlátozzák a látogatók belépését, amennyiben tovább nő a betegek száma. Legutóbb tavaly január 25-én rendeltek el tilalmat.

– Az influenza tünetei magas láz, végtagfájdalmak, légúti panaszok. Babáknál étvágytalanság, időseknél levertség jelentkezhet – magyarázza dr. Both Judit családorvos, akinek rendelőjében az átlagos 40–45 beteg helyett az utóbbi hetekben 60–65-en is megfordulnak. A szakember szerint ilyenkor a védőoltás már nem megoldás.

Aki eddig még megúszta megbetegedés nélkül, erősítse az immunrendszerét, fogyasszon sok vitamint, zöldséget, gyümölcsöt, kerülje a forgalmas helyeket.

Az orvos a betegeknek egy hét ágypihenést javasol, mert az influenzának sok szövődménye lehet.

Ha tovább enyhül az idő, nőhet az influenzás megbetegedések száma – erősíti meg dr. Both Judit mosonmagyaróvári családorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzváltórablók autóját találták meg kiégve?

Rajka - Lehetséges, hogy a hétfő esti pénzváltó rablás elkövetői által használt személyautót… Tovább olvasom