Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Előrejelzés társadalmi megfigyelőkkel

A meteorológia és az agrometeorológia szaktekintélyei szakmai tanácskozás keretében köszöntötték hetvenedik születésnapján dr. Varga-Haszonits Zoltán professzort pénteken Mosonmagyaróváron.
Dr. Varga-Haszonits Zoltán, a kar első „professor emeritusa" hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett tudományos tanácskozást a Nyugat-Magyarországi Egyetem mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kara tegnap.
Dr. Mersich Iván, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke az intézmény mérő- és megfigyelőrendszeréről szólva hangsúlyozta: jól mérni nehéz, jól kiértékelni még nehezebb. A szolgálat felszíni mérőhálózatában harminckét, óránként jelentő állomás működik. Mersich szerint a Mosonma-

gyaróváron üzemelő szinoptikus meteorológiai mérőállomás létrejöttében elévülhetetlen érdemei vannak dr. Varga-Haszonits Zoltánnak.
Szondás mérőállomás mindössze kettő – Budapesten és Szegeden – működik az országban. Ennek működtetési költsége évente mintegy 60 millió forint. Ez a mérési módszer azonban veszített hatékonyságából, mi-

után költségmegtakarításból kisebb súlyú ballonokat használnak a szondák felemelésére. Az elnök beszélt továbbá a távérzékelős szélprofilmérő, illetve a villámlokalizáló rendszerekről. Ez utóbbi adataiból kiderül, hogy a villámok mindössze tizedrésze éri el a föld felszínét, a többi „felhő-felhő" villám. Ám sajnálatos, hogy időnként a lokalizálórendszert is megtalálják a villámok.
A meteorológiai szolgálat munkáját értékelve dr. Mersich Iván elmondta: évente átlagosan egy terabájtnyi – 1024 gigabájt – adatot hoznak létre, aminek mintegy kilencven százalékát archiválják és harminc százalékát szervezik adatbázisba. Az országos rendszer üzemeltetését kilencvenhét alkalmazott végzi, mellettük ötszáznyolcvan társadalmi megfigyelő segíti a munkájukat.
Az OMSZ éves működési költsége 700 millió forint, aminek csupán felét viseli az állami költségvetés, a többit maguknak kell előteremteniük.
Az OMSZ éves működési költsége 700 millió forint, aminek csupán felét viseli az állami költségvetés, a többit maguknak kell előteremteniük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás és orgazdaság a halászi papöngyilkosság hátterében?

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal a napokban adta át az ügyészségnek a… Tovább olvasom