Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Előnyök és tévhitek a babaúszásról

„ Egy, kettő, három, négy, forog a malomkerék..." – erre és más kedves gyerekrigmusokra szelik a vizet apró karok és lábak péntek délelőttönként a lipóti Orchidea Hotel fürdőmedencéjében.
A mind népszerűbb babaúszást Gönczné Stoller Kati vezeti, akivel a módszer lényegéről, előnyeiről és a vele kapcsolatban kialakult tévhitekről beszélgettünk.

– A kérdés egyszerű: mire jó, mit szolgál a foglalkozás?

– A babaúszás a tudatos korai fejlesztés egyik – szerintem nagyon hasznos – formája – vallja az oktató.

– A csecsemők számára természetes közeg az otthoni nagykád testmeleg vize, amiben jólesik a lebegés, pláne, ha a mama vagy a papa ismerős, megnyugtató hangja is társul az élményhez. A víz alatti mozgásra szakember irányítása mellett három hónapos kortól lehet szoktatni a kicsit. Ekkorra már az immunrendszere is megerősödik valamelyest és képes alkalmazkodni az idegen környezethez.

A babaúszásnak számos konkrét előnye van. A testi-fizikai adottságokat a legképlékenyebb korban alapozza meg, koordinálja az izmok működését, növeli a tüdőkapacitást. Segíti a gyerekek rendszerességre szoktatását és a beszédkészség, a gondolkodás serkentésével kihat a mentális képességekre is. Jótékonyan hat a szocializációs folyamatra, mert a csöppség megismerkedik a társas együttlét szerepköreivel, s ezáltal magabiztosabb, barátságosabb, vidámabb lesz.

Tapasztalatom szerint a babák hamar megtanulják azt is, hogy az óráknak még egy nagy előnye van a számukra: ilyenkor anya vagy apa nem foglalkozik semmi mással, a szülő figyelme csakis az övé, kizárólag őrá irányul.

– Milyen előítéletekkel találkozott eddig?

– Leggyakrabban talán a fertőzésveszélyt hozzák fel ellenérvül, pedig az bárhol máshol, például egy boltban is fennáll. Tény, hogy a nyílt közfürdők használatát én sem javaslom egyéves korig. Egészséges fülben nem okozhat problémát a víz, a szemet esetleg a tisztítószerek irritálhatják. Érdekes módon ez a későbbi életkorban fordul inkább elő. Sokan aggódnak amiatt is, hogy télen megfázik a gyerek: meggyőződésem, hogy épp ekkor a legjobb neki az úszás, mert kellemes környezetben, kevés ruhában mozoghat intenzíven. A szülő úgy teszi helyesen, ha fokozatosan öltözteti fel csemetéjét és csak a szabadba kilépés előtt adja rá a nagykabátot.

– Mire tanítható meg a kurzusra járatott kisgyerek?

– Kétéves koráig olyan alapelemekkel ismerkedhet meg, mint a víz alatti úszás, a lebegés vagy a beugrás. Tényleges úszásról, vagyis a kar- és lábmozgás tudatos összekapcsolásáról négyéves kor körül beszélhetünk. Az oktatásra nem járóknál ugyanez csak hatévesen érhető el.

– Úgy látom, a babákat kísérő felnőttek is jól érzik magukat.

– Sok anyukának így nyílik lehetősége arra, hogy hosszú idő után közösségben legyen, lássa mások példáját és beszélgethessen velük a közös dolgokról. Kivételes öröm, amikor egy-egy apuka is feltűnik a medencében, aki a nagy hajtásban sehol másutt nem foglalkozhat ilyen intenzíven a gyermekével. Az egymásra találásban segít, hogy a kicsik itt könnyebben elfogadják az instrukciókat, mert nem élik meg kényszerként a mozgást, a feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúzás és Pro Urbe-díj-átadás

A mosoni Szent István király-szobor megkoszorúzásával emlékeztek meg Mosonmagyaróváron az… Tovább olvasom