Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Előnyben a biotechnológiai fejlesztések

Magyar Bálint oktatási miniszter és Biacs Péter, az agrártárca helyettes államtitkára felavatta tegnap a Nyu- gat-Magyarországi Egyetem Moson- magyaróvári Kara Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központját.

A mosonmagyaróvári agrár-felsőoktatás 185. évfordulóját ünnepelve adták át a kar új biotechnológiai oktató- és bemutatóközpontját. A jubileumon dr. Ördög Vince, a magyaróvári agrár-felsőoktatás közel két évszázadát tekintette át. A dékán két szakaszra osztotta az intézmény történetét: az 1970 előttire, amikor 152 évig önálló intézményként működött és az ezt követő időszakra, amikor több integrációban vett részt. – Magyaróvár ma a legrégibb európai felsőbb gazdasági tanintézet. Az intézmény mindenkori vezetői és munkatársai 185 éven át mindig alkalmazkodtak a kihívásokhoz és biztosították az intézmény fennmaradását, fejlődését – hangsúlyozta a dékán.

Kínálja az együttműködést

A dékán a jövőbeni feladatok közül kiemelte, hogy vissza kell állítani az intézmény nemzetköziségét, ezért be kell vezetni az idegen nyelvű képzést. Az uniós pályázatok adta lehetőségek kihasználásával nemzetközi együttműködés keretében részt kell venni közös képzések indításában. Ennek szellemében a Phare-támogatással készült biotechnológiai és élelmiszer-ipari kiállító- és bemutatóközpont a hármas határra épülve kínálja a magyar, osztrák és szlovák együttműködés bővítését.
– Magyarország ökológiai adottságai lehetővé teszik a biztonságos és minőségi élelmiszer-termelést, ám ehhez elengedhetetlen a tudás alapú agrárgazdaság – hangsúlyozta ünnepi beszédében Biacs Péter. – A mezőgazdaság terén is magas követelményeket állít az Európai Unió. Az élelmiszerek biztonsága a piacon való megjelenésüknek feltétele lesz, ezért a biotechnológiai fejlesztéseket előnyben kell részesíteni hazánknak a csatlakozás után. Az egyetemi kar új központjával részt vállal az ágazat versenyképességének javításában – vélekedett a helyettes államtitkár.

Képlékeny integráció

Magyar Bálint a hazai felsőoktatási intézmények integrációjának legképlékenyebb elemeként említette a Nyugat-Magyarországi Egyetemet, ahol még nem rendeződött egészen ez a folyamat. A szakminiszter szerint az uniós csatlakozás után az oktatási ágazat is versenypályára kényszerül. Az elaprózottság azonban rontja egy intézmény versenyképességét, ezért a szaktárca mindent megtesz azért, hogy felgyorsítsa az integrációs folyamatot. A magyar felsőoktatásban megoldandó feladatok közül a miniszter kiemelte a nemzetközi jelleg erősítését. Ezért vonzóvá kell tenni a külföldi diákok számára a magyar felsőoktatási intézményeket. A miniszter szerint a források hiánya miatt rendkívül elavult az eszközpark. A jövő januárban életbe lépő kutatás-fejlesztési alap pályázati lehetőséget biztosít olyan vállalkozásoknak, amelyek kutatásaikkal beépülnének a különböző egyetemekre. Mindezen túl adókedvezmények is megilletnék őket.

Központ 560 millióból

Herczeg László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója a Kisalföldnek elmondta: a biotechnológiai központ épülete 510 millió, míg berendezése 50 millió forintba került. A beruházás költségeit 300 millióval a Phare-program, 200 millióval pedig a Oktatási Minisztérium támogatta. A fennmaradó összeget az egyetem finanszírozta. A kivitelező végszámláját még egészében nem rendezték, miután egy késedelmi kamat ügyében folyik jelenleg az egyezkedés. A számlán szereplő 30 millió forintra biztosított a forrás, és amennyiben a 26 milliós késedelmi kamat jogossága bebizonyosodik, azt is rendezi az egyetem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaeső betörők

Sorozatosan elkövetett betöréses lopások miatt ítélt el a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság négy… Tovább olvasom