Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Előkerült a dédapa síremléke

Darnózseli - Önkormányzati kezdeményezésre adományokból újították fel a helyi izraelita temetőt és kegyeleti parkot, majd helyi védettség alá helyezték. Villányi Tibor hatvannégy év után dédnagyapja sírját is megtalálta.
A hatalmas gazban mindössze tizenegy sírkő állt a darnózseli izraelita temető kegyeleti parkjában, tizennyolc pedig az évek során a földre dőlt: hosszú évtizedek óta nem gondozták már ezt a területet. Dr. Tóth Zoltán, a település körjegyzője elmondta: a Győri Zsidó Hitközség és annak elnöke, Villányi Tibor adományából fogtak neki a restaurálásnak. A korábban a település állíttatta emlékművet felújították, a sírok helyükre kerültek: Hodási Mihály kisbodaki kőfaragó segített ezek helyreállításában.

Felújított sírok: Az izraelita kegyeleti parkot önkormányzati kezdeményezésre adományokból újították fel.
Felújított sírok: Az izraelita kegyeleti parkot önkormányzati kezdeményezésre adományokból újították fel.

A darnózseli képviselő-testület legutóbbi ülésén helyi védelem alá helyezte a temetőt és annak parkját. „Ősszel szeretnénk folytatni a helyreállítást, információs tábla is kerülhet a parkba" – mondta a körjegyző. Egyébként máig akad itt olyan gondozott sír, ahol a hozzátartozók az 1922-ben elhunyt rokonukra emlékeznek.
Villányi Tibor hatvannégy évnyi keresés után a felújítás során találta meg dédnagyapja sírját. „Jóval több síremlék állt itt korábban, ám a második világháború után sokat elhordtak ezek közül, volt, aki építkezéshez vitte el az emléktáblákat. Amikor a szüleim hazatértek Auschwitzból, keresték nagyszüleik sírját Darnózselin, ám nem találták. Tudtuk, hogy itt kell állnia: dédnagyapám sírtáblája most szó szerint a föld alól került elő. Hatalmas öröm volt ez a családunk számára, s fontosnak tartottam, hogy a jegyző és az önkormányzat – a községben élők együttműködésével – elindította a helyreállítást. Ha ezt a rekonstrukciót a jövőben is folytatják, ismét együttműködünk, hogy méltóképp emlékezzünk halottainkra" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi járatokkal a határokon át

Rajka - Már közlekedik a pozsonyi 901-es városi járat egészen az ausztriai Wolfstahlig: a menetidő… Tovább olvasom