Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Előfordulnak sérülések a sítáborban

Mosonmagyaróváron, illetve Jánossomorján valamennyi iskola szervez sítáborokat diákjainak. Síoktatókat kérdeztünk arról, hogyan előzhetőek meg a síbalesetek, a hétvégihez hasonló
tragédiák.


Síbalesetet szenvedett, majd életét vesztette hétvégén egy budapesti 12 éves kislány Ausztriában, Gerlitzen síterepén. Egy fővárosi iskola két osztálya vett itt részt a táborban.

Mosonmagyaróváron, illetve Jánossomorján majd valamennyi iskola szervez sítáborokat diákjainak. Van, ahol még néhány napos, hetes síszünetet is adnak. A Bolyai-iskola tanára, Glaser István már harminc éve táboroztat tanulókat. – Kilenc éve járunk Olaszországba diákjainkkal. Ugyan az olaszok a lazaságukról ismertek, viszont sípályáik nagyon jók, megtesznek mindent a balesetek elkerülésére – magyarázza a tapasztalt a síoktató, aki szerint a legnagyobb odafigyelés mellett is lehetnek balesetek. Legutóbb éppen egy kéztöréssel kellett szembenézniük. Glaser István szerint a síelés is veszélyes üzem, éppen ezért az oktatóknak figyelniük kell a rábízott gyerekekre.

A mosonmagyaróvári Bolyai-iskola sítáborába 58-an jelentkeztek, ők Olaszországba mentek csúszkálni,  mert a sípályákat  biztonságosnak tartják.
A mosonmagyaróvári Bolyai-iskola sítáborába 58-an jelentkeztek, ők Olaszországba mentek csúszkálni, mert a sípályákat biztonságosnak tartják.


– Szigorúan veszem, hogy a gyerekek egyedül nem síelhetnek, csakis csoportban. Idén négy oktatóval 58-an indultunk sítáborba, ennek mintegy fele diák. Két kezdő, egy középhaladó és egy haladó csoportot alkottunk. Fontos az is, hogy a csoportok úgy induljanak el, hogy elöl és hátul is legyen egy tapasztalt síelő – véli a tanár.

A Móra-iskola 1994 óta szervez sítáborokat. Évek óta Präbichlbe járnak, ahová idén harmincöt gyerekkel indult útnak négy síoktató. Németh Zsolt igazgatóhelyettes szerint eddig a legsúlyosabb balesetük egy sípcsonttörés volt, de kisebb húzódások is előfordultak. – Minden sportban benne van a sérülés veszélye, ez a síre még inkább igaz. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a síelésre. Megnézünk egy videót, beszélünk arról, hogy mit tegyenek a baleset elkerülésére, hogyan kell felállni vagy éppen elesni. Persze az elméletet egy esetleges sokk, pánik felülírhatja – véli Németh Zsolt. A pedagógus szerint a oktatónak viszont tudnia kell, hogy mikor áll készen egy lesiklásra az adott gyermek, s milyen pályán teheti meg azt. A mórások legkisebb három-, általában hat-hét fős csoportokban síelnek.

A napokban értek haza a jánossomorjai iskola sítáborozói, ők ugyancsak Präbichlben jártak, Bella Zsolt igazgató szerint „szerencsére baleset nélkül". Korábban válltöréstől a térdszalagszakadásig már fordult elő sérülés. – A gyermekeket nem engedjük felügyelet nélkül síelni. A diákokat csoportokba osztjuk tudásuk szerint. Idén 12 gyerekkel mentünk és szülőkkel, valamint két kísérőtanárral. A helyszínen profi síoktatók is besegítenek a munkánkba – mondta Bella Zsolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Futura is kiemelt jelentőségű lett

Hat önkormányzati ingatlant – köztük a városházát és a Futurát is – besorolták a… Tovább olvasom