Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Elnevezték a lakópark utcáit

Mosonmagyaróvár - Oroszvári, Járfalui és Dunacsúnyi utcának nevezték el a Feketeerdői út mellett kialakított lakópark közterületeit. A javaslatok közt számos személynév mellett felmerültek égitestek és növények nevei is.
A Feketeerdői út mellett alakított ki lakóparkot a közelmúltban egy vállalkozás. A cég az itt létrejövő utcák elnevezését kérte a képviselő-testülettől, egyben javaslatot is tett – a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a városvédő egyesülettel egyeztetve – az utcanevekre. Mivel a terület évtizedekig az egyetem kezelésében volt, szerették volna, hogy az utcanevek valamilyen módon az intézményhez kapcsolódjanak. Olyan elnevezéseket javasoltak, melyek a nemesített növényekhez kapcsolódnak. A beruházó az Árpa, Búza, Cirok, Káposzta, Köles és Repce utca neveket szerette volna.

A képviselő-testület még 2007-ben hozott létre munkacsoportot Mosonmagyaróvár közterületei elnevezésének felülvizsgálatára. Az utcanevek felülvizsgálata megtörtént. A bizottság tagjai javaslatokat tettek a későbbiekben elnevezendő vagy átnevezendő utcák neveire is. A tagok szerint célszerű lenne ezekből választani. A személynevek mellett a javaslatok között szerepelt a kilenc égitest elnevezése a Nap és a Hold utca után, valamint az eredeti dűlőnevek újbóli használata.

Az igazgatási és ügyrendi bizottság azonban nem javasolta a három utca elnevezését a javasolt személyekről. Szerintük az utcákat a Feketeerdői úthoz kapcsolódva az egykori Moson vármegyéhez tartozó Rajkai járás három településéről kell elnevezni, hisz az utcák a Rajka felé vezető út mellett vannak. A képviselő-testület így a bizottsági javaslatnak megfelelően az Oroszvári, Járfalui és Dunacsúnyi utca elnevezésről döntött.

Olvasóink írták

 • 11. invektus 2009. március 14. 12:15
  „surda69 JÓL BESZÉLSZ :)
  NEKÜNK IS EZT KÉNE CSINÁLNI hogy (nemértünk szlovákul !!)”
 • 10. Anton 2009. március 11. 21:49
  „Amiket javasoltak! Mi baj van velük?? Túl egyszerüek és rövidek, ennyi!!!
  A bizotság meg csak viszi a pénzt feleslegessen, sz..t sem ér!”
 • 9. surda69 2009. március 11. 20:21
  „kedves előttem szolok
  teljesen másrol beszéltek mint a lényeg
  nem haragszom a szlovákokra de amikor mi jártunk ki vásárolni akkor meg ki sem akartak szolgálni minket
  mert le nézték a magyarokat és ime fordult a világ,
  a mi városvezetőségűnk meg utcát nevez meg a kedvűkért”
 • 8. RickCartman 2009. március 11. 13:41
  „Vicces, hogy 60 éve hazudnak a történelemkönyvek..ugye ezt nem teszik komolyan gondolni?Gondolom,(maradva a kornál)az a 6 millió izraelita hitű nő, férfi, öreg, gyerek csak elbújt valahol viccből és a krematoriumokat csak azért épitették, hogy tréfát űzzenek a világból, és most boldogan élnek valahol és számolgatják a sok pénzüket.Az a tény, hogy állitják, ez a Horthy mentette őket, valahogy nem fér össze azzal, hogy valahogy mégis ő irta alá az összes zsidótörvényeket, vagy az is hamisitvány?
  A finnugor őstörténetbe pedig ne bonyolódjunk bele, kérdeném, hogy ön Kristó vagy László Gyula párti, milyen szakirodalmat ismer, esetleg emlitene-e szakembereket, ősrégészeket,etnográfusokat, antropológusokat, akiket ismer, és megalapozott, tényeken alapuló véleményüket ismertetné?Azzal nem vagyunk beljebb, ha a sumer-magyar, egyiptomi-magyar, japán-magyar rokonságot bizonygatjuk a román történészek dák eredetmeséihez hasonlóan!Esetleg még az ufo-magyar rokonság is szóba jöhet, jobb hiján...”
 • 7. atika3887 2009. március 10. 21:49
  „A h betű jogos,viszont nagybetűvel írtam...Azokról a könyvekről beszélsz,amik 60 éve nem írnak igazat bizonyos pénzügyi körök érdekeit képviselve?pontosan az idősebb emberek élményeit hiszem csak el,és csak szeretnék olyan országban élni,mint az volt.Ajánlom figyelmedbe Koltai filmjét,nézd meg,és ha csak a fele igaz,akkor már Te is visszamennél abba a korba..
  U.I.:mint kiderült,a finnugor rokonság is kamu,az ottani egyetemeken ezt már nem is tanítják,ezek után mit vársz a történelemkönyvektől....”
 • 6. RickCartman 2009. március 10. 17:23
  „Itt legalább muszáj lesz megtudniuk, hogy nem Rusovce, meg Jarovce és Cunovo, henem van azoknak "rendes"neve is..az ilyen füvek-fák-pintyek olyan jellegtelenek utcanévnek, van is már belőlük elég, szerintem ez jó döntés.
  1-hez,atika, horty (ejtsd: horty???) helyesen Horthy, -thy,és isten ments újra róla utcát-teret, bármit elnevezni(a " miért" kérdésre már az elemi iskolai történelemkönyvben, esetleg nagy-,vagy dédszülők, avagy a korszakban itt élők megkérdezésével könnyen megtalálhatod a választ, jó kutatást!)”
 • 5. bela001 2009. március 10. 15:22
  „Még jó, hogy egyik település sem fekszik Magyarország területén. Igaz egyszer magyar föld vold.
  A Pozsonyi út jobban tetszik, de az már van. Nem nagyon kellett megerőltetniük magukat a gondolkozásban, csak körbe néztek a határ mentén és ráböktek 3 falura.”
 • 4. Abrafax 2009. március 10. 12:44
  „...Eccer valaki magyarázza el már nekem, mitöl jobb a Siskanádtippan utcában lakni mint az Oroszváriban...”
 • 3. login 2009. március 10. 08:58
  „Szerintem ennél hülyébb döntést nem is hozhattak volna. A tisztelt képviselő-testület mondjon le! Mi lesz a következő? Los Angeles-i utca, mert ott is emberek élnek? Vagy milyen marhaságokat tudnak még kitalálni?
  Vagy majd jön az Orbán Viktor, meg Gyurcsány Ferenc utca, és változtatják, minden vezetés váltásakor?
  Nem tudom miért nem jó a bevált példa, Lajta lakókert, Halászi lakópark növénynevek. Nem tudom mit kell különcködni. Persze tudom, hogy nincs beleszólásom, de mint mosonmagyaróvári lakos nem értek egyet vele. De éljenek vele együtt az ottlakók. Sok sikert.”
 • 2. civac 2009. március 09. 23:00
  „Nagyon helyes az elnevezés: én a cikkhez hozzáírtam volna, hogy ezzel régi hagyományt követ a város, hiszen nem véletlenül hívják a Boldogasszony, Tétény stb. utcákat is úgy, ahogy!

  egy nem kisalföldes újságíró”
 • 1. atika3887 2009. március 09. 18:53
  „A testület nagyon érti a dolgát...azért érdekelne,h hány ajánlat érkezett mondjuk Horty-ról...mert itt sincsenek összefonódások,rohadt foxi-maxi-k...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utat is arrébb tolják

Darnózseli - Gőzerővel dolgoznak a belterületi útszakasz és a kerékpárút építésén: május végére… Tovább olvasom