Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elnémítanák a városi riasztókat

Az éjszakai órákban fel-felharsanó riasztók ellen próbál fellépni a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséggel közösen.
A polgármesterhez fordultak annak érdekében, hogy tegyen valamit a szirénák hangja ellen.

Nem mindennapi kezdeményezéssel állt elő a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséggel közösen. A városban lévő riasztórendszerek környezetet zavaró üzemeltetése miatt fordultak nyílt levéllel a polgármesterhez.

– Egyre több panaszos bejelentés érkezik ipartestületünkhöz mint a vállalkozások érdekképviseletéhez, valamint a lakosság érdekében tevékenykedő civil szerveződésekhez, hogy a város területén magánházakon és vállalkozások épületein elhelyezett riasztórendszerek főként éjszaka hangos üzemmódban zavarják a környezetük nyugalmát – mondja Glavinics István ipartestületi titkár.

A számos bejelentés miatt az ipartestület elnöksége a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséggel megegyezett abban, hogy közös kéréssel fordulnak a város képviselő-testületéhez annak érdekében, hogy a problémára keressenek megoldást.

A titkár hozzátette: belátják a magán- és közösségi tulajdon ilyen irányú védelmének fontosságát, de úgy érzik, a lakókörnyezet nyugalma érdekében mégis lépni kell. Az ipartestület és a civil szövetség vezetői szerint megoldást jelentene, ha a berendezések éjszakánként csak a biztonsági szolgálat ügyeletén vagy csak az épületen belül riasztanának. A titkár szerint ugyanakkor azt is elismerik, igazán jó megoldást nehéz találni erre a problémára, hiszen a szirénákat azért szerelték fel, hogy elriasszák a betörőket. A „néma" riasztással nagyobb a kockázat.
Belátják a magán- és közösségi tulajdon ilyen irányú védelmének fontosságát, de úgy érzik, a lakókörnyezet nyugalma érdekében mégis lépni kell.

Glavinics István elmondta: a hatáskörükbe tartozó vállalkozásokhoz, valamint a civil szövetség segítségével felhívást is közzétettek, ám mindezzel még az érintettek negyedét sem tudják megszólítani. Éppen ezért fordultak nyílt levéllel a polgármesterhez, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten valamiféle megoldást találjon.

Szavai szerint „meglepve olvasta" a hozzá intézett nyílt levelet a polgármester. Nagy István mint mondja: először nevetett rajta, majd csak azután gondolta végig a kérést. Megérti mindazokat, akiket bosszantanak a tévedésből folyamatosan harsogó szirénák, ugyanakkor a riasztórendszereknek éppen az a feladatuk, hogy minél hangosabbak legyenek.

Nagy István hozzátette: polgármesterként nincs hatásköre arra, hogy a problémára jó megoldást találjon. Javasolja, hogy a levelet megfogalmazó szervezetek vegyék fel a kapcsolatot a riasztókat működtető vállalkozásokkal annak érdekében, hogy olyan beállításokat alkalmazzanak a rendszereken, amikkel kevesebb lesz a téves jelzés.

Olvasóink írták

 • 4. Muaddib 2011. november 01. 15:15
  „Ha a kutya ugat, vagy a riasztó szól, felkapcsolom a külső lámpákat és kinézek miért is.
  Én is laktam Győrben olyan helyen, ahol az orvosi rendelő elavult riasztója szinte minden vasárnap reggel 05-tól a lemerülésig szólt.
  Nem volt kellemes de a riasztókra szükség van.
  Az már egy érdekesebb téma hogy az emberek megszokták, és nem reagálnak rá csak a hangosságát, kritizálják.
  Nem értem azokat az embereket, akik a környezetüktől várják el, hogy alkalmazkodjon hozzájuk. Ez a sikertelen boldogtalan emberek ismérve.”
 • 3. Mosoni 2011. október 24. 15:56
  „Tisztelt Polgármester Úr !

  Talán ha maga hálószoba ablaka mellett szolna a riasztó hétvégén hajnali 04.15-től 08.45-ig akkor talán más lenne a véleménye, nembeszélve arról hogy a risztóra nem reagált senki!”
 • 2. sicc 2011. október 23. 09:23
  „Hát városunk talán egyetlen biztonsági szolg. cégének szól ez a kritika.Sokan panaszkodnak rájuk, indokolatlan beriasztások, rosszul működő,silány minőségü távirányítok :( Hát van még mit fejlődni!”
 • 1. Alex64 2011. október 20. 23:28
  „Nem az az igazi probléma, hogy megfogalmazták és elküldték a polgármesternek. Hanem az, hogy amit megfogalmaztak azt komolyan is gondolják. Az emberek ilyetén megnyilvánulásán csak két dolgot lehet nevetni és sírni. Két dolog határtalan abból az egyik a világegyetem a másikat had ne kelljen leírnom. Azért még megjegyzem mielőtt arra gondolnának, hogy én olyan helyen lakom ahol nincs ilyen élményben (ordító riasztó) részem, hogy én is számtalanszor hallom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc határsértő egy Mercedesben Hegyeshalomnál - fotó

Egy Mercedes Sprinter kisbuszt állítottak meg rendőrök a hegyeshalmi határátkelő közelében szerda éjszaka: nyolc határsértőt "csíptek nyakon". Tovább olvasom