Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Elmérgesedett a viszony az elöljárók között Bezenyén

Nincs eszközünk, hogy változtassunk. Ez a helyzet a falunak és nekünk sem jó – hangsúlyozza Csontos Antal és Schmatovich Mátyás bezenyei képviselő.
Nincs eszközünk, hogy változtassunk. Ez a helyzet a falunak és nekünk sem jó – hangsúlyozza Csontos Antal és Schmatovich Mátyás bezenyei képviselő, akik szerint mára olyannyira elmérgesedett a faluvezetésen belüli viszony, hogy az már a község fejlődésének is korlátjává vált.

Még a múlt év végén a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte három bezenyei képviselő, ám a témát végül napirendre sem tűzték, ugyanis a többség (négy a három ellenében) elutasította azt. Idén várható-e együttműködés a képviselők és a polgármester között? Erre kerestük a választ.

– Minden év végén összeállítjuk a következő év képviselő-testületi üléseinek az időpontját, illetve a fő témáit. Nos, ez tavaly köszönő viszonyban sem volt az előző évben elfogadott tervvel. Lehetetlen időpontokban, általában a délelőtti órákban hívnak össze gyűléseket, melyekről nem kapunk időben tájékoztatást vagy csak e-mailben értesítenek. Többen közülünk még dolgoznak, ezért nem tudjuk időben összeegyeztetni a munkahelyünket a képviselő-testületi találkozókkal – kezdi beszélgetésünket Csontos Antal és Schmatovich Mátyás bezenyei képviselő. Ők úgy érzik, tehetetlenek és eszköztelenek a jelen helyzetben, mely állításuk szerint nemcsak nekik, de a falunak sem tesz jót.

– Az lett volna a legnormálisabb megoldás, ha sikerül feloszlatnunk a testületet. Ezért is kezdeményeztük a múlt év végén ezt a lépést, amelyet azonban a másik három képviselő a polgármesterrel azonnal lesöpört a listáról. Továbbá szerettünk volna a szemétügynek is utánajárni, hogy miért került a betontörmelék a temető – melyet egy évig nem gondoztak –, majd a templom elé. Választ szeretnénk arra is kapni, hogy a törmelék ide-oda hurcolásának a költsége kit terhel – magyarázza a korábbi bezenyei polgármester, Schmatovich Mátyás. A bezenyei „szemétüggyel" már mi is többször foglalkoztunk a Kisalföldben (elsőként 2012. október 8-án). A megkérdezett képviselők úgy gondolják, ezzel a bezenyeiek lelkivilágába tiportak a tettesek.

– Korábban a polgármester azt nyilatkozta, hogy a „szánkózódombban" veszélyes hulladék van. Akkor miért tette azt a templom elé, illetve miért használták azt a kerékpárút építésénél? – vetették fel a képviselők.
A két elöljáró azzal sem értett egyet, hogy Hegyeshalommal közösen alkotnak hivatalt. Ebben az ügyben név szerinti szavazást kértek, mert mint mondták, nem a nagyközséggel van „bajuk", hanem a logika és az ésszerűség – közlekedés, kerékpárút, tradíciók – azt kívánta volna, hogy inkább Rajkát válasszák. Érthetetlen számukra továbbá, hogy a falu egyfajta szigetként miért maradt a győri székhelyű Pannon-Víz mellett, amikor minden környékbeli település az Aqua Kft.-hez csatlakozott.
– Arról, hogy az Eurovegas fejlesztői a múlt év végén találkozót szerveztek, melyre az érintett települések vezetőit is meghívták, a Kisalföldből értesültünk. Minket senki nem hívott – panaszolják továbbá.
Csontos Antalnak az sem tetszik Paprét képviselőjeként, hogy az utóbbi két évben semmilyen fejlesztés nem volt a Bezenyéhez tartozó 350 lelkes falurészben.

– Még az előző ciklus végén leaszfaltozták az Árpád utcát, azóta semmi nem történt. Még egy játszóteret sem építettek, pedig Bezenyén újakat adtak át. Nem volt advent idején Papréten díszkivilágítás, annak ellenére, hogy még 2010-ben azért mondtunk le a tiszteletdíjunkról, hogy ezeket a fénydíszeket be tudjuk szerezni. A civil szervezetek sem kapnak támogatást. Rendezvény is alig van Bezenyén, vagy azt nem az önkormányzat szervezi? – tette fel a kérdést Csontos Antal. A képviselők még hozzátették: tavaly megszűnt a falutévé, mely korábban élőben közvetítette a testületi üléseket. Ennek újjá-
élesztésére hamarosan újra kísérletet tesznek.
(A felvetések nyomán többször is hívtuk telefonon Kammerhofer Róbert polgármestert és Kammerhofer Lívia alpolgármestert, ám egyiküket sem sikerült elérnünk. Korábban az Eurovegas-találkozó kapcsán is kikértük volna véleményüket, ám akkor sem jártunk sikerrel. Továbbra is várjuk a polgármester válaszait – a szerk.).

Olvasóink írták

 • 7. Sikloernyos 2013. január 15. 11:25
  „Par eve arra ebredtem, hogy a szomszed kiabal az utcan. Kiderult, hogy korbe akarjak asni a hazunkat arokkal, amit meg is tettek. (Rozsa koz.) Maig nem derult ki, hogy miert csinaltak, mert annak az aroknak (egy kb. 20 m hosszu arokdarab, aminek se eleje, se vege) semmi ertelme nincsen. Nem tudunk beallni az autoval a haz ele, a viz nem folyik le belole, tenyesznek benne a szunyogok nyaron, omladozik. Raadasul odadobtak par betondarabot is, nehogy az arok ele is be tudjunk allni kocsival. Igy aztan csak hosszaban lehet megallni a haz elott, elfolglalva a fele utat. Az utca a betonozasbol is kimaradt valahogy, ugyanugy all a sar telente, es szall a por nyaranta, mint 15 evvel ezelott.
  Kinek artottunk, miert csinaltak ezt??!”
 • 6. pancser 2013. január 11. 09:48
  „5. zeder 2013.01.10. 21:49 Egy kis csepp a bohózathoz, Bezenye horvát falu, Bizonja!”
 • 5. zeder 2013. január 10. 21:49
  „Gyerekek demokrácia van!
  El kell viselni az alul maradt képviselőknek a kudarcukat!
  Mit kell ezen háborogni? Szavaztak és a többség akarata érvényesült. Inkább a képviselő uraknak saját magukba kellene nézni, és együttműködést kezdeményezni a település vezetőivel. Vagy ha nem bírják a kudarcot, mondjanak le.
  Csak is együttműködve megy valamire egy társadalom. Tipikus magyar betegség, marakodunk a hatalomért és közben szétzúzunk mindent amit felépítettek apáink.
  Ja és kihez csatlakozott volna Bezenye? Talán a fele szlovákok lakta Rajkához? Ahol igencsak a külföldi érdekeket helyezik előtérbe.”
 • 4. Avanti-s 2013. január 10. 15:49
  „Most majd megtudja mindenki a falunkban, hogy milyen kaliber is tulajdonképpen ez a méteres Napóleon.”
 • 3. pancser 2013. január 10. 11:19
  „A csíkos zászló is fennen lobog a horvátok lakta Bezenyén. A német vezetéknevű klán uralkodik, a népet Hegyesbe küldik, ez is nagyon "logikus"! Tragikomikus, őrültség határát sújtó külsőségek és tartalom, csak ennek a bezenyeiek isszák a levét.”
 • 2. nagyjancsi 2013. január 10. 08:05
  „A Polgármester Úr kocsiján valóban szlovák rendszám van és egy szép "nagy magyarországos" matrica, ami kis következetlenségre mutat véleményem szerint.”
 • 1. Avanti-s 2013. január 10. 06:49
  „Úgy tudom, a polgármester Szlovákiában lakik, ott kellene keresni. A súlyadó végett van szlovák rendszámú autója, aztán azért lakik ott. Nyilatkozni meg tud egyáltalán? A lerakott szemét ügyében mondjuk megijedt, mert azonnal ügyvédhez futott.Arról sem nyilatkozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb matekosok a Városi Bolyai Matematika Versenyen

A napokban szervezték meg a Városi Bolyai Matematika Versenyt a Bolyai János nevét viselő iskolában. Tovább olvasom