Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Elmaradt adóbevételek, vitatott Tourinform-iroda-vétel

Az önkormányzat első féléves gazdálkodásának beszámolója, a város jövőképe, illetve a Flexum-részvények eladásából származó pénz felhasználása váltotta ki a legnagyobb vitákat a mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén.
A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete nyári szünet utáni első ülésén huszonhárom előre tervezett témát tárgyalt. Napirend előtti felszólalásában Horváth Csaba városi rendőrkapitány a mosonmagyaróvári rendőrök új karjelzését tartalmazó emléklapot adott át a testület tagjainak. Az alezredes elmondta: a város címerét ábrázoló új jelzés bevezetésével a kapitányság tovább szeretné erősíteni kapcsolatát Mosonmagyaróvárral. A kapitány megköszönte továbbá az önkormányzat példaértékű támogatását, amivel a rendőrség munkáját elősegíti. A városatyák a napirendek sorában értékelték a tűzoltó-parancsnokság munkáját és a város tűzvédelmi helyzetét. A beszámoló azért került most a testület elé, mert a tűzoltóparancsnok kérte nyugdíjazását.

Feszített gazdálkodás

Az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló előterjesztésről számos képviselői vélemény fogalmazódott meg.
A beszámolóból kiderül, hogy az önkormányzat első féléves gazdálkodására a feszítettség a jellemző, a lakásalap pénzeszközeinek átmeneti felhasználása mellett idén is szükség volt folyószámlahitel időszakos igénybevételére.
Az egész évre tervezett mintegy 9,5 milliárdos bevételből az első félévben 4,3 milliárd folyt be a város kasszájába, ami 44,4 százalékos teljesítésnek felel meg. Az idegenforgalmi adó tekintetében például a teljesítés mindössze 23 százalékos. A kiadások oldalán 4,27 milliárd forint szerepel az előterjesztésben, ami az egész évre tervezett 43,7 százaléka. A tavalyi félévhez viszonyítva 1,9 százalékkal csökkent a kiadások összteljesítési mutatója. Kovács Gergely alpolgármester szerint az első félévben a bevételek és kiadások összhangja megvalósult, a beszámolóból meg lehet határozni, hogy a második félévben milyen problémákat kell megoldania az önkormányzatnak. Az intézményi kiadások ugyan magasabbak a tavalyinál, ám ez nem jelent problémát a költségvetés további teljesítésében. További gondot jelent, hogy a betervezett ingatlaneladások jelentős részét még nem sikerült teljesíteni.

„ Elűzték az ipart"

Árvay István (Fidesz) úgy véli, a város jelenlegi pénzügyi helyzetében nem is folyhatott volna másképp a gazdálkodás, mint azt a beszámolóban leírták. A költségvetés főként a működés fenntartására koncentrál, amire állandósul a hitelfelvétel és a lakásalap felhasználása is. Az ellenzéki képviselő szerint a bevételi oldalon jelentős kiesés prognosztizálható a második félévben. Szabó Miklós (MDF) úgy véli, a város anyagi helyzete tovább romlott az első félévben és a kormányzó erőkben nem látszik az az akarat, ami a nehéz gazdasági helyzetet megoldaná.
Az adóztatás helyzetéről szóló beszámoló kapcsán Tóásó Gyula (MSZP) elmondta: sikerült a városvezetés több éven át tartó azon törekvése, amivel az ipart elűzték Mosonmagyaróvárról, ezzel szemben nem teljesült az idegenforgalom fejlesztése. Megdöbbentő az az adat, miszerint mindössze 88 embert érint a városban az idegenforgalmi adó. Az idei évre tervezett 20 millió forintból az első félévben 4,7 milliót fizettek be ebből az adónemből.

Akinek nincs jövőképe, vásárol magának

Az előzőhöz hasonló heves vitát váltott ki a Mosonmagyaróvár jövőképéről szóló előterjesztés is. Árvay István egy választási időszak pártprogramjának nevezte az elkészített anyagot. A fideszes képviselő szerint politikai megrendelésre készült a jövőkép, ami egyébként teljes egészében kézenfekvő és egyszerű dolgokat tartalmaz. Sem a belefektetett pénzt, sem a ráfordított munkát nem éri meg. Az anyag nem tölti be eredeti célját, mivel nem lehet megtudni belőle, hogy milyen lesz Mosonmagyaróvár tíz év múlva – vélekedett a városatya. Szabó Miklós kétségeit fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a jövőkép hasznosulni fog-e valaha. Nem érezni belőle, hogy Mosonma-

gyaróvár jövőjét írja le, bármelyik magyar városé lehet. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől, hogy mennyibe került a városnak ez az anyag, mivel az MDF szinte ugyanezt ingyen megcsinálta választási programjában. Szabó Miklós szerint akinek nincs jövőképe, az vásárol magának.
Stipkovits Pál visszautasította azokat a felvetéseket, miszerint pártprogram lenne a jövőkép, hiszen szerinte kizárólag szakmai alapon történt az előkészítése. Az önkormányzatnak nem került pénzébe az anyag kidolgozása, a mintegy 3 millió forintot a Movinnov Kft. finanszírozta. Szentkuti Károly alpolgármester szerint a jövőkép a városlakók által megfogalmazott víziókat tartalmazza, amit tiszteletben kell tartani.

Iroda 20 millióért

A Flexum-részvények értékesítéséből befolyt pénz felhasználásáról szóló javaslat szintén megosztotta a képviselőket. Szabó Miklós azt kifogásolta, hogy bár a testület nem döntött a mosoni Tourinform-iroda megvételéről, az önkormányzatnak a részvényekért átutalt pénzből a vevő már ezt a mintegy 20 millió forintot levonta. A testületi döntés értelmében az önkormányzatnak elvi lehetősége van arra, hogy 2004. december 31-ig megvegye a létesítményt. A városatya szavai szerint az iroda működése a termál tulajdonosának elemi érdeke, így nem kellene a városnak megvásárolnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem találtak befektetőt

Az építési engedélyezési eljárásig jutott a mosonmagyaróvári sportcsarnok előkészítése. Az… Tovább olvasom