Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Ellopták a Mária-szobrot Zsejkepusztáról

Az elmúlt hét évben kétszer is felújították a szigetközi kerékpárút mellett található zsejkepusztai Mária-szobrot és annak tartóját. Az alkotást azonban a napokban ismeretlenek ellopták a helyéről.

A fehérre meszelt, falszerű építmény bemélyedésében állt a festett, kezét imára kulcsoló Mária szobra, melynek tulajdonosa a római katolikus egyház. Az ásványrárói plébános még 2004-ben hirdette ki a helyi templomban, hogy magánadományokból újult meg a Mária-szobor. Azelőtt az emlékhely rendkívül leromlott állapotban volt, pedig az akkori polgármester, Böősy Imre szerint „emberemlékezet óta" ott állt a képoszlop. Valószínűleg a XIX. században készült, s szerepe megegyezett az út menti keresztekével, pléhkrisztusokéval. Hét évvel ezelőtti felújítását dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester (aki hétvégi telkére járva gyakran látta a rossz állapotban lévő emlékhelyet) szervezte, s anyagilag is segítette a munkát: az általa felkért szakemberek önköltségen vállalták a munkát. 2008-ban azonban – vélhetően egy kisodródott autó miatt – ismét megrongálódott az emlékhely. A repedések miatt tartani lehetett attól, hogy télen szétfagynak az oldalai, ezért ásványrárói kezdeményezésre akkor ismét felújították az építményt.
A napokban azonban az emlékhelyről eltűnt a Mária-szobor: az ügyben információink szerint feljelentést is tettek már a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon. Egyelőre az arra kerékpározók, autózók szomorúan konstatálhatják: nem számíthatnak az út menti szobor védelmére.Hűlt helye: csupán a tartóépítmény maradt, a felső képen látható Mária-szobrot valaki elvitte a helyéről. Fotó: B. A.
Hűlt helye: csupán a tartóépítmény maradt, a felső képen látható Mária-szobrot valaki elvitte a helyéről. Fotó: B. A.

Olvasóink írták

 • 5. halas001 2011. április 14. 11:12
  „Lopták, vagy lopatták?????
  Nem csodálkoznék, ha valamelyik új építésű, vagy egy újgazdag felújított házának homlokzatán találnák meg.
  Csak azon csodálkozom, hogy nem a szép kivitelű tartó építménnyel együtt lopták el, mert az is szép, igaz az már feltűnő lenne a kertben, de ha a Duna túl oldalára vinnék, akkor ott már nem.
  Szégyellheti magát aki tette!!!!!!”
 • 4. janika 2011. április 14. 07:12
  „Vajon miből készült ez a Mária szobor, hogy kelendő volt? Lehet, hogy már a gipsz is érték és van felvásárlója, vagy csupán a szenteket adják veszik a használt cucc piacon?”
 • 3. verembele 2011. április 13. 17:22
  „Na igen "már szenteket is lopnak" na meg temetőkből virágot, templom perselyt vele a misebort, papot vernek, vagy éppen csak haranglábat harangostól.
  Nem vagyok híve az arab világnak, de azért jó példát tőlük is vehetnénk át.
  Szemeim előtt szívesen látnám az alábbi eseményt.
  Szombat reggel piacnap: ( tolvajok sorakozó ) MaKILOPOTT (nem zsebtévés Maki)
  Jelentem csak egy tyúkot.
  Na akkor csak a bal kezedet vesztet el. Ha tovább lopsz akkor a jobb is veszik.
  Naív talán ennyire nem vagyok, de a gondolattal jó volt eljátszani.”
 • 2. Pofátlan 2011. április 13. 17:12
  „Letörni a kezeit a tolvajnak.”
 • 1. Madarász 2011. április 13. 08:59
  „Na szép, már szenteket is lopnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték az Audit

Egy szlovák férfi tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy Hegyeshalom mellett leállított nagy… Tovább olvasom