Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Ellenőrzött keretek közé szorítanák a lomtalanítást

Sokan nem ˝rendeltetésszerűen˝ használják a lomtalanításra kihelyezett konténereket és olyan szemetet raknak bele, amit egyébként egész évben ingyenesen lerakhatnának a hulladékudvaron. Éppen ezért a kihelyezett lomok már folyamatosan túllépik az évi 3 ezer köbméteres határt.

Ezúttal is meglehetősen nagy érdeklődés övezte a szokásos őszi lomtalanítást a városban. Mind a kidobott lomok mennyisége, mind az azok iránti élénk érdeklődés azt mutatja, hogy az évi két alkalomnál jóval gyakoribb gyűjtésre lenne szükség.

A hulladékszállítási díj azonban jelenleg tavasszal és ősszel tartalmaz egy-egy alkalmat. Sokan viszont nem tudják, hogy számos hulladéktól egész évben ingyenesen is ˝megszabadulhatnak˝. A polgármesteri hivatal és a Rekultív kft. együttműködése alapján a háztartásokban keletkező, a lakók számára már értéktelen hulladékoktól többféle módon szabadulhatnak meg szabályosan a mosonmagyaróváriak – tudtuk meg Németh Andreától, a városfejlesztési és -fenntartási osztály illetékesétől.

Elmondta: az évi kétszeri lomtalanítás kizárólag a már újra nem hasznosítható vegyes szemét összegyűjtésére szolgálna. A még értékes összetevőket, felhasználható alapanyagot jelentő – mint a papír, műanyag, fém, szerves kerti hulladékok –, illetve veszélyes hulladék elhelyezésére, ártalmatlanítására pedig egész évben lehetőség van a szelektív gyűjtőedényekben és a Barátság úti hulladékudvaron. Emellett a zöldhulladék gyűjtése is külön folyik a városban.

Az évi kétszeri lomtalanítás során biztosított háromezer köbméternyi konténerkapacitás már egyre inkább kevésnek bizonyul.
Az évi kétszeri lomtalanítás során biztosított háromezer köbméternyi konténerkapacitás már egyre inkább kevésnek bizonyul.

Mindezek ellenére sok helyen ilyen jellegű szeméttel rakták tele a lomtalanításra kihelyezett konténereket. A különböző tájékoztatókon a hivatal korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes hulladékot – akkumulátort, vegyszer- és gyógyszermaradványokat, festékesdobozt, olajosflakont, galvánelemeket, komposztálható anyagot és építési törmeléket – a konténerekben tilos elhelyezni, mégis sokan ezeket rakták le a gyűjtőhelyeken. Pedig az ilyen szemét egész évben ingyen lerakható a hulladékudvaron.

Németh Andrea elmondta: a hulladékszállítási díj jelenleg évi kétszeri lomtalanítást tartalmaz, ami alkalmanként 1500 köbméter szemét elszállítását jelenti. Az utóbbi években azonban ennél jóval nagyobb mennyiség keletkezik. Az elmúlt hetekben tartott őszi lomtalanítás során összesen 1402 köbméter hulladékot raktak az emberek a konténerekbe, ám emellett több mint 800 köbméternyi szemét maradt még a gyűjtőhelyeken, ami már nem fért az edényekbe. A Rekultív ezt a mennyiséget is elszállította. Németh Andrea szerint az évi kétszeri 1500 köbméter elegendő lenne, ha mindenki ˝rendeltetésszerűen˝ használná ki a lomtalanítás lehetőségét és emellett igénybe vennék a hulladékudvart is. Éppen ezért az önkormányzat fontolgatja, hogy a jövőben más formában, ellenőrzött keretek közt szervezik majd a lomtalanítást.

Olvasóink írták

 • 8. anuvuk 2010. december 01. 17:11
  „Szégyen és gyalázat, hogy így szabad prédának teszik ki a lomokat, - mikor kihelyezték már tudhatták, hogy a kiskakasok szét fogják túrni a kupacot !

  A lomizás modern változatára iszonyú nagy szükség lenne, - a hangjelzéssel ellátott konténerszerű teher autóra, mely cirkálna a városokban, mint a jégkrémes autó. A jót hamar megszoknák az emberek, sőt igényelnék is. Annak a lomja is eljutna a hulladékudvarba, kinek nincs rá lehetősége, nem a lépcsőházakba lennének felkupacolva fokozott tűzveszélyt jelentve.”
 • 7. senkialadár 2010. december 01. 14:10
  „most ha kiiktatnánk ezeket a szemétládákat,akiktől már megszoktok a mocskot,szemetet,trehányságot,még egy gonddal kevesebb lenne...
  (ha van aki ráismer az általam emlegetett népcsoportra az nem a rasszizmusom hanem az én igazam igazolja)”
 • 6. Abrafax 2010. november 30. 19:30
  „A dolog vége az lesz, hogy megszűnik a lomtalanítás néhány erőszakos guberáló miatt.
  Bár, aki a konténerig el tudja vinnik az öreg sezlonyt, a hulladékudvarig is eljut vele, csak vegyék át.”
 • 5. RickCartman 2010. november 30. 17:36
  „na ne már a lakosság legyen a hibás....senkit nem láttam ellenőrizni, amikor a szabályosan, rendesen, szépen kitett lomot óránként kihajigálták a "lomizók" a konténer mellé, félóránkét (este!) iszonyú berregő mosógépmotorral hajtott kivilágítatlan maszek járgányokkal hordták el a nekik kellő darabokat(ami leesett, ott is maradt), darabolták a kitett bútokat éktelen csattogással (maradék szétdobálva szintén), sehol egy közterületes, sehol egy rendőr..tök jó, csatatér volt a konténerek környéke 3 napig...nem inkább ezeket kéne beengedni a "hulladékudvarba", válogassák szét szépen a beérkezett szemetet, úgyis ráérnek, ott nem zavarnak senkit, és nem hagynának disznóólat maguk után”
 • 4. ibi 2010. november 30. 16:00
  „Fémet még nagyítóval sem talál benne senki sem . Vannak őrszemek akik kiszedik . Sok dolgot a konténer mellett szerelnek szét a maradékot meg otthagyják . Na ezt kellene ellenőrizni .”
 • 3. T.Csaba 2010. november 30. 14:51
  „Valamikor Győrben is volt.Ott is hasonló eredménnyel ha jól tudom.”
 • 2. nagyjancsi 2010. november 30. 10:46
  „csompi1

  Évente kétszer nagyméretű konténerek a város különböző pontjain, amibe pár napig hordhat mindenki mindent. És, ahogy a cikkben is - a konténerek mellett majdnem ugyanannyi lerakva pluszban, mint ami benne van.”
 • 1. csompi1 2010. november 30. 08:11
  „Mi az a lomtalanítás? (egy győri olvasó)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázaton keresik a legjobb helyi iparosokat

A történelmi Moson vármegye valamennyi vállalkozása részére ismét pályázatot hirdetnek ˝Az év… Tovább olvasom