Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Ellenérzéseket váltott ki a béremelés

A köztisztviselői jogállásról szóló törvény módosításáról – s benne a polgármesterek béremeléséről – az egyes települések első emberei eltérően vélekednek.
A Kisalföld által megkérdezett polgármesterek mindegyike egyetért a béremelés jogosságával, ám az eljárás módjáról már megoszlanak a vélemények. A parlament június 23-i ülésén megszavazták a polgármesterekről szóló törvény módosítását. E szerint az önkormányzatoknak lehetőségük lesz a polgármesteri fizetések megemelésére és a korengedményes nyugdíjazásra. A törvény a település nagyságától függően határozza meg, hogy az alapfizetés hányszorosát kaphatják a vezetők. Változnak a szorzószámok, így a képviselő-testületek emelhetik a polgármesterek juttatását. Ez azonban nem kötelező. A költségeket az önkormányzat állja.

Értetlenséggel fogadták

Széles Sándor, Máriakálnok első embere szerint csupán a polgármesterek béremelése kapott publicitást, a köztisztviselőké nem, így értetlenséggel fogadta ezt a társadalom. A törvénymódosítás a képviselő-testületen belül is ellentéteket szül, hiszen ezáltal még nagyobb hiányt kell kigazdálkodniuk az önkormányzatoknak.

Oda a bizalom?

– A béremelés következtében akár sajnos, úgy is tűnhet, hogy a kormány megvette a polgármestereket. Irántuk a lakosság bizalma fokozatosan odaveszik, s ha így lesz, a települési vezetők nehezen tudják majd döntéseiket elfogadtatni a polgárokkal.
– Az egy településen élőket megosztja ez a kérdés, de a köz érdekében dolgozókat és a lakosokat is egymás ellen hergeli. Amikor döntésre kerül a sor, kérni fogom a képviselő-testületet, hogy a bérezésemet hagyják változatlanul.
Széles szerint a béremelés és a polgármesterek jogállásának rendezése már hosszú ideje váratott magára, mindenképpen szükséges volt, ám a kormány nem segítette a polgármestereket abban, hogy a társadalom ezt megértse és elfogadja. A kormányzatnak határozottan ki kellett volna állnia mellettük, ehelyett áthárították a települési vezetőkre a feszültség okozta helyzet kezelését.

Egyeseket irritál

Mosonszolnok első embere úgy véli, a közhangulaton nagyon sokat rontott ez a törvénymódosítás.
– Már régóta megoldásra vár a polgármesterek jogállásának rendezése, de túlzottnak tartom az ilyen mértékű béremelést – mondta Török Sándor. – Sajnos elkerülhetetlen, hogy egyes rétegeket irritáljon ez a döntés. Érthető módon, akik a létminimumon élnek, kevésbé megértőek, mint azok, akik a közelmúltban megemelt közalkalmazotti fizetést vihették haza. Idén nem fogom indítványozni a képviselő-testületnél a béremelést.

Változhat a vélemény

Szokoli Sándor, Dunakiliti vezetője egyetért a törvénymódosítással. A polgármester úgy véli, a többletteljesítmény senkinek nem tűnik föl, ám a többletjuttatás sokakban ellenérzést vált ki. Ha a polgármestereknek járó illetményt visszaosztanák órabérre, illetve az eredményességet is figyelembe vennék, bizonyára megváltozna az ellenzők véleménye.
„ A polgármesterek sok esetben diszkriminációnak vannak kitéve, hiszen a közalkalmazottakkal ellentétben az alapilletményükön kívül szinte semmiféle többletjuttatásban nem részesülnek."
Ezzel a törvénymódosítással végre összhangba kerül a közösségért dolgozók díjazása – állítja Szokoli Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bír el a hálózat sok szélkereket

Néhány napon belül két újabb szélkerék is „munkába áll” Mosonmagyaróvár határában. Az… Tovább olvasom