Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ellenérvek a városközponti sportcsarnokra

Mosonmagyaróvár - Az állami főépítész és a tisztiorvosi szolgálat sem tartja alkalmasnak a városközponti helyszínt a leendő sportcsarnok felépítésére.

A településrendezési terv módosítását csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület.

Keddre ismét lakossági fórumot hív össze az önkormányzat a városközpontba tervezett sportcsarnok ügyében. Ismeretes, hogy eredetileg a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál lévő nyolchektáros önkormányzati területen jelölték ki a városi sport- és rendezvénycsarnok helyét. Az elmúlt években viszont felmerült egy újabb ötlet: a városközpontban lévő közel háromhektáros beépítetlen terület – a régi rádióállomás helyén – lehetne az új helyszín. A területre érvényes településrendezési terveket ezért módosítani kell, ezt tárgyalja csütörtökön a képviselő-testület.

A közelmúltban elkészült egy előzetes vizsgálati anyag, mely azt igazolta, hogy a terület adottságait, méretét, a kiépített infrastruktúrát, a közlekedési hálózatot tekintve alkalmas a sportcsarnok telepítésére. A rendezésiterv-módosítás törvényben szabályozott véleményezési eljárása is lezajlott nemrégiben. Ennek során két ellenvélemény is érkezett az állami főépítész, illetve a tisztiorvosi szolgálat részéről. Emiatt az önkormányzat egyeztető tárgyalást tartott az érintettek részvételével. Ők ellenvéleményüket továbbra is fenntartották. A jogszabály szerint azonban a szakmai észrevételeket a képviselő-testület nem köteles figyelembe venni a döntésnél.

Az állami főépítész nem támogatja a sportcsarnok áthelyezését a városközpontba, mivel úgy véli, a csarnok eredeti, jól átgondolt helye egy hosszú vizsgálat, egyeztetés és közmegegyezés eredménye. Ez alapján annak idején egy mindenki számára elfogadható megoldás született.

Városszerkezetileg sem indokolt, hogy olyan területre zsúfolják be a csarnokot, ami nem nyújt lehetőséget a további bővítésre, egyéb kapcsolódó funkciók elhelyezésére. Keresztes Sándor főépítész továbbra is átgondolásra javasolja, hogy valóban nem zavarja-e a lakónegyed nyugalmát a rendezvényekre hullámszerűen érkező tömeg. Keresztes az eredeti helyszínt sokkal szerencsésebbnek tartja. A Mosoni-Duna-parti terület koncepcionálisan kiérlelt, kijelölése nem csupán gazdasági szempontok alapján történt.

Az önkormányzat lakossági fórumot tart az új helyszínről kedden délután 5 órakor a városháza első emeleti nagytermében.
Közegészségügyi szempontokból nem támogatja a sportcsarnok városközpontba helyezését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Szerintük a forgalom okozta zaj és légszennyezés már nagymértékű a városközpontban és ez csak fokozódni fog. A városrészben már most is parkolási gondok jelentkeznek egyes rendezvények idején. A sportcsarnokhoz tervezett parkoló kevés, még ha a jogszabályi előírásoknak eleget is tesz. A tisztiorvosi szolgálat alapvetően koncepcionális hibának tartja a helyszín kijelölését, mert itt semmiféle bővítési lehetőség nincs, kevés a szabad tér. A sportoláshoz aktív oxigénfelvétel szükséges, ezért a korábbi helyszín lényegesen kedvezőbb ebből a szempontból is. A sportcsarnok nemcsak a városé kell hogy legyen, hanem az egész kistérségé. Megközelítése a Szigetköz felől egyszerűbb, így ez a forgalom nem megy keresztül a városon.

A törvényi előírásoknak megfelelően az önkormányzat lakossági fórumot tart a sportcsarnok új helyszínéről holnap délután 5 órakor a városháza első emeleti nagytermében. Az összejövetelen a városi főépítész, valamint a Regioplan Kft. tervező munkatársai ismertetik a leendő sportcsarnokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A megbeszélésen szó lesz a város településrendezési terveinek szükséges módosításáról is.

A hallgatóság soraiból észrevételeket, kérdéseket lehet megfogalmazni, melyekre az előadók a helyszínen válaszolnak majd.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. pancser 2010. február 25. 20:34
  „30! Igen, de ez ha nem ott lesz a Sportcsarnok közel sem olyan égető. Viszont ha a létesítmény ott épülne, ez még korántsem lenne elég. Szóval iszonyú költségű útberuházásra lenne szükség pluszban. Most a térség azért el van a mai állapotokkal, szeretne jobbat, de a baj nem elviselhetetlen.”
 • 30. Imcsi 2010. február 25. 11:09
  „A sportcsarnoktól függetlenül is rendezni kéne az Erkel utcát, a félhidat, és a keskeny Kálnoki utcán is gyalogos és kerékpáros forgalmat!”
 • 29. 01010 2010. február 24. 20:04
  „Szerintem is a Zsúfolt,elnézést teljesen üres Müvi szomszédságában Kell építkezni... aki sportol az szivja a friss panellevegőt.
  Van egy mégjobb öttletem csináljuk a Müvi parkolója alá a földalá ,ha kell lesz "légo-bunkerunk" .
  a futópálya ne ovális legyen hanem, egyenes és AKKKOR MÁRIS LESZ METRONK is :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :”
 • 28. RickCartman 2010. február 24. 19:59
  „Továbbra is érdekelne, hogy kinek lenne annyira érdeke az Itatónál, mikor minden a Városközpont mellett szól!
  A "független"szakértőkről pedig vagy jót, vagy semmit, inkább semmit, a messziről jött ember bátorságával dönteni nem nagy kunszt.”
 • 27. pancser 2010. február 24. 17:08
  „Nem tudom mit kell még felsorolni. Ha neked még 100 érvet mondanánk az sem volna elég. Ha valami, akkor a két idegen véleményező cáfolható a legjobban. A sorsunkról nekünk kell dönteni, a pénzünkről meg főleg! A két szakértő úgy viselkedik, mint aki a Hortobágyról jött a friss levegőről, holott mind a kettő a mienkénél sokkal zsúfoltabb városban lakik. Mondjál kedves "nonnobis" egy várost amelynek a közepén olyan 3 ha szabad terület van jó utakkal körbevéve, közel egy országos főutvonalhoz, bontási kötelesség nélkül mint Mosonmagyaróváron. Előjött Veszprém a pompás Arénájával. Nincsen 3ha, épületek közé egy igen forgalmas főútvonal, mellé épült, nem a város egyik eldugott sarkába a jó levegő miatt.
  A 3 ha több mint elég, meg az is, hogy közel van a főútvonalhoz.”
 • 26. nonnobis 2010. február 24. 15:26
  „Az biztos, hogy tisztán szakmai érveket sorolt fel az főépítész, és az ÁNTSZ. Ha lobbiznak is azt az emberekért (a többségért), és nem borítékokért teszik. Sajnos a politika fogja eldönteni mi lesz, nem a hozzáértés. Az infrastruktúráról annyit, szerintetek egy ilyen beruházás után a Károly, Erkel, Mosonyi utak nem fognak felújításra szorulni? (bár a mai magyar viszonyokat ismerve arra várhatunk) És ha ezen a vonalon továbbmegyek még mindig jobb lenne az "alig járható fél utat" felújítani utána, mint a másikakat. Egyébként nem értem milyen infrastruktúra van kiépítve a városközpontban? A MŰV parkolója? Az utakra gondoltok? Mindegyiknek már most kevés a kapacitása, vannak olyan hullámok az említett utakon, hogy nem lehet közlekedni. Tehát a megközelíthetőség csak a térképeken néz ki jól. Továbbá még mindig nem kaptunk érdemi választ arra, hogy az említett szakmai véleményezések után is, miért nem jó az eredeti helyszín!?”
 • 25. KoPi 2010. február 24. 09:33
  „nonnobis:
  Ha a területi főépítész és ÁNTSZ vezető lobbiérdekektől mentesek is, valójában ne felejtsük el azt, hogy ők kívülállók, akiknek semmi sem drága, főként nem a városi adófizetők pénze. Márpedig a korábbi helyszínen tervezett létesítmény a szükséges infrastrutúrális beruházások miatt sookal többe kerülne, mint a tervezett új helyen. Hogy miért, azért mert oda csak egy fél hí és egy fél út vezet, meg kellene építeni az elkerülő utat is, csak ezek léptesítési költsége alapból súrolná az egymilliárdot és akkor még sportcsarnok nincs is. Továbbá az eredetileg tervezett csarnok meglehetősen túlméretezett, az az igazság, hogy egy akkora létesítményt a város nem lenne képes üzmeltetni.”
 • 24. spqr 2010. február 24. 07:50
  „Én örülnék, ha nem vennének el több területet a természettől. Nem hiszem, hogy a városközponti terület kicsi lenne egy ésszerű méretű sportcsarnoknak. Egyébként számos helyen évtizedekig nem volt gond azzal, hogy a sportcsarnok lakóépületek között van. Veszprémben, a Veszprém Aréna átadásáig egy lakótelep közepén játszotta mérkőzéseit a világ egyik legjobb kézilabdacsapata. Komáromban, Tatán családi házak mellett, lesüllyesztve helyezték el a sportcsarnokot. Ezres nagyságrendű nézőt befogadó létesítményre nem lesz szükség soha egy ekkora városban, mint Mosonmagyaróvár. Ha egy óriáslétesítményt építenek, a fenntartási költségek tovább fogják növelni a város terheit. A kistérségi szerep egy pályázatban jól hangzik, de melyik környező település jön majd Mosonmagyaróvárra, hogy saját rendezvényeit itt tartsa meg?”
 • 23. pancser 2010. február 23. 22:16
  „Tényleg mentesek a lobbiérdektől? Aligha. Azt nekem nem lehet bemesélni, hogy egy ilyen szellős helyen, ahol 50 m-re van egy hatalmas zöld terület, a környezet is szellősen beépítve, a széjárás erős, szmognak nyoma sincsen, legfejebb a Gyurcsány Művek pora száll néha a város belseje felé, hogy itt valami oxigén probléma lenne. Honnét vette a véleményét a doktor úr?”
 • 22. Flamo 2010. február 23. 21:31
  „Igazából tudjátok mi a probléma?
  Nincs egy CSAPAT, aki olyan színvonalú, hogy kelljen NEKI egy sportcsarnok, mondjuk 5-6000 nézővel.
  Bárcsak lenne ilyen!
  Az önkörmányzati terület nem kerül + pénzbe kérdésben igazat adok maximálisan. Viszont a MOTIM is jutányos áron adta a focipályákat vissza!
  A lényeg : KELL EGY CSAPAT!”
 • 21. nonnobis 2010. február 23. 20:37
  „Hahó emberek! Mit mond a lobbiérdekektől mentes, szakmai szempontokat figyelembe vevő főépítész és az ÁNTSZ?! Talán nem kellene figyelmen kívűl hagyni!”
 • 20. KoPi 2010. február 23. 16:17
  „pancser:
  Most kivételesen egyetértek Veled. :-)))”
 • 19. pancser 2010. február 23. 16:11
  „Azt írják a Sportcsarnok nem csak a városé, hanem a kistérségé! Tényleg? Mennyit adakoznak ezért a környező községek, tudtommal eszük ágában sincsen, az üzemeltetéshez szintén nem kívánnak hozzájárulni, mint ahogy a kórházhoz sem teszik. Az itatónál könnyebb lenne megközelíteni a Sportcsarnokot? Na ne hülyéskedjünk már! Még út is alig van arrafelé, híd is félsávos, a kálnokiak igaz át is tutajozhatnának a meccsekre. Mit szólnak ehhez a levéliek, hegyesiek, kimleiek akiknek át kell vergődniük a városon, a Vkpt nekik sokkal egyszerűbb. Vazze ez a két kibic nehogy már megmondja mi a frankó, nekem, nekünk.”
 • 18. KoPi 2010. február 23. 13:35
  „Flamo:
  Szerintem meg nincs igazad. Egy sportcsarnok önmagában nem üzemeltethető csak a sport funkcióra alapozva. Ma már egy ilyen létesítmény csak sport és rendezvény csarnokként gazdaságos. Ebből a szempontból pedig a művház melleti terület ideális, mert a két intézmény egységesen, egységes koncepció alapján, egymást kiegészítve üzemeltethető. Az általad említett területnek az a szépséghibája, hogy nem a város tulajdona, vagyis először meg kellene vásárolni, kb annyiért, amennyibe maga sportcsarnok felépítése kerül. Nem gondolom, hogy az adófizetők pénzét újabb telek megvásárlására kellene költeni, amikor rendelkezésre áll megfelelő ingatlan. Egyébként meg közlekedés szempontjából is rossz helyen lenne, hiszen a város szélén nagyon nehezen megközelíthető. Arra is gondolni kell, hogy csak akkora csarnokot szabad építeni, amit a város ki is tud használni, ugyanis ennél nagyobb csarnokokból a térségben igen nagy a piaci túlkínálat, ezért aztán leginkább csak a várost is érdeklő rendezvénekben érdemes gondolkodni. Márpedig a városközpontban a város lakosságának nagyrésze gyalogosan is meg tudja közelíteni. Szerintem a városközpontban lesz a legjobb helyen a sportcsarnok.”
 • 17. Griffin 2010. február 23. 13:27
  „15-höz:
  parknak? minek? 5 perc séta a Duna-part...Ott van aztán a Wittman-park, szépen rendbe téve, más városok a tizedének is örülnének. De hogy egy közepes városban nincs egy normális csarnok, nem nagy, 5-600 férőhelyes, szalagavatóknak, koncerteknek, konferenciáknak, a város néhány vergődő sportszakosztályának ,az mégis szégyen! Évtizedek óta nyomorult lobbiérdekek miatt még csak érdemi terv sem született. Szégyen.”
 • 16. Flamo 2010. február 23. 13:19
  „Az eredeti helyen a sportcsarnok, a halászi úti lakótelep "földesurainak" érdekeit sértette! Mindent meg is tettek ellene, hogy ne épüljön fel ott!
  Városközpont? Kimondani is komolytalan, nem még leírni!!
  Szerintem a nagy TESCO átellenes oldalán Levél felé..ott kellene felépíteni egy ilyen sportarénát. A MOFÉM volt erőműve úgysem egy szép látvány! A logisztika is könnyen megoldható, éttermek, büfék, boltok, parkolók, l ott a buszmegálló is..stb. Nem folytatom, de az a legalkalmasabb helyszín.
  Szóljon aki szerint nem megfelelő....”
 • 15. Imcsi 2010. február 23. 12:06
  „A városközpontban már nem szabadna kiadni építési engedélyt még lakóházra sem! A sportcsarnok helyének gondolt beépítetlen területen van egy biciklicross-pálya, egy kutyajátszótér. A maradék részt kellene rendbe rakni és parkként üzemeltetni!”
 • 14. Diákcsemege 2010. február 23. 08:35
  „Csúcs ez a Városvezetés! Lehet, hogy itt is sürgős váltásra van szükség..??”
 • 13. junika 2010. február 23. 07:45
  „Mit kell ezen ennyit problémázni !. A 8 hektáros területre állítólag kész tervek vannak. Legyen már végre egy olyan terület ahol komoly versenyzési lehetőséget kapnak a sportolóink. Minden nb-ban szereplő csapatunk más helyiségekben szerepel. Lehetetlen egy alig 3 hektáros területre azt felépíteni. Vagy valakik már megint szemet vetettek a régi területre. Megint pár" pénzéhes ember" igényeit teljesítik. Legyen már végre összefogás és a vezetők is a szebb és kulturált városért dolgozzanak és ne pártpolitikai elvek érvényesüljenek. Hagyják már meg azt a kis zöld területet igy is kevés van már belőlük. A napokban vágták ki a fákat és a bokrokat a gesztenyesor mentén. Elpusztítva rengeteg madár fészkelőhelyét, megsemmisítve hóvirág és ibolya telepeket. Biztos megint lakásokat akarnak ide is építeni.”
 • 12. RickCartman 2010. február 22. 19:40
  „Nem lenne ott semmi gond, a Károly utca mindkét irányból pillanat alatt elvezeti onnan a legnagyobb forgalmat is, az Erkel szintén, hely lenne parkolónak a FKKK parkolóval együtt. Zaj onnan ki nem jön (évekig panaszkodtak sokkal nagyobb ricsajról a hírhedt Művi-diszkó miatt a környékbeliek), a nyári rendezvények szabadtéren, nyitott ablaknál, többszöri hangpróbákkal, éjjel 3-ig tartó zajjal sokkal meredekebbek.
  Létező infrastruktúra tehát már van (sok milliós megtakarítás), hely van, nem értem, mi lenne a gond? Milyen oxigén??? Az a három cserje a régi adótorony helyén? Lehetne ültetni helyette rendes növényzetet legalább a csarnok köré, szépen parkosítva azt.
  Egészen pontosan kié is a másik kiszemelt terület? De egészen pontosan...Ahová egy félsávos híd vezet a városközpontból, és egy másfél sávos gödrös úton lehet megközelíteni a másik irányból? Na és a Dallas lakópark lakóit nem zavarná meg a nagy "forgalom"? Ejnye, megint által leszünk dobva a palánkon, tisztelt "lakóság".”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Moson Vármegye Iparosa Díjakat

Hatodik alkalommal adták át a Moson Vármegye Iparosa Díjakat. A sok igényesen elkészített,… Tovább olvasom