Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Elkezdték az új híd behúzását

Halászi - Jelentős mérföldkövéhez érkezett pénteken a halászi híd építése: a szakemberek megkezdték bevontatni helyére az új szerkezetet.

 A péntek délután fellépett technológiai nehézségek miatt valamivel tovább tart a beúsztatás, ám a tervek szerint a hétvégén helyére kerül az új híd.

– Sosem ér át hozzánk az a híd – vélekedett néhány szkeptikus helybéli azok közül, akik az épülő híd munkálatait mentek ki megnézni tegnap a Mosoni-Duna partjára.

Technológia: A szakemberek ugyanazzal a módszerrel húzzák be az új hidat, amivel a régit kivontatták.
Technológia: A szakemberek ugyanazzal a módszerrel húzzák be az új hidat, amivel a régit kivontatták.


A szokásosnál is nagyobb érdeklődés nem  volt véletlen, hiszen egy újabb mérföldkövéhez érkezett az új híd  építése: a szakemberek pénteken kezdték a helyére vontatni a hatalmas  vasszerkezetet. Sokan úgy gondolták, hogy az új híd néhány óra alatt  beúszik a helyére, a gyakorlatban azonban – mivel néhány előre nem  látható nehézség is hátráltatta a munkálatokat – ennél hosszabb időt  igényel a folyamat.


A hídon folyó munkálatokat percről percre figyelemmel kísérhetik a http://www.haninet.hu/webkamera.html oldalon.

Amint az ismeretes és lapunkban is több alkalommal  beszámoltunk már róla, a rendkívül rossz állapotú halászi hidat még  márciusban zárták le. Ekkor kezdték el a szerkezet bontását, illetve  a parton az új építését. A szakemberek a múlt hét végén kezdték meg a  régi szerkezet kiúsztatását. Előzőleg mindkét parton úgynevezett ˝alámáglyázással˝ megemelték a szerkezetet. Ezzel együtt a vízen  felépítettek egy ponton úszóművet, amivel alátámasztották a  szerkezetet. Az előkészületeket követően egy csörlő segítségével  drótkötéllel, sínen és görgőkön vontatták partra a mintegy 180 tonnás  hidat.  Ezzel folyamatosan a szakemberek nekiláttak a szerkezet  már partra vontatott részének darabolásához és elszállításához.

A régi hídhoz rögzített csörlővel vontatják az új szerkezetet a helyére. Fotó: Méhes Ákos
A régi hídhoz rögzített csörlővel vontatják az új szerkezetet a helyére. Fotó: Méhes Ákos

Eközben megkezdődött az új híd helyére úsztatásának előkészülete is. A mintegy 300 tonnás szerkezetet ugyanazzal a módszerrel vontatják a folyó fölé,  amivel a régit elhúzták. A régi helyére egy kéttámaszú híd kerül, melynek hossza 45  méter. Az új szerkezet kétszer egysávos, mindkét oldalon járdával és  kerékpárúttal. Az új híd különlegessége, hogy az országban ez lesz az  első úgynevezett köracél felfüggesztéssel készülő ívhíd. A híd felső  tartója ív formát képez és ehhez fogatják fel a pályaszerkezetet.

A kivitelezők pénteken jutottak el odáig, hogy megkezdhették az új híd  bevontatását – tudta meg portálunk Lukács Zsolttól, a kivitelező HH Duna-híd  projektvezetőjétől. Elmondta: a már  parton lévő régi hídszerkezethez  erősített csörlő segítségével húzzák a helyére a szerkezetet. A  technológiából adódó és előre nem látható nehézségek miatt valamivel tovább tart ez a munkafolyamat a tervezettnél, ám várhatóan a hét  végén helyére kerül az új híd. Így a tervek szerint a jövő hét első  napjaiban ismét megindulhat itt a kerékpáros- és gyalogosforgalom. A  szerkezet helyére úsztatását követően készítenek ütemtervet a még  hátralévő munkálatokról.

Olvasóink írták

 • 12. Szilágyi_Zsolt 2009. október 05. 18:52
  „Jelentem, a helyére került, ma már ugráltam is rajta. Áll, mint a cövek.”
 • 11. Wiky9 2009. október 04. 00:46
  „Én megértem h sok vele a munka, de akkor miért úgy adják ki az időpontokat, ahogy? Persze, nem tudnak egy hibát előlre belekalkulálni, de komolyan ekkora csúszást eredményez - megint ezzel példálózok - egy drótkötél elszakadása?
  Abban pedig egyáltalán nem vagyok biztos, hogy éjt nappallá téve hajtanának...
  Ennek ellenére énis minden fél méternek örülök, ami közelebb juttat minket a híd elkészültéig.”
 • 10. gbig80 2009. október 03. 16:19
  „Na látom itt megint összejött az ész zöme... de ha ennyire okos a csapat igazán kimehetett volna elmagyarázni azoknak a "lééhűtőknek" akik éjt nappallá téve hajtanak hogy az a monstrum ott legen ahol kell, és junius vagy szeptember.... a lényeg hogy meg is csináljak!.... szóval igazán elmagyarázhatnátok nekik hogy mekkora erőkkel terheli az a majd 400 tonnás szerkezet az alatta lévő simeket, s ha már ezt így megosztjátok velük, akkor még sugjátok meg azt is hogy "basszus ekkor lfelfekvő felületen ekkora súly mellett iylen szakítószilárdságú dróthuzal lesz majd ami még az elhajlás ellenére is legyőzi a tapadási surlódási tényezőt"..... legalább ne magyaráznátok el hogy hogy kell hidat építeni, ha nem értetek hozzá... ez nem egy tortatészta ami ha összesett mejet a kukába, urambocsá buktunk hat tolyás... majd keverünk másikat...
  Várjatok türelmesen, s amint meglesz az új lesz mindek örülni! de ha meg elkapkodják oszt a vizben köt ki, még jövőre se lesz a helyén ;-)”
 • 9. Wiky9 2009. szeptember 29. 09:58
  „amúgy meg most nézem a webcamot, és még mindig a túlparton van az a híd, szóval, azthiszem kicsit megelőzte az újságcikk az eseményt...
  szép napot”
 • 8. Wiky9 2009. szeptember 29. 09:56
  „david88!
  Úgy gondolom hiba az előre kitűzött határidőkre hagyatkozni. Mint az már kiderült a 4es hozzászólásból is, jókis csúszásban vagyunk mi hídügyileg. De még most sem lehet megtippelni a végleges átadást, hisz akármikor adódhat ilyen és ehhez hasonló hatttttttalmas probléma - drótkötél elszakadása - ami nagy mértékben akadályozza a munkát.
  Szóval hajrá hídépítő munkások, számítunk gyorsaságotokra!”
 • 7. david88 2009. szeptember 28. 20:26
  „Egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy minél előbb szeretné, ha kész lenne a Halászi híd. Én Dunaszigetről kerülgetek és már nagyon utálom mindkét elkerülő utat. Nem értek a hídépítéshez, de szerintem sem folyik a munka tempósan. Egyébként meg 2009. novemberére ígérték a híd elkészültét, amit remélem, hogy betartanak.”
 • 6. Carajito 2009. szeptember 28. 17:12
  „Kedves Bela001!
  Apuci édes kisfia ugyanúgy dolgozik, mint bármely más normális ember, és elhiheted, hogy ha szakmai képesítésem lenne ilyen ügyben, szívesen részt vennék a munkában. De tudtommal olyan emberek kezdték a munkálatokat, akik ehhez értenek...de egy drótkötél is problémát okoz nekik.
  Napi rendszerességgel járok Mosonmagyaróvárra DOLGOZNI, van úgy, hogy naponta többször kell kerülnöm. Ami eddig nekem 4 km-t jelentett, hogy bejussak Halásziról, az most 12 km-t jelent. Kedves Bela001 számold ki, hogy apuci kisfia 90000 Ft-os fizetésböl mennyivel többet költ benzinre...mielőtt szidalmazol, GONDOLKODJ!

  Carajito”
 • 5. ladarevolution 2009. szeptember 28. 15:25
  „"technológiából adódó és előre nem látható nehézségek miatt"
  Miért nem lehet konkrétumot írni?
  Pl. az komoly h csak azért nem bírták áthúzni mert elszakadt a drótkötél?
  Elég bagatel hiba ha ez igaz....:) Nincs egy mérnök aki tudna ott számolni? :-D”
 • 4. Gyuri99 2009. szeptember 27. 16:49
  „Hello!

  A híd építése előtti közmeghalgatáson a híd teljes lezárását várhatóan július 20-22-re tartották, szórólapon már szept. 17-től várhatóan 24-ig, azaz egy hétig írták a lezárást. Most már lassan másfél hete várjuk hogy a helyén legyen a híd. Hát ők ráérnek belefér az idejükbe.
  Bela001 én halászi vagyon nem lenne akkora gond ha csak néha kellene kerülnöm, de Óváron dolgozom, mint sokan mások innen a környékről. Nekem ez plussz idő, plussz költség.
  A hídépítők munkatempóján látni, hogy ők nagyon ráérnek, nem foglalkoznak a környékbeliek ebből adódó pröblémáira.
  Lehetne erről még beszélni, de felesleges, úgysem segít ez rajtunk.
  További szép napot!”
 • 3. bela001 2009. szeptember 27. 14:21
  „Ti mit vagytok úgy oda?
  Én óvári vagyok és kerülök, ha arra van dolgom, mást én sem tudok csinálni.
  Ők is csak emberek, ha ennyire nagy a szád akkor állj be a munkába és dolgozz éjjel-nappal.
  (Biztos csak valami apuci kisfia vagy akinek aláteszik az autót had kocsikázzon, a munkát meg nem ismered)
  Különben meg örüljetek, ha idén megnyitják a forgalom előtt. A terv az volt, hogy csak jövő márciusban nyitják kb.”
 • 2. Carajito 2009. szeptember 27. 10:57
  „Eszméletlen tempót diktálnak...bezzeg ha Halászin laknának, már fent lenne a helyén. Nekik mindegy mikor lesz kész. Biztos órabéresek :)

  Csak azt nem tudom, hogy valaki ezt nem felügyeli? Nem kellene kötbérre kötelezni őket.
  Ez nem munka. 5 munkás leseget egész nap, pontosabban kora délutánig, azután már egy lélek sincs. Egy hidat szerintem éjjel-nappal csinálni kellene.
  De várjuk ki a végét...még egy másfél év és kocsival is járható lesz...talán...:)”
 • 1. X-men 2009. szeptember 26. 13:07
  „Hajrá fiuk. Csak lehetne gyorsabban? Szegény kollégám már nagyon unja a kálnoki kerülőt. Meg gondolom más is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsvadászat a Kutatók Éjszakáján Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara… Tovább olvasom