Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Elkezdődött a Vár-tó rehabilitációja

A part menti szakaszok tisztításával elkezdődött a mosonmagyaróvári Vár-tó rehabilitációja.
A Vár-tó mostani munkálatait a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) végzi: tegnap a part menti szakaszt tisztították és földmunkákat végeztek. Láng István, a VÜF vezetője elmondta: rengeteg szemetet találtak a parton, a Sóház környékéről valószínűleg ide hordják a kidobott holmikat. Találtak már autógumikat, sőt, foteleket is „botolás" közben. A munkákat elvileg jövő júniusig kellene befejezni, ám szeretnének mihamarabb végezni. A munkálatok között szerepel a tó kotrása, a földmunkák elvégzése, egy bukó építése.
Szirtl Györgytől, az építési munkálatok vezetőjétől a Kisalföld megtudta: a part mentén stégek épülnek, horgászni lehet majd, télen pedig korcsolyapályaként üzemelhet. Emellett az egyetem halastava is lesz, ahol a hallgatók halászati gyakorlatokat végezhetnek később. A rehabilitáció során mindkét zsilipet felújítják majd, emiatt egy időre víz nélkül maradhat a Vár-tó. A tervek szerint a part menti kerítést is kicserélnék, mely több helyen bedőlt, hiányos vagy repedezett: információink szerint ehhez még a műemlékvédelmi hivatal engedélye is szükséges.

Múzeum, akváriumterem

Összesen 223 millió forintba kerül a mosonmagyaróvári Vár-tó és várpince rekonstrukciója. Kialakítanak többek közt halászati és vízügyi múzeumot, illetve a Szigetköz élővilágát bemutató akváriumtermet is. A beruházást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból, az Interreg-program keretében valósítja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi otthon Mosonban

Éppen öt esztendeje költözött új helyére a Huszár Gál Városi Könyvtár mosoni fiókkönyvtára. Tovább olvasom