Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Elkészült az uszoda, jövőre várossá lehet Jánossomorja

Jánossomorja megpályázza a városi címet. A sikerhez hozzájárulhat, hogy elkészült a település uszodája, jövőre pedig már lesz üdülőövezete is.
Próbaüzem: Az uszoda segíthet abban, hogy minél több helyi gyermek megtanuljon úszni.
Tavaly nyár végén nagy lendülettel fogott bele a jánossomorjai önkormányzat egy fedett uszoda építésébe. A létesítményt a sportcsarnok szomszédságában szinte egyik napról a másikra hozták tető alá.
A medence 11,5 méter széles, 25 méter hosszú, mélysége 140, illetve 160 centi. Az uszoda speciális olasz Myrtha-technológiával készült, automatizált víz- és vegyszeradagoló rendszerrel látták el. A létesítmény műszaki átadása június végén megtörtént.
Júliustól terheléses próbaüzem keretében működik az uszoda.

Ez idő alatt tesztelik, beállítják a gépészeti berendezéseket és kontrollálják a vízminőséget. A létesítményt naponta 40–50 úszó, fürdőző keresi fel. Az uszodát jelenleg az önkormányzat üzemelteti, ám keresik az üzemeltetési jog átadásának lehetőségét. A beruházás költségvetése 55 millió forint volt, ebből 20 milliót pályázaton nyert az önkormányzat.

Eredmény tavasszal

A jánossomorjai képviselő-testület úgy döntött, megpályázza a városi címet. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: Lőrincz György képviselő fogja össze azokat a különböző területekről való helyi szakembereket, akik a pályázat elkészítésén fáradoznak. Úgy vélik, a településnek jó esélye van a cím elnyerésére. A nagyközség erőssége, hogy foglalkoztatási központként tartják számon. Már a háromszázat is meghaladja azok száma, akik más településekről járnak Jánossomorjára dolgozni. Ugyan középiskolája nincs a több mint 6100 lakosú településnek, de a helyi általános iskolák magas színvonalú oktatásról híresek. Ezen túl van uszodája, kiváló infrastruktúrája, színvonalas orvosi ellátása és jövő nyárra strandja és üdülőövezete is lesz. A pályázatot év végéig kell beadni és a bevált gyakorlatnak megfelelően a köztársasági elnök hirdet eredményt jövő tavasszal. Nem várnak viszont addig, már most elkezdődö tt az egyeztetés egy kihelyezett okmányiroda létesítéséről.

Megrekedt strandépítés

A tervek szerint az idei nyáron már kiépített strand fogadta volna a felfrissülni vágyókat a jánosi volt kavicsbányatavon. Elfogadott részletes rendezési terv, kész építési tervek és hatályos építési engedély birtokában az elképzelés reálisnak bizonyult. Mindaddig, amíg a régészeti szakszolgálat el nem kezdte amúgy törvényileg szabályos leletmentő tevékenységét a területen. A munkálat hamarosan befejeződik és átadják a beruházóknak a munkaterületet. A régészeti feltárás miatt egy évet késik a strand kialakítása. Az elképzelés szerint a tópart negyven százalékát foglalja el a strand a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, sportolásra és szabadidős tevékenységre alkalmas pályákkal, partszakaszokkal. A többi rész hétvégi házas övezet lesz. Az egész terület 5,5 hektár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belefulladt a kútba

Egy hatvannégy éves férfi holttestét emelték ki a mosonmagyaróvári tűzoltók Kimlén, egy Ady Endre… Tovább olvasom