Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Elkészült a halálgyári lista

A szigetközi községek dimitrovkás áldozatairól végzett adatgyűjtés eredményei a fővárosi központba kerültek, a szlovák fél egyelőre kibúvókat keres, s halogatja a válaszadást.
Nyúl Zoltán Nyúl Zoltán: „Gyógyszereket szedek az idegeimre.
Eközben felmerült, hogy a háziorvosokat is bevonnák a vizsgálatba. Az egykori pozsonyi vegyi gyárról készült Kisalföld-írás nyomán meginduló, az egészségügyi miniszter által kezdeményezett vizsgálat során az adatgyűjtést már elvégezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A sor most a vizsgálatot tovább folytató orvosokon van: az elbeszélgetések és az orvosi vizsgálatok megteremthetik a jogalapot a kártérítési per megindítására. A több száz bejelentett megyei érintett igényének sorsa még mindig nagyban függ a szlovák fél válaszától. Dr. Paller Judit, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa is ezt a tényt erősítette meg lapunknak.
– Az adatgyűjtés lezárultával minden dokumentumot az ÁNTSZ fővárosi központjába küldtünk – mondta a főorvos.

– Közel négyszáz egykori dimitrovkást írtunk össze. Ebbe beletartozik az a csaknem száz elhunyt is, akiket mindenképpen szükségesnek tartottunk felvenni erre a listára. Hasonló esetekben az egykori Szovjetunió területén megbetegedett magyar munkások ügyében a Munka- és Foglalkozásügyi Intézet munkatársai vizsgálódtak. Információim szerint ebben az esetben a további vizsgálatok elvégzésénél a foglalkozás-egészségügyi orvosok bevonása mellett szükség lehet a háziorvosok segítségére is. Ezt a vegyi gyár egykori magyar dolgozóinak nagy száma indokolja.
– Tudomásom szerint a szlovák fél válasza továbbra is késik. Nem igazán készséges partnerek, az érdeklődő telefonokra kitérő válaszokat kapunk. Azt is állították – ami később valótlannak bizonyult –, hogy elkeveredett az a levél, amiben a szlovák társszervek segítségét kérik a további vizsgálatokhoz – tudtuk meg dr. Paller Judittól.

„ Az idegeimre ment"

A bezenyei Nyúl Zoltán még vagy harminc emberről tud a faluban, aki regisztráltatta magát az ÁNTSZ-nél. A leszázalékolt férfi vegyszereket pakolt a Dimitrovkába érkező vagonokból.
– A hetvenes évek közepén jártam ki a pozsonyi vegyi gyárba dolgozni – meséli az ottjártunkkor éppen orvostól hazaérkező férfi. – Havonta ezerkétszáz koronáért vegyszereket, robbanószereket rakodtunk ki egész nap a vagonokból. Védőfelszerelést nem kaptunk, csak egy szürke munkáskabátot. Magyar kollégáimmal nem is ismertük az üzemorvost, nem ellenőrzött ő sohasem bennünket. Egy évtizeddel később traktorosként egy nap azt vettem észre, hogy nem kapok levegőt, s rettentően izzadok. Mint kiderült, az idegrendszeremmel vannak bajok. Azóta álmatlanságban, depresszióban szenvedek, s gyakran van félelemérzetem is. 1993 májusában lerokkantosítottak, s azóta is keresem a magyarázatot a betegségemre. A már elhunyt dimitrovkásokról mindig azt mondták, hogy az alkohol vagy a cigaretta vitte őket a sírba. Én nem iszom, nem dohányzom, mégis megbetegedtem. A faluban legalább nyolc olyan embert ismerek, aki biztosan a vegyi gyár mérgező anyagaitól halt meg. Én is regisztráltattam magam a tisztiorvosi szolgálat listáján, s bár nem igazán bízom a kártérítésben, mindenképp elmegyek az eg észségügyi felülvizsgálatra – mondta Nyúl Zoltán.
„ Biztosan tudom, hogy veszélyes anyagokkal dolgoztunk: az otthonról elcsomagolt szendvicsemnek például mindig keserű ízét éreztem."

Kapcsolódó cikkek >>

Repedések a halálgyár csövein
A gyár áldozatai?
Kétszázötvenből hatvanhatan már nem élnek
Vizsgálat Dimitrovka ügyében
Huszonhétből tizenketten már nem élnek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejfalusziget: kegyeletsértő a megmozdulás

A négy hónappal ezelőtti tejfaluszigeti emberölés nagy visszhangot kiváltott utóéletét az áldozat… Tovább olvasom