Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Eljárást indítottak a lótartók ellen

Levél - Lakossági bejelentés nyomán vizsgálat ugyan indult a Levél határában lerakott, majd elégetett, nagy mennyiségű szemét ügyében, a szankció azonban elmaradt. Hatósági eljárás indul viszont a levéli lovasok ellen.

Múlt év végén számoltunk be arról, hogy több tíz köbméter háztartási, mezőgazdasági és egyéb hulladékot raktak le, majd gyújtottak meg Levél határában a Lajta és az 1-es számú főút között. A hulladékok között egyaránt megtalálható a gyerekbicikli, nagyüzemi állattartásból származó eszközök – mint például melegítésre használt infraégők –, kötöző-, csomagolóanyagok, vegyszeres flakonok, háztartási hulladékok, használt pelenkák. Emellett számos arra utaló jel is volt, hogy a szemét egy részét a határ túloldaláról hozták át. Több, Ausztriában forgalmazott élelmiszer csomagolásai, német feliratú üdítősflakonok rejtőznek a szemét közt, sőt, osztrák kisdiákok által használt munkafüzetek és tankönyvek is voltak a hulladékhalomban.

Levéli szeméthegy: a hatóság már csak a nyomát találta meg, a tulajdonosát nem.
Levéli szeméthegy: a hatóság már csak a nyomát találta meg, a tulajdonosát nem.

Az erről szóló írás megjelenését követően, lakossági bejelentésre a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága is vizsgálódni kezdett az ügyben. A bejelentő nem csupán a termőföldön több helyen tapasztalt hulladékégetést jelezte – pontos helyszínmegjelöléssel és fotókkal mellékelve –, hanem a falu határában számos ponton lerakott folyékony és szerves trágyát is kifogásolta. A bejelentésben szereplő valamennyi ingatlan termőföldnek és nitrátérzékeny területnek minősül. A Kisalföld birtokába jutott dokumentumok szerint a közelmúltban tartott helyszíni bejáráson az igazgatóság szakemberei kommunális hulladék lerakásának nyomait nem találták. Megállapították, hogy a hulladékégetés helye megvan, a maradványokat azonban már elszállították. Meghallgatták a földhasználókat is, akik azt állították: a hulladékot nem ők szállították ki a termőföldre és égették el, továbbá arról sem volt tudomásuk, ki végezhetett ott ilyen tevékenységet, mondván: nem járnak ki a termőföldre.

Az eljárás során vizsgálták a falu határában több ponton is tapasztalt szervestrágya-tárolást is.

Helyenként a trágya olyan régen van a területen, hogy már komposztálódott.

Ebben az ügyben született határozat, amiben a hatóság kötelezi a helyi termelőszövetkezetet, hogy a termőföldön folytatott, elszivárgás elleni védelem nélküli ideiglenes trágyatárolást – azaz a jogsértő tevékenységet – március végéig szüntesse meg. Emellett az igazgatóság hatósági eljárást indít a helyi lótartók ellen, mivel azok a földhasználó hozzájárulása nélkül trágyát raktak le a falu határában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény vita 251 kifizetetlen ebédről

Ásványráró - Még két évvel ezelőttről 251 ebéd árával, mintegy 114 ezer forinttal tartozik az… Tovább olvasom