Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Elindult a brikettáló üzem Mosonmagyaróváron

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2014-ben is az alapfeladatához tartozó városfenntartáson túl új tevékenységekkel bővült a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) feladatköre.
A társaság próbálja feladatát minél inkább a városban élők megelégedésére ellátni, lehetőségeikhez mérten ezúttal is eleget tettek a meglehetősen nagyszámú lakossági bejelentésnek – mondja Kosár Tibor ügyvezető.

A 2014-es évben is számos útfelújítást, útépítést végzett a Városüzemeltető. Az önkormányzat 200 millió forintot fordított a nagy felületű útjavításokra, ezek kivitelezését a társaság végezte. Ebből az összegből leaszfaltozták a Család sort, az Árpád utca egy szakaszát, a Határ sort, a Kishíd, Féltoronyi, Gárdonyi, Strand utcákat, a Rábl közt, valamint a Tündérfátyol és Sugárkankalin utcák egy-egy szakaszát. A lakóutca-építési program kivitelezésében is a Városüzemeltető vett részt, ennek keretében elkészült a Boldogasszony és a Gyümölcsös utca. A társaság részt vett továbbá a Kálnoki utcában megépült kerékpárút kivitelezésében is.

Kosár Tibor ügyvezető kiemelte: 2014-ben is folytatták a korábbi években megkezdett távhőrendszer-rekonstrukciót, az Ipartelepen végeztek korszerűsítést. Az itt lévő vezetékek közel ötvenévesek, rossz állapotúak és elavultak voltak, ezért a rendszerben nagy hőveszteséget okoztak. A munkálatok során az addigi légvezetékeket teljesen kiváltották. Az új, korszerűbb szigetelésű csöveket a földbe fektették. A vezetékrekonstrukcióval együtt a Fekete-iskola ipartelepi tagintézményében is energetikai korszerűsítést végeztek. Ennek eredményeként az iskola az eddigi gázról távfűtésre váltott.

Elindult a Városüzemeltető brikettgyártó üzeme is. A Barátság utcai telephelyen fahulladékból darálékot és brikettet állítanak elő. Előbbit az önkormányzati intézményekben hasznosítják, utóbbival pedig a rászorulókat segítik. A brikettálóhoz szükséges alapanyagot jelenleg a gallyazásokból, favágásokból biztosítják. A kellő mennyiségű alapanyag biztosításához azonban a Városüzemeltető egy új vállalkozásba is fogott. Energianövényeket ültetnek az eddig kihasználatlan önkormányzati területeken. Jelenleg egy háromhektáros területen hoztak létre nemesnyárültetvényt. A növényeket a vágási érettség elérését követően, körülbelül három év múlva tudják majd hasznosítani fűtőanyagként. A társaság szeretné tovább bővíteni az energianövény-ültetvényeket.

Elindult a Városüzemeltető brikettgyártó üzeme, a Barátság utcai telephelyen fahulladékból darálékot és brikettet állítanak elő.
Elindult a Városüzemeltető brikettgyártó üzeme, a Barátság utcai telephelyen fahulladékból darálékot és brikettet állítanak elő.


Kosár Tibor hangsúlyozta: próbálnak minden olyan lehetőséget megragadni, aminek segítségével minél több feladatot el tudnak látni az önkormányzat jelenlegi finanszírozása mellett. A következő év egyik nagy feladata lesz a geotermális hőerőmű megvalósítása, ami a távhőrendszert szolgálja majd. A Városüzemeltető 2015-ben tervezi a közvilágítás korszerűsítését, a jelenlegi lámpatestek LED-fényforrásra cserélését. Ennek próbaüzeme már zajlik az Erkel utca és a Fő út egy-egy szakaszán. Tovább folytatódik a távhőrendszer korszerűsítése, hogy a lehető legkisebb legyen a hőveszteség. Elindulhat továbbá a Báger-tó rendbetétele. A partot úgy alakítják majd, hogy az a későbbiekben, ha a vízminőség ezt lehetővé teszi, fürdőzésre is alkalmas legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darabokban lopták el az ekéket

Több mint huszonötmillió forint értékben lopott ki alkatrészenként ekéket az egyik mezőgépgyárból,… Tovább olvasom