Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elhanyagolt a duzzasztómű

A Lajta-duzzasztómű felújításának további halogatása akár komolyabb gondokat, sőt, veszélyeket is okozhat. Vélhetően sok víz lefolyik még a Lajtán, amíg elvégzik a „tritoli" duzzasztóművön a szükséges javításokat.
A Mosonmagyaróvár határában lévő műtárgyat legutoljára az 1960-as években újították fel. A zsilip feladata, hogy szükség esetén a Lajtát felduzzasztva megemelje a vízszintet a Malom-ági csatornában. Erre korábban a belvárosban lévő vízimalom működtetéséhez volt szükség, napjainkban pedig öblítővizet vesznek így a Temető-ági, illetve a Bástya-csatornához. Ezen túl városképi jelentősége is van a Malom-ági Lajtának.

A duzzasztómű utáni részen, az alvízi szakaszon az évtizedek során a betonréteg elhasználódott, tönkrement. Ez a kikövezett, lebetonozott rész biztosítja a műtárgy stabilitását. A duzzasztómű szükséges felújítására már három évvel ezelőtt elkészült egy kiviteli terv, ám az önkormányzat pénzügyi helyzete eddig nem tette lehetővé a munkák elvégzését. Ez a kalkuláció a 2000-es költségen számolva 75 millió forintra rúgott. Ez a mai áron közel 100 milliót jelent. A felújítás idejére egyébként átmenetileg szükség lenne a folyó elterelésére is – tájékoztatott Bednarik György, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője.

A városra nézve egyelőre még nem jelent veszélyt a duzzasztómű jelenlegi állapota, ám amennyiben tovább halogatják a felújítást, komoly problémákat okozhat árvíz idején. Az elhasználódás idővel olyan mértékű lehet, hogy már az egész műtárgy stabilitását veszélyeztetheti, így szabályozhatatlanná válhat a Lajta ezen szakasza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlék-felújítás és virágosítás

Kimle idén szépíti közterületeit és programjai között az intézményei továbbfejlesztését is… Tovább olvasom