Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elhalasztották a műárvizet

Bár múlt péntekre tervezték, most úgy tűnik, elmarad a szigetközi hullámtér részleges elárasztása. Szúnyogbölcsőből azonban már most sincs itt hiány. Ám a „vis maior" keretből igen.
A korábbi években a szigetközi hullámtér részleges elárasztását a vízügy a szlovák féllel együttműködve – amennyiben a hidrológiai és meteorológiai feltételek ehhez adottak voltak – évente megtartotta. Tapasztalatuk szerint az elárasztás április-május-június hónapokban a legideálisabb. Előfordulhat viszont, hogy a feltételek nem, vagy csak rövid ideig állnak fenn – mint ezúttal is.

– Május 16-án igazgatóságunk levélben kezdeményezte a szlovák vízgazdálkodási szervezetnél, hogy a megfelelő vízhozam- és hőmérsékleti feltételeket kihasználva tartsuk meg a hullámtér részleges el-
árasztását. A szlovák fél előzetesen támogatta a május 23-i kezdési időpontot. Az elárasztás egyik legfontosabb ténye- zője, hogy Pozsonynál elégséges víz érkezzen, legalább 2500 köbméternyi másodpercenként. Mivel a múlt hét végén apadás indult, a szlovák fél felfüggesztette az elárasztási folyamat megkezdését. Arról tájékoztatott, hogy amennyiben újra megfelelőek lesznek a vízjárási viszonyok, továbbra is nyitottak az elárasztás megtartására – hangsúlyozta érdeklődésünkre Németh József vízügyi igazgató.

A szakember szerint a napokban levonuló árvíz kis-
mértékben segített a hullámtéri mellékágak vízellátásában. Növekedtek a hozamok és a szintek, az oldalágak is megteltek vízzel. Az elárasztás lényegét azonban, hogy a szigetek egy része is víz alá kerüljön, nem tudták biztosítani.

Az alacsonyabban fekvő területeket víz borítja, mely kedvez a szúnyoglárváknak – mutatja Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester.
Az alacsonyabban fekvő területeket víz borítja, mely kedvez a szúnyoglárváknak – mutatja Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester.

– Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk – ahogy korábban sem – arról, hogy lesz elárasztás vagy sem. Gondot jelent, hogy az nem tervezhető – mondja Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester, aki a vízügynél érdeklődve tudta meg, hogy elmarad az elárasztás.

– Bár mesterségesen nem érkezik ár, egyes alacsonyabban fekvő területeken „kifutott" a víz az elárasztás előkészületei miatt, főként a Kőhíd fölötti szakaszokon. Elkez- dődött a vérszívó-„gyártás", hiszen a kialakult nagyobb vizes felületek kedvezők a szúnyogbölcsőknek, de a halaknak és a növényi társulásoknak már nem elég – mutat rá a helyszínen a faluvezető. Szerinte ugyan az elárasztás egyenes következménye a szúnyoginvázió, ám így, hogy a víz mégsem jön, még a vis maior keretből sem igényelhetnek forrást a későbbi permetezésre.

– Minden eszközzel azon vagyunk, hogy nyárra élhetővé tegyük környezetünket az itt élők és az ide látogató turisták számára – zárta szavait a faluvezető.

Szúnyoglárvatérképre lenne szükség

– Egy jól felépített gyérítési programhoz szúnyoglárvatérképre lenne szükség, mely a biológiai irtás alapját jelenthetné. Ám ez jelentős költség. A még megmaradó szúnyogokat pedig kémiai úton lehetne permetezni – magyarázza Cseh Benjamin, akitől azt is megtudtuk: idén a falu költségvetésében mintegy 600 ezer forintot különítettek el permetezésre. Amint arról írtunk, a 31 szigetközi települést a Magyar Turizmus Zrt. várhatóan 7 millió forinttal támogatja a gyérítésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell újítani a Bágert

A Báger-tó rendbetételét és szabad- idős hasznosítását szorgalmazta a Magyar Szocialista Párt helyi… Tovább olvasom