Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elhalasztotta a végszavazást a testület

Négyórás vitát követően februárra halasztotta a mosonmagyaróvári önkormányzat az idei költségvetés végszavazását. Az ellenzék szerint az idei büdzsé rendkívül feszített, sarokszámai bizonytalanok a tervezett ingatlaneladások miatt.
A mosonmagyaróvári önkormányzat csütörtöki testületi ülésén Nagy Sándor (Civil Fórum) napirend előtti felszólalásában az építményadó-bevallásról elmondta: a félreérthető megfogalmazásnak köszönhetően többen felháborodtak azon, hogy az önkormányzat építményadót kíván kivetni a lakástulajdonosokra.

A képviselő kifogásolta továbbá a nyomtatványok kipostázását is, miután azokat címzés nélküli lezáratlan borítékban küldte ki az önkormányzat. Stipkovits Pál polgármester válaszában hangsúlyozta: a lakásaikat valóban otthonukként használóknak továbbra sem kell építményadót fizetniük, a nyomtatványok kijuttatásának pedig ez volt a leggazdaságosabb módja.

Telekvásárlás fél áron

Németh Sándor (MDF) egy ingatlaneladás kapcsán szólt napirend előtt. Elmondta: a Terv és Gorkij utca háromszögben lévő önkormányzati terület egy részét telekkiegészítés címén adták el, holott a képviselő szerint a tulajdonosi bizottság az egész terület teljes árú értékesítése mellett döntött. A városatya úgy véli, veszteség érte ezzel a várost, hiszen amellett, hogy fél áron adták el az ingatlant, a fennmaradó részt nem tudják már hasznosítani. Erre reagálva a polgármester elmondta: az egyeztetéseket követően az elmúlt év decemberében a tulajdonosi bizottság tagjai telefonon szavazták meg hatezer forintos négyzetméteráron az eladást. A maradék ingatlan pedig külön is értékesíthető.

„ Meddig tart a Kolbai utca?" címmel Szabó Miklós (MDF) azt tudakolta, miért csak félig készült el az utca felújítása, illetve, hogy a Flexum miért nem fizette ki az erre ígért 5 millió forintot. Más esetekben, amíg a lakók nem fizetik be a szükséges önrészt, addig nem kezdődhet meg az útépítés. A polgármester mint mondta, etikátlannak és mélységesen felháborítónak tartja, hogy a Flexum még nem fizette ki a pénzt, ám az önkormányzatnak még több lezáratlan ügye is van a társasággal. Az útfelújítást a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végezte a parkolófelújítások keretében, ezért készült el egyelőre csak félig.

Nem számolnak működési hitellel

A városatyák négy órán át vitatták az idei költségvetést. Kovács Gergely alpolgármester szerint a stabilitás költségvetése az idei, és a koncepcióban elfogadottaknak megfelelően nem számolnak működési hitellel. Kizárólag a sportcsarnok megépítésére kíván 165 millió forint célirányos hitelt felvenni a város, amit tíz év alatt a koordinált városfejlesztési alapból fizet majd vissza a Movinnov Kft. Amennyiben az önkormányzat tudja tartani a költségvetést, úgy a város jelenlegi 739 milliós adósságállománya az év végére 579 millióra csökken. A 10,2 milliárd főösszegű büdzsé egyik kritikus pontja a betervezett mintegy 657 milliós ingatlanértékesítés.

Dr. Árvay István (Fidesz) a pénzügyi bizottság elnökeként kiemelte: hangsúlyozni kell az ingatlanértékesítések fontosságát, hiszen ez alapvetően befolyásolja a költségvetés teljesítését. Dr. Nagy Lajos, az oktatási bizottság elnöke elmondta: az intézményvezetők sanyargatásnak érzik az erre az évre betervezett összeget, a statisztika azonban mást mutat és az inflációt meghaladó emelkedés tapasztalható az intézményeknél. A bartókos pedagógusok biztosan el tudnak helyezkedni más intézményekben, így nem lesz szükség a végkielégítésekre betervezett 36 milliós céltartalékra.

Az egészségügyi bizottság egyhangúlag elvetette a költségvetést. Amint azt dr. Szeredi Ádám (MVE) elnök kifejtette: nem tartják szerencsésnek, hogy a kórház rekonstrukciója nem érinti az intézmény régi szárnyát.

Bizonytalan értékesítés

Dr. Pap János (Fidesz) szerint a betervezett ingatlanértékesítések megalapozatlanok és amennyiben nem teljesülnek, óriási lesz a hiány. A képviselő úgy véli továbbá, hogy az idei évre szánt állami támogatások reálértéke is alatta marad a tavalyinak. Németh Sándor szerint a tényleges hiány meghaladja az egymilliárd forintot és a költségvetésből nem tűnik ki, hogy ésszerű racionalizálás folyna.

Dr. Báznai Bertold (MVE) elmondta: az előző évek laza önkormányzati gazdálkodása vezetett oda, hogy mára ilyen szigorú keretek közt mozoghatnak. A sportcsarnok építésére felvenni kívánt hitel visszafizetésére nem látnak lehetőséget, az eladni szánt ingatlanok beállított forgalmi értéke is irreális. Nyitrai József (Labe) szerint a szociális területen tervezett megszorító intézkedések miatt ellehetetlenül az ágazat.

A felvetett kritikákra reagálva a polgármester elmondta: valóban vannak bizonytalanságok és buktatók az idei költségvetésben, de az önkormányzat erőfeszítéseket tesz, hogy ezek ne következzenek be. Dr. Árvay István javaslatára a költségvetés végszavazását a hiányzó mellékletek miatt a következő ülésre halasztotta a testület.
(A testületi ülés további napirendi pontjaira későbbi lapszámainkban visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyát a gazdája mellől lőtték le a kertben

A mosonmagyaróvári Reiner család hűséges kutyáját még vasárnap lőtte le valaki gazdája mellett az… Tovább olvasom