Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Elfogadás Napja Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Három évvel ezelőtt a figyelemfelhívás és közvélemény-alakítás szándéka ösztönözte az Elfogadás Napja című rendezvény megszületését Mosonmagyaróváron. Idén szeptember hetedikén a Flesch Károly Kulturális Központban ismét megrendezik a programot.
Az Elfogadás Napja előkészületeiről Cser Gusztávné szervező tájékoztatott: – Legfontosabb célunk, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsunk a sérüléssel élők mindennapjairól. Szeretnénk minél több ismerethez juttatni az embereket, fontosnak tartjuk, hogy formáljuk a közvéleményt. Ha az épek megismerik a sérültek világát, nagyobb esély van az esélyegyenlőség és a társadalmi integráció megvalósulására – fogalmazott céljaikról.

Idén is mindenkit várnak, aki fogékony a téma iránt, így az óvodai és iskolai csoportokat is. Legfontosabb a fiatalok, gyerekek megszólítása, hiszen az integráció csak az ő ilyen irányú nevelésükkel valósulhat meg.
Az idei rendezvényen hagyományosan lesznek olyan eszközök, amelyek segítségével a résztvevők megismerkedhetnek a különböző sérülésekkel élők játékaival, sportjaival, átélhetik az ő nehézségeiket. Az idei program attól lesz más, hogy szabadtéri színpadi programokkal is készülnek a szervezők. Délelőtt a városban és környékén élő gyerekek és fiatalok mutatkoznak be. Délután pedig művészeti csoportok lépnek színpadra,  többek között a FateRock zenekar, a Theatrum ad Flexum, a „Baráti Kör a Művészetért" Alapítvány és a budapesti Nap Színház színjátszói. A produkciók mellett sérüléssel élő sportolók, zenészek, előadók mesélnek mindennapjaikról.

Mosonmagyaróvár bekapcsolódott a Kézenfogva Alapítvány országos „Fogadd el, fogadj el!" című kampányába, ennek köszönhetően érkezik egy közvélemény-formáló kamion, amelyben filmvetítések, interaktív számítógépes játékok segítségével tudhatnak meg többet a sérültekről. A kamionban látható lesz az országos „Tündér vagyok" című rajzkiállítás is, melynek érdekessége, hogy a helybéli Éltes-iskola tanulói is részt vettek a pályázaton.

A programokhoz kapcsolódik az előzetesen meghirdetett  „Mindenki más!" rajzpályázat eredményhirdetéséhez és kiállításának megnyitójához. Ezt az Éltes-iskola írta ki a város és a régió óvodái, iskolái számára azzal a céllal, hogy az ép gyerekek rajzolják le, milyennek látják a sérültek világát. A programot este a soproni Flört együttes koncertje zárja majd.
Cser Gusztávné elmondta még: a szervezésből kivette részét a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány és a Moson Megyei Nők Egyesülete, valamint az Éltes-iskola pedagógusai is segítettek. Mosonmagyaróvár önkormányzata idén is támogatja anyagilag is a rendezvényt, s a megyei önkormányzattól is segítséget kaptak. Az Egyesület a Városközpontért  egyesület anyagilag és erkölcsileg szintén melléjük állt. Az előadók pedig ingyenes fellépésükkel támogatják a rendezvényt.


Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turisták mentek, a szemét maradt

Szigetköz - A Kisalföld március végi szemétgyűjtési kampánya után a nyári turistaszezon végeztével… Tovább olvasom